Oh My Brush
április 3, 2019

#blogolás Mi Kell Egy Bloghoz? 8 Éves Az OhMyBrush

Pár napja találtam egy listát, tele volt magyar (beauty) blogokkal, akik kb. 5 éve a legnépszerűbbek voltak, akiket nagyon szerettem olvasni. Alig volt már olyan, ami még aktív volt, sok pedig már teljesen el is tűnt. Ami a mi generációnknak a blogolás volt, az a mostani fiataloknak a Youtube és az Instagram. Vajon 5 év múlva mi lesz felkapva?

Mivel 8 éve kezdtem el írni ezt a blogot, ezért szerettem volna, ha ez a nap az oldalról szól. Havonta több, mint 12 ezren fordulnak itt meg, akik 80-85.000 oldalletöltést hoznak össze. Ez szerintem egész szép szám Magyarországon, a témám sem olyan, ami bárkit érdekelne, s egyébként sem hirdetem magam sehol (megtehetném Facebookon vagy Instagramon, mint mások, de nem látom igazán értelmét). Örülök, hogy egyre népesebb a magyar Kbeauty közösség, s egyre több embert érdekel a bőrápolás izgalmas világa!

Érdemes blogot írni 2019-ben?

Tudom, a blogolás halott, mondogatják ezt sokan, pedig csak arról van szó, hogy most épp nem annyira népszerű, mint évekkel ezelőtt. Sokkal könnyebb Youtube-on vagy Instagramon kevés idő alatt sok követőt szerezni, ezt aláírom. Viszont mindig arra gondolok, hogy mi van akkor, ha egyik napról a másikra ezek az oldalak eltűnnek? Megtehetik. Ráadásul a Youtube jövője Európában egyáltalán nem tűnik fényesnek, az új irányelv megszavazása csak egy a sok dolog közül, amire a vloggereknek oda kell figyelniük. Ki tudja, mi lesz itt 2t év múlva, amikor bevezetésre kerül!
Engem megnyugtat, hogy a saját oldalamat senki nem veheti el, nem kell azért fizetni, hogy minden olvasó megkapja a közzétett tartalmat (a Facebook és Instagram követők nem látnak mindent, sokak szerint a Youtube-on is ez a helyzet) stb. A rengeteg reklámot sem bírom, amikor minden második kép és story egy reklám, amit az Instagram vagy Facebook dob elém. A social media oldalak jönnek és mennek (myspace, iwiw és társaik), a blogok viszont addig maradnak, ameddig az írójuk szeretné. Ettől függetlenül azt mondom, hogy ki kell próbálni mindent, aztán eldönteni, hogy melyik a legszimpatikusabb a számunkra!

BLOGOLÁS

Egy kis behind-the-scenes azoknak, akiket érdekel, hogy hogyan is születnek a blogra a posztok nap, mint nap.

Ami nekem a legfontosabb a bloggal kapcsolatban:

 • saját és jó minőségű képek
 • saját szöveg (nincs sajtóanyag vagy szponzorált cikk)
 • gyakori bejegyzések (kb. heti 4-5)
 • megbízható, gyors szerver (az oldal gyors és mindig elérhető)
 • főleg az olvasóknak írok (azt nézem, hogy mi a népszerű, mire van igény, csak ritkán írok posztot, ami a többséget nem érdekel, pl. ez a mai 😀 )

MI KELL EGY BLOGHOZ?

Szerintem még mindig lehet ingyen blogot vezetni, bár hosszú távon nem érdemes. A Blogger.com (vagy Blogspot) a Google tulajdona, de egyre kevesebbet foglalkoznak már vele. Én is itt kezdtem, sokáig kitartottam, de ha saját oldalt szeretnénk, a WordPress a legjobb választás.

ALAP DOLGOK:

 • CÉL: a cél nélküli blogolás előbb-utóbb zavaró lesz, nekem elég sok álmatlan éjszakám volt emiatt. Mielőtt belekezdenél, találd meg azt a témát, ami akár évekig is izgalmas lesz számodra, amiről szívesen írsz, amire szívesen rászánod a szabadidődet.
 • Laptop, amin gépelünk, fényképet szerkesztünk stb.
 • Képszerkesztő, én ebből ingyenes verziókat használok, de rengeteg időm elmegy vele, az biztos. Nagyon nehéz visszafognom magam, hogy ne tegyem be a bejegyzésekbe mind az 500+ képet, amit egy-egy alkalommal lövök… (Mindenkinek van egy gyenge pontja… :D).
 • Jegyzetfüzet (nálam kötelező, ebbe írom az ötleteket, ebben vezetem a To Do listámat stb.)
 • Szabadidő (minden más hobbitól el lehet búcsúzni, a blogolás teljes embert igényel 😀 )

EXTRA
(nem szükséges, de hosszú távon nagyon megéri)

 • Domain név
  A domain név az én esetemben évi 3000 Ft, külföldi oldalak általában ennyit kérnek el, de magyar oldalon kell regisztrálni, ha .hu végződést szeretnénk. (magyar oldalon vásárolva pár száz forinttal olcsóbb jó esetben).
 • Tárhely
  A Bloggeren ezért nem kell fizetni, a Google “ingyen” adja (cserébe nem mi vagyunk a tulajok és bármikor törölhetik a blogunkat). Ahogy mondtam, nekem fontos a gyorsaság és a megbízhatóság, így havi 5 eurót fizetek, de legalább jár SSL tanúsítvány hozzá, ami manapság igen fontos (https a névben, tehát biztonságos böngészés az oldalon).
 • Blog Külső
  Ez az, amit a látogató lát és használ. Fontos, hogy jól működjön a legtöbb böngészőben, átlátható és jól olvasható legyen. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a barátom ért a kódoláshoz, bármit elkészít, ha megtervezem, de nálunk ez egy hosszadalmas folyamat, nem élvezzük annyira (ő a minimalizmus híve és pedig nem igazán… 😀 ), így csak akkor változtatok, ha nagyon muszáj. A ThemeForest és az Etsy oldalak jutnak legelőször eszembe, itt nagy a választék!
 • Kamera
  Természetesen készíthetünk telefonnal is képet, de előbb-utóbb mindenki vesz egy kamerát. Nekem a jó minőségű képek a legfontosabbak, a fotózás, videózás a hobbink, így sok-sok évvel ezelőtt vettem a barátommal közösen a Canon 600D-t, amit imádok, a mai napig ezt használom (blogra fotózni, utazáskor ezt viszem magammal, a videók többségét ezzel vettem fel stb.). Sajnos ez már nem kapható, helyette a CANON EOS 200D-t hozza fel minden oldal alternatívaként, de ez drágább és sokkal okosabb. (Hollandiában élő olvasóimnak). Ehhez kellenek még objektívek, én a blogra készült képekhez mindig a Canon EF 50mm f/1.8-t használom, ami az egyik legolcsóbb és csak ajánlani tudom (az enyém innen van)!!!
 • Lámpa
  Ezek nélkül nagyon nehéz volt blogolni az első években, ez volt a legjobb dolog, ami a bloggal történhetett (videózáshoz is mindig használom). Ha nincs, akkor a hétvégét kell rászánni arra, hogy mindenről fotót készítünk, amiről a következő héten szeretnénk írni. A lámpa segítségével viszont bármikor tudok dolgozni, ez minden pénzt megér. Nekem két soft boxom van állvánnyal: nem túl jó az állványok minősége, de a fényekkel nagyon elégedett vagyok, évek óta remekül működnek! Hasonlót találtam itt és itt, illetve ennél az eladónál. Praktikusság miatt a körlámpák is népszerűbbek videózáshoz.

Ha ez mind megvan, kezdődhet is a blogolás! 😀

NEKTEK MI A HOBBITOK? 🙂

Comments are closed.

ADBLOCKOT HASZNÁLSZ :(

Ha kikapcsolod az Adblock-ot, ugyanúgy használhatod az oldalt, mint eddig! Nincsenek és nem is lesznek felugró és zavaró reklámok soha, ígérem! :) Köszönöm, hogy olvasod az Oh My Brush blogot! :)