Oh My Brush
december 13, 2018

Savak A Bőrápolásban: AHA, BHA, PHA, C Vitamin, Hialuronsav

Néhány sav, amellyel gyakran találkozunk a kozmetikumokban, valószínűleg már a polcunkon is ott vannak vagy épp a beszerzésükön gondolkodunk. Kisokos a bőrápolási szerekben található leggyakoribb savakhoz! Talán így egyszerűbb eldönteni, hogy mire is van pontosan szükségünk! A következőkről lesz szó: hialuronsav, glikolsav, tejsav, mandulasav, aszkorbinsav, szalicilsav,  betain-szalicilát, PHA,  azelainsav, retinol.

HIALURONSAV
Egy népszerű és nagyon hasznos, a bőrben is megtalálható hidratáló, amely a saját súlyának az ezerszeresét képes megkötni, ha vízről van szó! A bőrt nemcsak hidratálja, de nyugtatja és védi is azt a kiszáradástól, viszont ahogy öregszünk, a káros napsugarak hatására egyre kevesebb található meg természetes formában a bőrben. Ezért is olyan fontos, hogy pótoljuk, s szerencsére nincs is nehéz dolgunk, a japán és koreai márkák nagyon jó, pénztárcabarát termékeket készítenek. Ázsiában nagy úr a hialuronsav! 🙂 Sokszor több fajta hialuronsav is felüti a fejét egy-egy kozmetikumban, ami nagyon hasznos: a molekulák mérete különböző, a kisebbek egyből a bőrbe tudnak hatolni, a nagyobbaknak viszont nehezebb a dolguk, de ezek sokkal több vizet tárolnak magukban. Minden bőrtípusra!

Termékek:
Hada Labo Goku Jyun Super Hyaluronic Deep Moisturizing Lotion
Hada labo Gokujyun PREMIUM Hyaluronic Acid Super Moist Lotion
COSRX Hyaluronic Acid Hydra Power Essence
Mizon Original Skin Energy Hyaluronic Acid 100 Ampoule
MIZON Hyaluronic Acid Ultra Suboon Cream
COSRX Hyaluronic Acid Intensive Cream
FARM STAY Collagen & Hyaluronic Acid All In One Ampoule
Elizavecca Witch Piggy Hell Pore Control Hyaluronic acid 97%

GLIKOLSAV (AHA)
Az egyik leggyakrabban előforduló AHA hámlasztó, hiszen rengeteg tanulmány bizonyítja hatásosságát. Az AHA hámlasztók (a megfelelő pH értéken) képesek eltávolítani a bőr felszínéről az elhalt hámsejteket, így a bőr szebb, egészségesen ragyogó és fiatalosabb. Az eredményt már másnap láthatjuk a tükörben, főleg akkor, ha még nem vagyunk gyakorlott hámlasztók, a különbség szemmel látható. A fizikai bőrradírokat erre érdemes lecserélni, sokkal kíméletesebb és hatékonyabb formája ez a bőrradírozásnak, ráadásul hámlasztással még a ráncokat is halványíthatjuk! A glikolsav többek között abban is különbözik a többi AHA hámlasztótól, hogy ennek a legkisebbek a molekulái, így mélyebbre tud hatolni a bőrben, gyors és hatásos, illetve azt sem szabad elfelejteni, hogy egyben az egyik leghidratálóbb is a savak között. Kinek? Minden bőrtípípusra, főleg szárazra!

Termékek:
COSRX  AHA 7 Whitehead Power Liquid
MIZON AHA 8% Peeling Serum
NAKEUP FACE 10% Glycolic Acid AHA Scaling Cream
Isntree Clear Skin 8% AHA Essence (4% glikolsav + 4% tejsav)

TEJSAV (AHA)
Eredetileg tejből kivont AHA hámlasztó, de a kozmetikumokban szintetikus formát használnak általában, amelynek egyszerűbb az előállítása és stabilabb is. Alacsony koncentrációban hidratálja a bőrt, 5% felett pedig már hámlaszt is. Ugyanazt tudja, mint a glikolsav, így nem ismételném magam. Sokszor egyébként azzal együtt található meg a termékekben, jól kiegészítik egymást. Kinek? Minden bőrtípusra!

Termékek:
The Ordinary Lactic Acid 5% + HA
Isntree Clear Skin 8% AHA Essence (4% glikolsav + 4% tejsav)
Sidmool AHA 10% Brightening Smooth Toner (5% glikolsav + 5% tejsav)
Sidmool Dr.Troub Skin Returning Milk Peel (20% tejsav)
DHC Renewing AHA Cream
The Ordinary Lactic Acid 10%

MANDULASAV (AHA)
Ázsia kedvenc AHA hámlasztója, mert ennek a legnagyobbak a molekulái, így lassabban ugyan, de kíméletesebben távolítja el az elhalt hámsejteket. Érzékeny bőrre nagyon jó választás! Ugyanúgy végzi a dolgát, mint a fent említett savak, a bőr vele újra puha és ragyogó! Kinek? Minden bőrtípusra, főleg érzékeny bőrre!

Termékek:
BY WISHTREND Mandelic Acid 5% Skin Prep Water
Naruko AMPM Total Brightening Renewal Treatment Mandelic Acid 5%
Dr. Wu Mandelic Acid termékek
The Ordinary Mandelic Acid 10% + HA

SZALICILSAV (BHA)
A legnépszerűbb BHA hámlasztó, amely szintén csak egy bizonyos pH értéken belül képes működni. A szalicilsav is hámlaszt és hidratál, viszont az AHA savakkal ellentétben ez zsírban oldódik, így képes a pórusokba hatolni és tisztítani azokat. Továbbá nyugtatja is a bőrt, ezért érzékeny bőrön is használható, rosacea és milia kezelésére is jó. Kinek? Mitesszeres, pattanásos, aknéra hajlamos, érzékeny, rosaceás bőrre!

Termékek:
BENTON Aloe BHA Skin Toner (0.5%)
Salicylic Acid 2% BHA Serum
The Ordinary Salicylic Acid 2% Solution
DHC Salicylic Face Milk (2%)

BETAIN-SZALICILÁT (BHA)
Betaine Salicylate néven találjuk meg az összetevőlistákban, amely kétszeres erősségben ugyanazt tudja, mint a szalicilsav, de sokkal kíméletesebb a bőrhöz! Koreában a szalicilsav csak minimális mennyiségben lehet jelen a kozmetikumokban, ezért a koreai márkák inkább ezt a BHA fajtát használják. A 4% betain-szalicilát tehát 2% szalicilsavnak felel meg, ugyanúgy kell használni, csak bizonyos pH értéken belül működik ez is, viszont nem irritálja majd a bőrt. Kinek? Mitesszeres, pattanásos, aknéra hajlamos, nagyon érzékeny bőrre!

Termékek:
COSRX BHA Blackhead Power Liquid (4%)
COSRX Low pH BHA Overnight Mask (0.9%)

POLI-HIDROXI SAV (PHA)
Az érzékeny bőrűek hámlasztója! Egy végtelenül gyengéd sav, az AHA-khoz képest nagyobbak a molekulái, így nem tud mélyen a bőrbe hatolni, viszont a bőrfelszínről eltávolítja az elhalt hámsejteket. Kinek? Bárkinek, de főleg nagyon érzékeny bőrre!

Termékek:
COSRX PHA Moisture Renewal Power Cream
COSRX Low pH PHA Barrier Mist

ASZKORBINSAV (C Vitamin)
Vagyis C vitamin, amit mindenki jól ismer. Egy rendkívül hatásos és hasznos antioxidáns, amely sok bőrproblémára kínál megoldást, s egyben védi is a bőrt a környezeti ártalmak ellen. Segít a ránctalanításban, halványítja a foltokat, védi a bőrt a káros napsugarak ellen, serkenti a kollagéntermelést stb. Nem lehet mellette szó nélkül elmenni, a rutinunk kötelező darabja. (Nem túl stabil, ezért érdemes más alternatívát keresni helyette: a legjobb C vitamin fajtákról itt írtam). Kinek? Bárkinek, kivéve nagyon érzékeny bőrre, mert nagy százalékban nem től gyengéd.

Termékek:
PURITO Pure Vitamin C Serum
By Wishtrend Pure Vitamin C 21.5% Advanced Serum
Klairs Freshly Juiced Vitamin Drop
Tiam Original Pure Vitamin C20 Serum
Timeless 20% C + E + Ferulic Acid Serum
Tindigo Shake & Shine Serum
Pure Vitamin C 20% Serum Hyaluronic Acid 70%
Paula’s Choice RESIST C15 Super Booster
Sidmool Vitamin C 30 Ampoule

AZELAINSAV
Segít eltüntetni a pattanásokat, a pattanás után maradt vagy egyéb foltokat, egységesíti a bőrképet. Általában 15-20%-ban található meg a bőrgyógyászok által felírt krémekben, de már kisebb százalékban is hatásos lehet. Kis mértékben ez is hámlaszt, de közel sem annyira, mint egy AHA vagy BHA, viszont más területeken, főleg a bőrkép javításában eredményesebb! Akinek használ, az megüti vele a főnyereményt, egy szuper összetevőről van szó, érdemes kipróbálni.

Termékek:
The Ordinary Azelaic Acid Suspension 10%

RETINOLSAV (A Vitamin)
A RÁNCTALANÍTÓ, így nagy betűkkel! A retinolt a bőrt retinolsavvá alakítja, így tudja felhasználni, de vannak vényköteles termékek, amelyek már eleve ezt az összetevőt tartalmazzák, ezért rendkívül hatásosak! A retinolsav képes kommunikálni a nem megfelelően működő sejtekkel a bőr felszínén. A leghatásosabb összetevő, amely eltünteti a ráncokat, ráadásul remek pattanástalanító is egyben: erősen hámlaszt és visszafogja a zsírosodást, így az elhalt hámsejtek nem gyűlnek fel és alkotnak pattanásokat a pórusokban a faggyúval. Ezt csak a bőrgyógyász írhatja fel nálunk (néhány ázsiai országban gyógyszertárban kapható), a nem vényköteles termékekben található retinol a közelében sincs, viszont sokkal gyengédebb, hosszú távon pedig szintén hatásos. Terhesség alatt és kismamaként nem használható! Kinek? Akiknek fontos a ráncmegelőzés, ránctalanítás, s pattanásos bőrre is!

Termékek retinollal:
Hadalabo Gokujyun 3D Retinol Firming & Lifting Lotion
Ciracle Vitamin ACE Sparkling Serum
Yeouth Retinol, 2.5% Serum
The Ordinary Retinol 1% in Squalan
Artnaturals, 2.5% Retinol Age Defying Serum

FONTOS!
Ha a fenti termékeket használjuk, a fényvédő használata kötelező! Különben nincs értelme a szebb, fiatalosabb bőrért dolgozni, ha hagyjuk, hogy a káros napsugarak ráncokat és foltokat okozzanak! Nényány kedvenc fényvédőm:

Biore Kao UV Aqua Rich Watery Essence Sunscreen Face Body SPF50+ PA++++ (könnyű, színtelen)
DERMATORY Hypoallergenic Sun Fluid Tinted (könnyű, de hidratál és színezett, érzékeny bőrre)
KLAIRS Soft Airy UV Essence SPF50+ PA++++ (könnyű, színtelen)
Innisfree Daily UV Protection Cream No Sebum SPF35 PA+++ (jól mattít, fehér réteget hagy, sminkelni kell rá)
Giibon Care Daily Sun Block SPF50+ PA+++ (színtelen, hidratáló)

Comments are closed.

ADBLOCKOT HASZNÁLSZ :(

Ha kikapcsolod az Adblock-ot, ugyanúgy használhatod az oldalt, mint eddig! Nincsenek és nem is lesznek felugró és zavaró reklámok soha, ígérem! :) Köszönöm, hogy olvasod az Oh My Brush blogot! :)