Oh My Brush
november 18, 2020

5 Látnivaló Szöulban

Szöul, Dél-Korea fővárosa hatalmas, majdnem 10 millió ember él itt, látnivalókban pedig bővelkedik. A múlt és a jelen, a hagyományos épületek és a modern felhőkarcolók tökéletesen megférnek egymás mellett. Sok kedvenc helyem van ebben a városban, a mai bejegyzésben ötöt szeretnék bemutatni.

1. Gyeongbokgung Palace 경복궁

A Kjongbokkung palotát mindenki ismeri, nem lehet elmenni mellette, hiszen Szöul szívében található és hatalmas. Az öt királyi palota egyike a városban, egy egész napot el lehet itt tölteni. A turisták többsége hagyományos koreai ruhákat visel, amelyeket a palota környékén lehet bérelni. Ennek hála egyből a múltban érezhetjük magunkat, illetve beöltözve belépődíjat sem kell fizetni (egyébként is nagyon olcsó). Mind a ketten beöltöztünk, a férjemnek nagyon jól állt, még furcsa kalapot is kapott, nekem pedig természetesen nagyon rövid volt a ruha (majdnem térdig ért, míg mások a földön húzták a szoknyát…). A képek kedvéért persze próbáltam mindig csalni pár centimétert…. 😀

Évente pár alkalommal este is megnyitja kapuit a palota, ami kivilágítva még szebb. Ha jól emlékszem, akkor ilyenkor az első 500 külföldi kedvezményes jegyet kap. Dél-Koreában mindig is az egyik legfeltűnőbb számomra, hogy mennyire a külföldiek kedvében szeretnének járni, mennyire igyekeznek segíteni az országba látogatóknak (külön telefonszám külföldiek számára, ha bármilyen segítségre van szükségük, külön taxi, kedvezmények külföldieknek, szervezett utak nevetséges összegekért stb.).

2. N Seoul Tower N서울타워

Koreai sorozatokból ismerhetjük a Namszan hegy tetején található tornyot, ami a turisták és a helyiek egyik kedvenc helye. Fiatal párok és gyerekes családok is szívesen látogatnak ide, de egyedül sétáló idősebbeket is láttam. A látvány csodás innen, hiszen a város közepén található a hegy. A libegő is remek élményt nyújt, bár nem tart túl sokáig az út, s elég sok embert zárnak össze. Sajnos mi szombat délután mentünk ide (előtte az észak-koreai határnál voltunk, zsúfolt nap volt tehát ez is), ami azt jelentette, hogy rengeteget kellett várnunk a libegőnél és a toronynál is. A látvány kárpótolt, Szöul gyönyörű fentről nézve is! 🙂 Ha az N Seoul torony és a Lotte World Tower kilátója is a bakancslistátokon van, akkor javaslom, hogy először az N Seoul toronyhoz menjetek, mert egy 556 méter magas felhőkarcolóval nehéz felvenni a versenyt! 🙂

3. Bukchon Hanok Village 북촌한옥마을

A hagyományos házak csodájára járnak a turisták. Itt is sokan viselnek tradicionális ruhákat, friss házasok is szeretnek itt fotózkodni, a népszerű helyek mellett az eldugodtabb utcákat is érdemes megnézni. Ősszel még szebb, a kertekben a fák tele vannak érett datolyaszilvával, a város körüli hegyek pedig ezer színben pompáznak… Emlékszem, ahogy 2017 őszén egyedül sétáltam itt egy kamerával a kezemben a kora reggeli órákban, amikor még alig voltak turisták. 2019 nyarán teljesen más kép fogadott, de ilyenkor is gyönyörű ez a kis falu. Van egy eldugodtabb kilátó is itt egyébként, ahol egy cuki, barátságos, öreg házaspár vár minket tárt karokkal és egy pohár üdítővel.

4. Lotte World Tower 롯데월드타워

Egy 556 méter magas felhőkarcoló, aminek a tetején egy kilátó is található. Az üvegpadló az egyik legfélelmetesebb dolog, amit elképzelhet egy olyan ember, akinek akrofóbiája van… 😀 Míg ott voltam, egy-egy férfi a feleségüket, barátnőjüket próbálta erre az átlátszó üvegpadlóra húzni, akik sikítva ellenkeztek pár másodpercig. Nekem is kellett kb. 10 perc mire rászántam magam arra, hogy odaálljak pár kép erejéig… 😀 Innen egész Szöult megcsodálhatjuk, ha tiszta az ég. Nem érdemes olyankor menni, amikor nagy a szmog, s valószínűleg az a legjobb döntés, ha késő délután megyünk, mert olyankor a nappali és az esti látkép is elénk tárulhat. Ehhez hasonló élményben csak kevés helyen lehet részünk, üvegpadló ennyire magas toronyban talán nincs is máshol a világon.

5. COEX Starfield Library 별마당도서관

Különleges könyvtár egy hatalmas bevásárlóközpontban. Igazán egyedi, a boltok között sétálva egyszer csak könyvek között találjuk magunkat. Több helyen is viszonylag nyugodtan olvashatunk, több mint 50 000 könyv közül választhatunk, bár azt nem garantálom, hogy a 13 méteres könyvespolc legtetejéről könnyedén levehetjük a kiválasztott könyvet…. 😀 Rengeteg boltot, éttermet és mozit is találunk az épületben, Ázsia legnagyobb föld alatti bevásárlóközpontja a COEX.

A következő bejegyzésben Dél-Korea második legnagyobb városába, Puszanba viszlek el titeket képzeletben!

Ha az előző bejegyzés(ek)ről lemaradt valaki, akkor a Dél-Korea menüpontot ajánlom.

Instagramon a képek mellett két instagram story album is van, ha esetleg még nem láttátok ezeket:
Dél-Korea 2019 Instagram Story 1.
Dél-Korea 2019 Instagram Story 2.

Comments are closed.

ADBLOCKOT HASZNÁLSZ :(

Ha kikapcsolod az Adblock-ot, ugyanúgy használhatod az oldalt, mint eddig! Nincsenek és nem is lesznek felugró és zavaró reklámok soha, ígérem! :) Köszönöm, hogy olvasod az Oh My Brush blogot! :)