Oh My Brush
január 11, 2021

Tretinoin (Retinolsav) vs. Adapalene (Differin gél): Viszlát Ráncok, Pattanások!

Az utóbbi 2 évben kipróbáltam két nagyon hatásos összetevőt: a tretinoin a legerősebb retinol, a legjobb ránctalanító, amit jelenleg ismerünk. Az adapalen pedig egy új generációs retinol, aminek nincsenek mellékhatásai a retinolsavval ellentétben.

Ezeket a készítményeket nem lehet csak úgy levenni a polcról, mert a használatukhoz szükséges az összetevők ismerete. Pár országban viszont recept nélkül is kapható a tretinoin, nyaraláskor sokan hoznak több dobozzal haza maguknak Ázsiából, de Európában is beszerezhető, ha besétálunk egy gyógyszertárba (pl. Andorra). Az adapalent tartalmazó Differin (és társai) pár éve már vény nélkül is kapható az USA-ban, én is innen rendelem, de a bőrgyógyász is felírhatja.

Tretinoin (Retinolsav)

A tretinoin általában 0,025%, 0,05% és 0,1%-ban kapható, én a legerősebbet és a leggyengébbet is használtam. Az biztos, hogy az a bizonyos “tretinoin glow” létezik, másnap GYÖNYÖRŰ, egészséges fényt kap a bőr, nincs még egy olyan összetevő, amivel ezt el tudnám érni. Ránctalanító hatásról nem tudok beszámolni, mert nincsenek mély ráncaim (35 vagyok), szem környékére természetesen NEM kentem, de a tretinoin nemcsak ránctalanító, hanem kiváló pattanások ellen is! Normalizálja a bőr működését, kommunikál a mélyebb rétegekekben lévő sejtekkel is, így pattanásos bőrre rendkívül hatásos. Ez sajnos azzal jár, hogy kiszárad a bőr, a már kialakuló pattanásokat a felszínre hozza, mindet egyszerre, így először rosszabbodik a helyzet, de utána megakadályozza az újabbak kialakulását. Ehhez rendszeres használat kell, amit én nem tudtam megoldani, így végül lemondtam erről az összetevőről.

Tapasztalatom:

Magabiztosan egyből a 0,1%-ost próbáltam ki először, hiszen “az én bőröm mindent kibír”. Nos, tévedtem! Rettentő erős, minimális mennyiség kell belőle, de azt meg elkenni nagyon nehéz, hiszen egyből felszívódik, ha a bőrhöz ér. Így sokszor hámlott a bőröm, nagyon csúnyán, nyáron nem is igazán mertem hozzányúlni. Azt viszont láttam, hogy működne, ha rendszeresen tudnám használni, ezért inkább megvettem a 0,025%-os változatot. Ez már sokkal jobb volt, nem hámlott annyira a bőröm, de száraz bőrre felvinni ezt sem egyszerű, egy-egy terület így többet szív fel, ahol lehámlik a bőr a következő napokban. Kísérleteztem a hidratálókrémmel is, néha retinol előtt, máskor retinol után vittem fel, ami a hámlást minimálisra csökkentette, de cserébe a tretinoin hatása sem volt olyan látványos. Egy jó hidratáló és fényvédő mindenképp kell mellé! Komolyabb ránctalanításra, ráncmegelőzésre 0,025% nagyon jó szerintem, de a hidratálásról nem szabad megfeledkezni! Hidratált bőrre pedig sokkal könnyebb vékony rétegben felvinni. Ha viszont csúnya, hatalmas pattanásokról van szó, akkor van más lehetőségünk is. Egyik tubust sem tudtam elhasználni, a mellékhatások miatt inkább mást kerestem végül, de örülök, hogy kipróbáltam a retinolok királynőjét. Természetesen a formulától is sok függ, a többi összetevő és az állag is fontos, más-más márkák esetében különböző hatást, mellékhatást tapasztalhatunk.

A tretinoinról egy regényt is lehetne írni, egy rendkívüli összetevő, de nehezen beszerezhető és nem kezdő bőrápolók kezébe való. Rossz nézni, ahogy az interneten olyanok vásárolnak tretinoint, akik aznap hallottak először az összetevőről, s retinolt sem használtak még rendszeresen… Nem szabad egyből a mélyvízbe ugrani! Ezért sem linkelem, hogy honnan lehet beszerezni.

Adapalen (Differin gél)

Az adapalen egy új generációs retinol, amit én csak “intelligens retinolnak” hívok: ugyanazokhoz a receptorokhoz csatlakozik, mint a tretinoin, de nem mindegyikhez! Így lehet az, hogy kb. ugyanazt az eredményt érhetjük el vele, de a mellékhatások nélkül! Kifejezetten pattanásos bőrre készült, tehát a ránctalanító erejét nem vizsgálták, csak ránctalanítás miatt nem ezt venném meg, bár elvileg az adapalen jó még erre is. Az USA-ban pár éve már vény nélkül is kapható ez az összetevő 0,1%-ban. A Differin mellett még a La Roche-Posay is árul Amerikában adapalen gélt, de természetesen léteznek gyógyszertári, bőrgyógyász által felírt termékek is. Nagyon megörültem, amikor megláttam, hogy már az iHerb kínálatában is elérhető a Differin, azóta több tubussal is rendeltem már. Kb. egy éve használom rendszeresen, tehát minden egyes nap felkenem. Este, arcmosás után a Differin gélből viszek fel egy borsónyit (többet felesleges, mert a hatása így is, úgyis ugyanolyan). Ez egyből felszívódik, később (1-2 óra múlva, de ez nem tudatos és nem mérem) pedig folytatom a rutinomat. Így nem szárít, nem hámlik a bőr, nem irritál, mellékhatások nélkül tudom használni az év minden napján! A hatása pedig fantasztikus! Ahogy a tretinoin is, ez is először gondoskodik arról, hogy a felszínre kerüljenek a rejtőzködő pattanások. Az első hetekben tehát a bőrkép csúnyább lehet, de 2-3 hónap múlva a bőr sokkal szebb, kisebb az esély a pattanások kialakulására. Magában nem lenne ez sem elég, ki kell egészítenem pl. C-vitaminnal, B3-vitaminnal, mert a foltokat azok jobban halványítják stb. Pattanások pedig még mindig előjöhetnek, a hormonális változásokkal nem tudok mit kezdeni kívülről, de sokat segít a Differin, számomra az a legfontosabb.

LINK:
Differin Adapalene Gel 0.1 %

A tretinoin anti-aging szempontjából verhetetlen, foltokat is halványíthat, erősíti a bőrt, ez az első számú összetevő, ha a ránctalanítás a cél. A pozitív hatásairól ódákat zengenek, felsorolni is lehetetlen, hogy mi mindent tud, de nem egyszerű használni, nem is veszélytelen. Hidratált, de már száraz bőrre ajánlom a felvitelét, így tudtam minimálisra csökkenteni a hámlást, mellé pedig fényvédő kötelező! Ha pedig csak a pattanástalanítás a cél, akkor az adapalen a legjobb, mert hatásos, de nincsenek mellékhatások. Mellette használok más termékeket is, így a ráncmegelőzést azokkal váltom ki inkább.

Gondolom ezt nem kell leírni, de terhesek, szoptató anyukák kerüljék ezeket az összetevőket!

Comments are closed.

ADBLOCKOT HASZNÁLSZ :(

Ha kikapcsolod az Adblock-ot, ugyanúgy használhatod az oldalt, mint eddig! Nincsenek és nem is lesznek felugró és zavaró reklámok soha, ígérem! :) Köszönöm, hogy olvasod az Oh My Brush blogot! :)