Oh My Brush
október 29, 2020

Mindent A Kémiai Hámlasztásról + INGYENES E-KÖNYV

Ősszel és télen szívesebben hámlaszt mindenki, ezért úgy gondoltam, hogy összegyűjtöm a legfontosabb tudnivalókat a kémiai hámlasztásról. Blogposztként túl hosszú lenne, ezért egy néhány oldalas e-könyvet készítettem, amit ingyenesen letölthettek (PDF, tehát laptopon, telefonon és tableten is egyszerűen megnyitható). Mutatok egy kis részletet itt a blogon is abból, hogy mit találtok majd az e-könyvben.

Miért kell hámlasztani?

Az epidermisz (felhám) legfelső rétege a szaruréteg, ami 10-30 sor vastagságú elhalt hámsejtekből, pontosabban keratinocitákból áll. Ez a réteg védi a bőrt a környezeti ártalmaktól, kb. kéthetenként cserélődik, hiszen folyamatosan kopik, új sejtek kerülnek a felszínre. Ez a folyamat azonban lelassulhat különböző okok miatt (hormonok, öregedés, időjárás, étrend stb.), a bőr pedig elveszíti egészséges fényét, durvábbá válik, eltömődnek a pórusok, pattanások keletkeznek stb.

Kezdő bőrápolók számára rémisztőnek hangzik már a név is: KÉMIAI HÁMLASZTÓ. Amikor pedig a leírás egyből azzal kezdődik, hogy mellé fényvédő is szükséges, akkor a többség már gondolni sem mer többé erre a terméktípusra. Pedig a hámlasztók mindenkinek, minden bőrtípusra hasznosak, rengeteg bőrproblémán segítenek, sokat meg is előzhetünk velük, a használatuk pedig egyáltalán nem nehéz.

Bőrproblémák, amin a hámlasztás segíthet: érdes, durva, fakó bőr, napkárosodás, tág pórusok, pigmentfoltok, pattanások, akne, pattanás okozta hegek, mitesszerek, hámló, elszarusodó bőr, száraz bőr, keratosis pilaris, szeborreás keratózis stb.

Hogyan működnek a kémiai hámlasztók?

A természetes sejtmegújulást felgyorsítják, tehát a mélyebben lévő sejtek receptoraihoz kapcsolódva gondoskodnak arról, hogy a sejtek megfelelően működjenek. Ha ez a természetes folyamat lelassul a fent említett okok miatt, akkor ezt szabályozzák és helyreállítják. A leglátványosabb eredményt pedig az okozza, hogy az elhalt hámsejtek közötti ragasztóanyagot feloldják, így a régi, elhalt sejtektől megszabadulunk. A hatás magáért beszél az első pár alkalommal (főleg az AHA esetében), a bőr ragyogó, fiatalos és egészségesebbnek tűnik a tükörben.

A kémiai hámlasztók fajtái:

AHA-hámlasztók

Többféle AHA-hámlasztót ismerünk (glikolsav, mandulasav, tejsav, citromsav stb.), de a legismertebb a glikolsav, a legtöbb termékben ez található, a tanulmányok többsége is erről szól. Az AHA-hámlasztók nemcsak eltávolítják az elhalt hámsejteket és felgyorsítják a sejtmegújulás folyamatát, hanem javítják a bőrképet, halványítják a ráncokat és a pigmentfoltokat, némelyik remek hidratáló is stb. Az AHA-hámlasztók molekulaméretben különböznek. A glikolsav molekulái a legkisebbek, tehát ezek könnyebben és gyorsabban a bőrbe hatolnak. Ugyanakkor ez nem mindig előny, a lassabb felszívódás, a nagyobb molekulák kíméletesebbek a bőrhöz, az irritáció esélye kisebb. A tejsav egyébként igen hidratáló, mivel a bőrrel érintkezve laktát keletkezik, ami a bőrben is megtalálható természetes nedvesítőanyag. A pozitív tulajdonságai miatt gyakran keverik glikolsavval a kozmetikumokban. Ázsiában a mandulasav a legnépszerűbb, a molekulái még nagyobbak, kíméletesebb, s egyben antibakteriális hatása is van. A glikolsavval ellentétben a mandulasav fényre érzékeny, ezért sötét üvegben kell tárolni.

Termékajánló:

Isntree Clear Skin 8% AHA Essence
COSRX AHA 7 Whitehead Power Liquid
BY WISHTREND Mandelic Acid 5% Skin Prep Water
Formotopia BFFECT AHA 30% + Mandelic Acid 4% Serum

BHA-hámlasztók

A BHA általában szalicilsavat takar, amit salicylic acid néven találunk meg az összetevőlistában. Mivel az AHA-hámlasztókkal szemben nem vízben, hanem zsírban oldódik, ezért a pórusokban is nagyon hasznos munkát végez, tisztítja azokat. Bőrnyugtató és anti-aging hatása van, szabályozza a faggyútermelést is. Gyakori használatra 1-2% szalicilsav ajánlott. Dél-Koreában a szalicilsavra viszont szigorúbb szabályok vonatkoznak, maximum 0,5%-ban lehet jelen egy termékben. Ettől nem sok hámlasztást várhatunk, de van alternatíva! A betain-szalicilát (betaine salicylate) sokkal kíméletesebb, de – elvileg – ugyanolyan hatásos, mint a szalicilsav, ha dupla annyit használunk belőle. Cukorrépából állítják elő, s lényegében szalicilsav és betain, egy nagyon gyengéd hidratáló együttese.

Termékajánló:

COSRX BHA Blackhead Power Liquid
Benton Aloe BHA Skin Toner
Stridex Single-Step Acne Control Maximum 2% Salicylic Acid

PHA-hámlasztók

A PHA-hámlasztók viszonylag újnak számítanak a bőrápolásban, más-más összetevők tartoznak ide. Az egyik a glukono-delta-lakton, amit gluconolactone néven találunk meg az INCI-ben, de ott van a laktobionsav (lactobionic acid) is stb. Ugyan ezekről kevesebb tanulmány készült, de úgy tűnik, hogy a nagy molekulaméret miatt gyengédebbek a bőrhöz, nincsenek mellékhatások, nem teszik fényérzékennyé a bőrt, de ugyanolyan hatásosak, mint az AHA-k. Ráadásul néhány PHA egyben antioxidáns is! A hidratáló hatásuk mellett erősítik a bőr természetes védőrétegét az irritáló anyagokkal szemben.

Termékajánló:

CNP Laboratory Invisible Peeling Booster
Benton PHA Peeling Gel
Isntree Clear Skin PHA Sleeping Mask
A’PIEU Naked Peeling Gel (PHA)

Hámlasztók gyakorlott bőrápolóknak
(professzionális hámlasztás otthon)

A fent említett termékeket NEM kell lemosni, azonban létezik még egy csoport: a lemosandó, professzionálisabb, otthoni hámlasztók tartoznak ide. Ha már megbarátkozott a bőrünk a 7-10%-os hámlasztókkal, s úgy érezzük, hogy ettől többre is szükségünk van, akkor léphetünk egy szintet.
Kaphatunk AHA-hámlasztókat 20, 30, 40 vagy akár 50% feletti koncentrációban is! A tapasztaltabb bőrápolók számára a 20-30%-os AHA-hámlasztó hetente egyszer nem okoz általában problémát, de sok függ a formulától, a többi összetevőtől, a pH-értéktől, s persze attól, hogy milyen AHA található a termékben: a tejsav, mandulasav nem olyan erős, mint a glikolsav. Ezeket a hatóidő lejártával le kell mosni. Ez általában 5-15 percet jelent, el kell olvasni a termékleírást, s persze a saját igényeinkhez is igazíthatjuk, hamarabb is lemoshatjuk. Az első fél-egy perc általában kellemetlen, az alacsony pH-érték miatti csípő érzet hamarosan elmúlik, utána már nem érzünk semmit, de az arcról mindenképp le kell ezeket öblíteni!

Termékajánló:

so natural Red Peel Tingle Serum
Formotopia BFFECT AHA 30% + Mandelic Acid 4% Serum
The Ordinary AHA 30% + BHA 2% Peeling Solution

Még több információ az INGYENESEN letölthető mini e-könyvemben!

KÉMIAI HÁMLASZTÁS e-könyv (25 oldal)

A könyvben szó van még a következőkről:

Miért fontos a pH-érték?
Mi az a TCA-hámlasztó?
Hámlasztók semlegesítése.
Hámlasztó-e a retinol?
Enzimes hámlasztás.
Hogyan kell használni a kémiai hámlasztókat?
Mi az a túlhámlasztás? stb.

Támogasd az oldalt!

Comments are closed.

ADBLOCKOT HASZNÁLSZ :(

Ha kikapcsolod az Adblock-ot, ugyanúgy használhatod az oldalt, mint eddig! Nincsenek és nem is lesznek felugró és zavaró reklámok soha, ígérem! :) Köszönöm, hogy olvasod az Oh My Brush blogot! :)