Oh My Brush
szeptember 6, 2018

C Vitamin Szérum: Melyik C Vitamin A Legjobb?

C vitamin szérumra mindenkinek szüksége van, de a választás bonyolultnak tűnhet elsőre. A C vitamin melyik formája a legjobb? Milyen bőrproblémára ad megoldást? Minden bőrtípusra használható? stb. Egy rövid összefoglalót és termékajánlót írtam azoknak, akik szeretnék kihasználni ennek a szuper összetevőnek a hatását!

A C vitamin egy remek antioxidáns, az egyik leghatásosabb összetevő, amit rengeteg tanulmány is alátámaszt. A kozmetikumokban kb. 7-8 C vitamin fajtával találkozhatunk, amelyek máshogy működnek, így elsőre bonyolultnak hangzik a használatuk, de a következő okok miatt megéri beépíteni valamelyiket a rutinunkba:

 • serkenti a kollagéntermelést, ami az idő előrehaladtával egyre fontosabb a bőr számára, így megakadályozza a ráncok kialakulását
 • visszafogja a melanintermelődést, így a bőr egységesebb, a foltok pedig halványulnak
 • gyulladáscsökkentő hatása mellett lehúzza a pirosságot miközben erősíti a hajszálerek falát
 • erősíti a bőr természetes védőrétegét :a C vitamin jelenléte növeli a bőrben a keramidok szintjét
 • gyógyítja a sebeket
 • s bár a fényvédőt nem helyettesíti, de véd a káros napsugarak és a környezeti ártalmak ellen is stb.

Melyik C vitamin faja jobb?

Nézzük meg a C vitamin típusokat közelebbről! Így sokkal könnyebb eldönteni, hogy melyik illik a legjobban a bőrtípusunkhoz, melyik elégíti ki az igényeinket!

ASCORBIC ACID (AA)
A legtöbbett kutatott összetevő, s a legnépszerűbb is egyben. Vízben oldódik, s egyáltalán nem stabil, tárolásánál nagyon kell vigyázni, hogy fény és nő ne érje, különben hamarabb beindul az oxidáció (narancssárgává, s egyben szinte hatástalanná válik). Általában 5-25%-ban találjuk meg a termékekben (a bőrnek kb. 20% a limit, efelett valójában csökken a felszívódás mértéke), s minél magasabb ez a szám, annál jobban irritálhatja a bőrt (érzékeny bőrűeknek nem ajánlott). Alacsony pH értéken (>3,5) stabil és fejti ki a legjobban a hatását, ezért használat előtt nem árt előkészíteni a bőrt egy alacsony pH értékű tonikkal. Ha E vitamin és ferulasav is jelen van a szérumban, a C vitamin sokkal jobban működik. Az aszkorbinsavat tartalmazó termékek legjobb esetben is csak pár hónapot bírnak ki, az idő elteltével oxidálódnak, így csak akkor érdemes ilyet rendelni, ha hamar felhasználjuk és rendszeresen kenjük.

Termékek:
PURITO Pure Vitamin C Serum
By Wishtrend Pure Vitamin C 21.5% Advanced Serum
Klairs Freshly Juiced Vitamin Drop
Tiam Original Pure Vitamin C20 Serum
Timeless 20% C + E + Ferulic Acid Serum
Tindigo Shake & Shine Serum
Pure Vitamin C 20% Serum Hyaluronic Acid 70%
Paula’s Choice RESIST C15 Super Booster
Sidmool Vitamin C 30 Ampoule

MAGNESIUM ASCORBYL PHOSPHATE (MAP)
Egy stabil változat, amelynek már alacsony pH-ra sincs szüksége! A bőrben át kell alakulnia aszkorbinsavvá, így a hatása csökken, de egyben sokkal kíméletesebb is. Már 10%-ban is hatékony, s ugyanazt tudja, mint a “nagytestvére”, de ez már érzékeny bőrön is remekül használható!

Termékek:
Sidmool Vitamin C 30 Ampoule
Hadalabo Shirojyun Arbutin Whitening Lotion
THE ORDINARY Magnesium Ascorbyl Phosphate 10%
Paula’s Choice RESIST Super Antioxidant Serum
Sidmool Alpha Whitening Power Ampoule

SODIUM ASCORBYL PHOSPHATE (SAP)
Egy még stabilabb, vízben oldódó C vitamin forma, amely a magasabb pH értéket szereti (7), irritáció nélkül képes a bőrbe hatolni. Nemcsak egy jó antioxidáns, de egyben erős antimikrobiális hatással is rendelkezik, tehát a pattanásos, aknés bőr kezelésére szuper: egy tanulmány szerint az 5%-os SAP hatásosabb, mint az 5%-os benzoil-peroxid!

Termékek:
Artnaturals Vitamin C Age Defying Serum (kedvencem) (10 ml-es mini)
Mad Hippie Vitamin C Serum
InstaNatural, Retinol Serum, With Vitamin C + Hyaluronic Acid

ASCORBYL PALMITATE (AP)
Zsírban oldódik, így könnyebben és gyorsabban bejut a bőrbe, ahol kifejtheti antioxidáns hatását. Gyakran találkozhatunk vele élelmiszerekben, sminktermékekben és gyógyszerekben, ahol tartósítószerként használatos. Stabilabb, mint az aszkorbinsav, de nem annyira, mint a MAP vagy SAP.

ETHYL ASCORBIC ACID (EAA)
Egy rendkívül stabil összetevő, ami kiváló folthalványító hatással rendelkezik, még az aszkorbinsavtól is jobb! Egy ázsiai tanulmány kimutatta, hogy már 2%-os erősségben is látványos eredményt értek el 28 nap alatt!

Termékek:
Deciem Hylamide Booster C25

ASCORBYL GLUCOSIDE (AG)
Vízben oldódik, pH 5-8 között stabil, a bőrben átalakul aszkorbinsavvá, s általában B3 vitaminnal együtt található meg a termékekben (még hatásosabb a kettő együtt). Sokkal jobban ellenáll a hőnek, fénynek, mint a többi C vitamin, tartósabb, de nem annyira hatásos. Pl. 2%-ban 90 napon át használva értek el csak vele látványosabb változást.

Termékek:
Dr. Wu Intensive whitening serum with vitamin C+

ASCORBYL TETRAISOPALMITATE (ATIP)
Olajban oldódik, stabil és mélyebben hatol a bőrbe, mint az aszkorbinsav, AG és MAP! Remekül serkenti a kollagéntermelést, halványítja a foltokat és segít a bőrt hidratáltan tartani. Csak lassan oxidálódik, s nem irritálja még a legérzékenyebb bőrt sem, így nagyobb százalékban is használható.

Termékek:
Korres Wild Rose 15% Vitamin C Spotless Serum
ROHTO Melano CC Intensive Anti-Spot Essence (+aszkorbinsav)

Tippek C vitamin szérum vásárlásához:

 • az aszkorbinsav a legjobban kutatott forma, nem lehet vele mellényúlni (kivéve, ha nagyon érzékeny a bőrünk)
 • mindegyik más forma tartósabb, mint az aszkorbinsav, ami ráadásul rendkívül instabil, hő, fény, levegő hatására elkezd oxidálódni
 • a sárgás/barnás színűvé változott C vitamin oxidálódott, már nem hatásos, s akár még többet árt is, mint használ
 • SAP és MAP ugyanazt tudja, mint az aszkorbinsav, csak nem olyan hatásosak, viszont nem irritálnak és stabilabbak, érzékeny bőrre a legjobb választás valamelyik a kettő közül
 • ha a folthalványítás a legfontosabb, akkor érdemes az EAA-val vagy AG-vel próbát tenni
 • mindig használj fényvédőt, főleg akkor, ha aszkorbinsavas szérumod van!

Comments are closed.

ADBLOCKOT HASZNÁLSZ :(

Ha kikapcsolod az Adblock-ot, ugyanúgy használhatod az oldalt, mint eddig! Nincsenek és nem is lesznek felugró és zavaró reklámok soha, ígérem! :) Köszönöm, hogy olvasod az Oh My Brush blogot! :)