Oh My Brush
szeptember 11, 2018

Koreai Hajápolás: Rutin, Termékek, Tippek

A Kbeauty-s Facebook csoportomban kérdeztem, hogy miről látnátok szívesen tesztet, s úgy láttam, hogy a koreai hajápolás nagyon érdekel titeket. Egy ideje én is áttértem a koreai hajápolási termékekre, s számomra is izgalmas a téma, ezért jöjjön most néhány hasznos információ, termékajánló és tipp!

Miért olyan selymes, egészséges és dús a koreai nők haja?

 

Fő az ápolás és NEM a formázás, színezés!

A koreai bőr- és hajápolás ugyanazon az alapokon nyugszik, kéz a kézben járnak: a szép hajkorona az egészséges fejbőrnél kezdődik! Míg nyugaton a haj formázásán, színezésén van a hangsúly, amik tökreteszik a legerősebb hajszálakat is, addig Koreában minden a haj ápolásáról és táplálásáról szól. A többségnek eredetileg egyenes, erős szálú haja van, amit nagyon nehéz formázni és festeni, így ínkább nem is teszik ezt. Helyette azon dolgoznak, hogy haj még erősebb, puhább és ragyogóbb legyen.

Szuper összetevők

A koreai hajápolási termékek tele vannak a koreai/kínai orvoslásban használt gyógynövényekkel, hatóanyagokkal. Mert ahogyan az arcunk is, úgy a fejbőrre is igaz, hogy faggyút termel, öregszik és veszít rugalmasságából, tehát sokkal nagyobb figyelmet érdemel, mint azt gondolnánk. A legnépszerűbb összetevők közé tartozik a ginszeng, ami hajhullás ellen is hatásos, továbbá a kaméliaolaj, zöldtea stb., de az biztos, hogy az összetevőlista mindig bővelkedik növényi kivonatokban és bőrbarát olajokban.

Kultúra és neveltetés

A női szépségideál évszázadokon át nem változott: tejfehér bőr mellett a hosszú, dús, fekete haj a legvonzóbb. Észrevehetjük, hogy a legnépszerűbb hírességekre, színésznőkre, idolokra (lánycsapat tagok) általában illik ez a leírás. Nem véletlen az sem, hogy a gyerekek nagyon hamar megtanulják a bőrápolás alapjait, fiatal korban kialakul egy rutin, amit először a szülők erőltetnek ugyan, de felnőttként mindig nagyon hálásak lesznek érte. Nagyon fontosnak tartják tehát a hajuk eredeti színének és formájának a megőrzését, a megelőzésen van a hangsúly itt is, ahogy az arcápolásban is.

KOREAI HAJÁPOLÁSI TERMÉKEK

Gondolom ismerős mindenkinek: a TV reklám szerint a sampon mindenre jó, az összes hajproblémánkat megoldja pillanatokon belül… Aztán csalódottan dobjuk félre a flakont, mert “ez sem vált be”. Csodatermékek nem léteznek, a hajápolást sem lehet csupán a samponra és balzsamra alapozni, ha komolyabb eredményeket szeretnénk elérni.

A sok terméktípustól nem kell megrémülni, senki nem használja mindet egyszerre, viszont így sokkal egyszerűbb megadni a hajnak azt, amire szüksége van. Szerencsére mindennek angol nevet adnak, így a csomagolásra ránézve már tudjuk is, hogy mire való. A leggyakrabban ezekel a termékekkel találkozhatunk:

SCALP EXFOLIATOR, SCALER, SCALING stb.
A fejbőrt tisztítják meg az elhalt hámsejtektől, faggyútól, a bőrön felgyülemlett hajformázó szerektől stb. Lényegében hámlasztó a fejbőr számára. Általában heti egyszer használnak ilyesmit.

SHAMPOO
A samponok közül főleg azok népszerűek, amelyek a hajhullást gátolják (hair loss), fiatalítanak (anti-aging) vagy mélyen táplálják a hajat (ginseng).

CONDITIONER
A balzsam visszaállítja a haj pH értékét a megfelelő szintre, táplálja és ápolja azt, így nem érdemes kihagyni.

TREATMENT & HAIRPACK
A “treatment” helyettesítheti a balzsamot (népszerűbb is, nagy a választék), s persze a hajpakolást is, de előbbit 1-2 perc múlva más le is moshatjuk, míg az utóbbit tovább fent kell hagyni.

SCALP ESSENCE, TONIC stb.
Kifejezetten a fejbőrre szakosodott termékek, amelyek több feladatot is elláthatnak: serkentik a hajnövekedést, tisztítják, nyugtatják, hidratálják a fejbőrt, erősítik a hajszálakat a gyökerektől stb. A szép haj az egészséges fejbőrnél kezdődik, így rengeteg terméket találunk ebben a kategóriában a sampontól a tonikokig. A többségét bele kell masszírozni a bőrbe és kimosást nem igényelnek.

HAIR ESSENCE, SERUM, CREAM, MILK
Esszenciákat, szérumokat stb. is kenhetünk a hajra, ha a treatment és a pakolás nem elég magában. Főleg száraz, igénybevett hajra készülnek és nem kell ezeket kismosni, mert egy vékony réteget alkotnak a hajszálokon, amely véd a környezeti ártalmaktól, megakadályozzák a haj kiszáradását stb.

HAR OIL
A hajolajak is nagyon népszerűek, hiszen selymessé, fényessé teszik a hajat, sokkal egészségesebbnek tűnik majd. Száraz hajvégekre vagy egész hajra is.

HAIR MIST, SPRAY
A hajpermet és a spray segít nap közben felfrissíteni, ápolni, illatosítani a hajat, illetve hála nekik egyszerűbb kifésülni a hajat.

HAJMOSÁS MINDEN NAP?

Koreában nagyon sokan minden nap hajat mosnak, mert a szakértők szerint a tiszta fejbőr dúsabb és egészségesebb hajat eredményez, amely tovább megtartja az eredeti színét, lassabban őszül vagy hullik ki. Azt viszont tudni kell, hogy a koreaiak haja és hajtípusa nagyon hasonló (erős, dús, egyenes, vastagszálú), az európai haj viszont nem ennyire homogén, mindenkinek más fog beválni.

MASSZÍROZÁS

A fejbőr masszírozását viszont nyugodtan átvehetjük tőlük! Nemcsak az arc, hanem a fejbőr is megköszöni az odafigyelést. Koreában egyébként a fejmasszázs alapszolgáltatásnak számít a fodrásznál, otthon pedig magunknak végezhetjük el egy “scalp massager” segítségével. S még a hajkefék között is találunk olyat, ami arra szakosodott, hogy belemasszírozza a a fejbőrbe a termékeket.

KOREAI HAJÁPOLÁSI RUTIN
(Egyszerűsített)

 

1. SCALP SCALER (heti egyszer-kétszer)
Az arcápolásban olajos lemosóval távolítjuk el a makacs szennyeződéseket, a hajápolásban pedig ezek a termékek segítenek tisztán tartani a fejbőrt: eltávolítják a faggyút, hajformázó termékeket, elhalt hámsejteket stb. Általában gél vagy olajos formában léteznek, nem kell meglepődni rajta. Megjegyzés: van olyan termék, amelyet sampon után kell használni, sőt olyan is van, ami sampon és scaler egyben!

CP-1 Head Spa Scalp Scaler
Ryo Scalp Deep Cleanser Oily scalp
BEYOND Healing Force Scalp Clinic Exfoliator
LADOR Scalp Scaling Spa Ampoule
BEYOND Deep Clean Cooling Scaler

2. SAMPON
A koreai samponok leginkább abban különböznek a nyugati fajtáktól, hogy tele vannak gyógynövényekkel, a haj számára hasznos összetevőkkel, így nemcsak tisztítanak, hanem ápolnak is. Használatban nincs különbség, de sokkal fontosabbnak tartják a masszírozást, mint mi. Ezt lehet az ujjakkal végezni 10 percig fürdés előtt, de mostanában elterjedtek a sokkal praktikusabb, elektromos készülékek, amelyek segítenek felhabosítani a sampont, s egyben masszíroznak is.

RYO Hambit Damage Care Shampoo
RYO Anti Hair Loss Shampoo
Innisfree] Camellia Essential Shampo
[Missha] Lotus Vinegar Shampoo
[TONYMOLY] Dr.FOR Better Catechin Shampoo
Innisfree My Hair Recipe Calming Shampoo

3. BALZSAM
Általában a samponnal közösen lehet ezeket megvásárolni, hiszen a két termék elválaszthatatlan: ha hajat mosunk, balzsam is kell, hogy visszaálljon a hajszálak megfelelő pH értéke. A balzsam ápolja és puhítja a hajat, de a mélyhidratálást és a táplálást inkább a maszkokra bízzák a koreaiak.

[ETUDE HOUSE] Silk Scarf Damage Protein Solution Conditioner
Innisfree Green Tea Mint Fresh Scalp Conditioner
[INNISFREE] My Hair Recipe Conditioner
[Healing Bird] Botanical Conditioner
[THESAEM] Silk Hair Refresh Conditioner
[REDFLO] Camellia Hair Conditioner
[WELCOS KWAILNARA] Plain Yogurt Pure Conditioner
[WELCOS CONFUME] Argan Hair Conditioner

4. HAJPAKOLÁS (heti egyszer)
Heti egyszer érdemes feltenni egy pakolást, amit legalább 10-15 percig hagyunk hatni. Az igazi “csodát”, a látványos változást ezektől várhatjuk. Én balzsam helyett is használok ilyesmit, teljesen jól kiváltja az előző lépést. Ráérős napokon érdemes elővenni, s közben csinálhatunk mást: szőrtelenítés, bőrradírozás stb.

Erre alternatíva az általában szalon maszknak nevetett, egyszer használatos verzió, amelyet 20-30 percig kell fent hagyni, közben lehet olvasni, TV-t nézni stb. Ezek a fodrászatban kapott pakolásokat kívánják helyettesíteni.

[TONYMOLY] Haeyo Mayo Hair Nutrition Pack
Nature Republic Argan Essential Deep Care Hair Pack
RYO Nourishing Treatment
RYO Anti Hair Loss Treatment
[Elizavecca] CER-100 Collagen Coating Hair Protein Treatment
Innisfree Camellia Essential Hair Treatment
[INNISFREE] My Hair Recipe Treatment
Lador Tea Tree Scalp Clinic Hair Pack
MISE EN SCENE Perfect Treatment Pack
[WELCOS KWAILNARA] Banana Mayo Hair Pack

MASZKOK:
A’PIEU Raspberry Vinegar Hair Cap
ETUDE HOUSE Silk Scarf Double Care Hair Mask
ETUDE HOUSE Silk Scarf Damage Protein Steam Hair Pack
THE SAEM Secret Pure Steam Hair Mask

5. SCALP TONIC
Nemcsak a hajszálak, de a fejbőr is igényli a törődést, erre pedig a tonikok nagyon jók. A fejbőrre készült tonikokat nem kell lemosni, egyszerűen csak a megtisztított hajba kell bemasszírozni.

[Primera] Black Seed Scalp Relief Hair Tonic
TONYMOLY Dr.For Better Catechin Hair Tonic
[Innisfree] My Hair Recipe Strength Tonic Essence
[THESAEM] Silk Hair Anti Hair Loss Essence
Dr.forhair Hair Scalp Tonic

6. ESSZENCIA, SZÉRUM, OLAJ
Ezek a termékek nemcsak fényesebbé és puhábbá teszik a hajat, hanem védik is a kiszáradástól. Egybe vettem ezeket, mert általában nincs szükségünk egynél, de minél szárazabb, igénybevett a hajunk, annál nagyobbak az igényei is. Ha mind a hármat használjuk, akkor esszencia, szérum, olaj a sorrend. Akár mindennapos használatra is.

[ETUDE HOUSE] Silk Scarf Hologram Hair Serum
TONYMOLY Make HD Silk Argan Oil
[Lador] Silk Ring Hair Essence
RYO Spatherapy Hair Loss Care Scalp Essence
Ryo Jayang Yoon Mo Hair Loss Care Essence
[Lador] Miracle Soothing Serum
INNISFREE Camellia Essential Hair Oil Serum
[Innisfree] My Hair Recipe Moisturizing Oil Serum
[Sulwhasoo] Camellia Hair OilAmorePacific Mise En Scene Perfect Repair Serum

Támogasd az oldalt!

Comments are closed.

ADBLOCKOT HASZNÁLSZ :(

Ha kikapcsolod az Adblock-ot, ugyanúgy használhatod az oldalt, mint eddig! Nincsenek és nem is lesznek felugró és zavaró reklámok soha, ígérem! :) Köszönöm, hogy olvasod az Oh My Brush blogot! :)