Oh My Brush
november 13, 2018

SORREND: Termékek Az Arcápolási Rutinban

A Kbeauty Facebook csoportomban visszatérő kérdés, hogy melyik terméket mikor kell használni a rutinban. Ha neked is gondot okoz ez, akkor csak egy tollra és papírra lesz szükséged, segítek beazonosítani és sorrendbe tenni a termékeidet! 🙂 Szerintem nincs ember, aki egyszerre ennyi mindent magára ken, az túl időigényes lenne, de nem árt tudni, hogy hogyan tudjuk a legtöbbet kihozni a termékeinkből. A koreai kozmetikumok világa első és talán sokadik pillantásra is túl bonyolultnak tűnhet, de az arcápolás sokkal egyszerűbb, mint gondolnánk, csak tudni kell, hogy melyik elnevezés mit is takar. 🙂

Ahogy írtam, ez NEM egy minta rutin, csupán a termékek sorrendje. Van pár dolog persze, ami kihagyhatatlan, szerintem a minimális arcápolási rutin így néz ki, amit persze nem árt kiegészíteni még pár lépéssel a bőrproblémáinktól függően.

MINIMÁLIS RUTIN
1. Olajos Lemosó
2. Arclemosó
3. Tonik
4. Treatment
(amire igényünk van, pl.: C vitamin, AHA, BHA, retinol, B3 vitamin, egy jó szérum, bármi, amit a bőrgyógyász felírt stb.)
5. Arckrém
6. Fényvédő

Minden más opcionális, de előbb utóbb elgondolkodik az ember, hogy mi is a legoptimálisabb sorrend. Ebben szeretnék segíteni ezzel a poszttal!

FONTOS! Az aktív anyagokat lehet, de nem érdemes egymással használni, teljesen feleslegesen sokkoljuk a bőrt a sok hámlasztóval. Nekem így jött be: reggel BHA, este AHA vagy C vitamin, a lényeg, hogy felváltva használjuk őket és ne egyszerre, mert a túlhámlasztás kellemetlen dolog…

ARCÁPOLÁSI RUTIN – TERMÉKEK SORRENDJE

1. Olajos Lemosó
Az olajos vagy balzsamos lemosó egyszerűen és kíméletesen eltávolítja a sminket, fényvédőt, szennyeződést, faggyút. Sokkal hatásosabbak és gyorsabbak, mint bármi más, ezért nem érdemes kihagyni ezt a lépést. A legjobb koreai és japán olajos lemosókról itt írtam.

2. Arclemosó (Víz Alapú)
Jöhet a “rendes” arclemosónk, ami legtöbbször habzó, tej vagy gél állagú, ilyen mindenkinek van, de fontos, hogy ne legyen magas a pH értéke, mert az szárít és tönkreteszi a bőr természetes védőrétegét. A szappanokat érdemes mellőzni, ezek szinte mindig túl lúgosak a bőr számára és a nagyon habzó/erősen tisztító lemosók is rossz pH érték körül vannak általában. Sok helyen a víz pH értéke is magas, ezért is fontos, hogy jó lemosót válasszunk.

3. Tonik (Alacsony pH)
A híg, arctisztításra használt tonikokra érdemes itt gondolni, amelyeket vattakorongra kell tenni. Ezek segítenek visszaállítani a bőr pH értékét arcmosás után, eltávolítják az esetleges szennyeződést, s előkészítik a bőrt a többi termék számára. Ez különösen fontos az olyan aktív anyagoknál, mint a C vitamin, BHA és AHA hámlasztók. A tonikok többsége pH 5.5 körüli, ez teljesen jó.

4. C vitamin (Aszkorbinsav)
A különböző C vitamin fajtákról már írtam egy részletes bejegyzést, de az aszkorbinsav még mindig az egyik legelterjedtebb. Mivel csak alacsony pH értéken tud működni, ezért tonizálás után kell felvinni és érdemes kb. 15 percet várni, s csak úgy folytatni a rutinunkat.

5. BHA
Jöhetnek a BHA hámlasztók, amelyek a pórusokba hatolnak, tisztítják azokat, így a pattanásos, mitesszeres bőr számára nagyon fontosak.

6. AHA
Ha mindenképp szeretnénk egy rutinon belül ennyi aktív anyagot használni, akkor ilyenkor lehet elővenni az AHA savakat, amelyek eltávolítják a bőr felszínéről az elhalt hámsejteket. Száraz bőrre ajánlom a felvitelt, mert vízben oldódnak, így nedves bőrön azonnal hatnak, így irritálhatnak.

(Megjegyzés: a 4., 5. és 6. lépés közül egyszerre csak egyet érdemes választani, de a pH érték miatt elvileg C vitamin – BHA – AHA a sorrend.)

7. First Essence
Ha az esszencia nevében benne van a “first” szó, akkor itt a helye. Ezek általában könnyű folyadékok, alig különböznek egy toniktól ránézésre, az összetevőlista viszont teljesen más, itt már elkezdődik a bőr ápolása és táplálása.

8. Tonik (Hidratáló)
A koreai termékek között gyakran találunk hidratáló tonikokat, amelyeket onnan ismerünk fel, hogy az állaguk sűrű, nem is kell ezekhez vattakorongot használni, a kezünkkel felvihetjük a tonikot.

9. Esszencia
Millió esszencia közül választhatunk, mindegyiknek más a feladata, de Ázsiában a fermentált összetevők a legnépszerűbbek, így ezekből nagyobb a választék.

10. Ampulla
Ha az ampullánk állaga folyékonyabb, könnyebb, mint az esszenciánk, akkor felcserélhetjük a két lépést. A rétegező technika lényege, hogy a könnyebb állagú terméktől haladunk a sűrűbb, nehezebb felé. Az ampullák általában egy-egy összetevőre koncentrálnak, de néha szérumként is megállják a helyüket.

11. Szérum
A szérumok általában nehezebb folyadékok sok összetevővel, amikkel komolyabb eredményt tudunk elérni.

12. Skin
Könnyű folyadékok, amelyeket általában az emulziók előtt szokás használni. Az állaguk változó, de általában már elég jól hidratálnak.

13. Emulzió (vagy Lotion)
Végre jöhet a bőr “lezárása”, így megakadályozzuk a kiszáradását, ennek az első lépése az emulzió. Az emulziók az arckrémektől könnyebbek, folyékonyabbak, én sokszor krém helyett használom ezeket a kombinált, zsíros bőröm miatt. A Lotion is nagyon hasonló, így nem szentelek most ennek külön kategóriát.

14. Arckrém
Nehezebb krémek, a hidratálás a fő feladatuk. A nagyon száraz bőrűek tehetnek bele pár csepp olajat (pl. argán, mandula, jojoba stb.), ha van rá igény, télen különösen hasznos tud lenni!

15. Szemkrém
Mindent kenhetünk szemkörnyékre is az aktív anyagokon kívül, nem kötelező lépés, de szerintem kb. 25 felett azért igényi már itt a bőr az extra gondoskodást. Finoman, a gyűrűsujjunkkal vigyük fel a krémet, ne nyúzzuk a bőrt, csak óvatosan! Bár olvastam sokszor azt is, hogy a szérum előtt jobb felvinni a szemkrémet, hogy az összetevők biztosan elérjenek a szem környéki bőr mélyére. Kinek melyik verzió tetszik jobban. 🙂

16. Éjszakai Pakolás
Mindezt lezárhatjuk egy éjszakai pakolással, ami egy vékony réteget alkot a bőrön, így az összetevők jobban felszívódnak, a bőr pedig nem szárad ki.

+1 Fátyolmaszk
Ha a maszk nagyon könnyű esszenciában úszik, akkor az esszencia után, a 10 pontban lenne a helye, ha pedig sűrűbb, nehezebb, akkor a szérum után és a skin előtt. Én általában a rutin helyett használom a maszkokat lustább napokon… 🙂

Sajnos minden termék más, különböző az állaguk, sokszor az elnevezés nem is követ semmilyen logikát, de a lista az esetek többségében működik és segíteni fog a sorrend összeállításában. Természetesen először a csomagolást érdemes elolvasni, ha ott mást ajánl a márka, akkor azt figyelembe venni. Ne feledjétek: a könnyűtől haladunk a nehezebb állag felé (pl.: skin, lotion, krém), kivéve persze, ha a pH értéket is figyelembe kell venni. Az aktív anyagokat száraz bőrre vigyétek fel az irritáció elkerülése érdekében, különösen a C vitamin, AHA és retinol esetében, és ha lehet, ne egyszerre használjátok ezeket, inkább más-más napokon, a retinol pedig az esti rutin része legyen.

MINTA RUTIN TERMÉKAJÁNLÓVAL

Ezeknek a 90%-át használtam/használom és szívből ajánlom. Tesztet szinte mindegyikről találtok a blogon!

1. Elizavecca Natural 90% Olive Cleansing Oil
2. Innisfree Blueberry Rebalancing 5.5 Cleanser
3. Cosrx Centella Water Alcohol Free Toner
4. By Wishtrend Pure Vitamin C21.5% Advanced Serum
5. COSRX BHA Blackhead Power Liquid
6. Isntree Clear Skin 8% AHA Essence
7. Missha Time Revolution The First Treatment Essence 
8. KLAIRS Supple Preparation Unscented Facial Toner
9. COSRX Advanced Snail 96 Mucin Power Essence
10. TOSOWOONG Propolis Sparkle Ampoule
11. PYUNKANG YUL Moisture Serum
12. INNISFREE Green Tea Balancing Skin
13. Etude House Soon Jung 10-Free Moist Emulsion
14. TONYMOLY The Chok Chok Green Tea Watery Cream
15. Innisfree Orchid Eye Cream
16. Cosrx Ultimate Nourishing Rice Overnight Spa Mask

Comments are closed.

ADBLOCKOT HASZNÁLSZ :(

Ha kikapcsolod az Adblock-ot, ugyanúgy használhatod az oldalt, mint eddig! Nincsenek és nem is lesznek felugró és zavaró reklámok soha, ígérem! :) Köszönöm, hogy olvasod az Oh My Brush blogot! :)