Oh My Brush
június 9, 2018

1 Hónapos Ázsiai Út: Utazás Saját Szervezésben

Egy ázsiai út megszervezése egyáltalán nem olyan bonyolult és drága, ahogy azt gondolná az ember! Tippeket, a tapasztalataimat és hasznos oldalakat találtok itt, amelyekkel sokat spórolhattok, s egyszerűbbé teszik az utazásszervezést. Dél-Korea és Japán is modern, izgalmas országok, nekünk sikerült majdnem 1 hónapot eltölteni Ázsia ezen részén! Először hagytuk el Európát, minden új volt tehát, nem tudtuk, hogy mire számíthatunk, de egy percre sem bántuk meg! Életünk legjobb utazása volt ez, s bármikor visszamennénk!

Miért pont Dél-Korea és Japán? Mert sok évvel ezelőtt beleszerettem a koreai kultúrába, minden érdekel, ami ezzel az országgal kapcsolatos! Sokáig egy koreai út volt a legmerészebb álmom, elérhetetlennek gondoltam, aztán sikerült belebotlani egy nagyon akciós repülőjegybe… Ha már ott vagyunk, akkor Japánt sem szerettük volna kihagyni, hiszen nem minden nap jut el az ember a világ másik részére.

Repülőjegy:
Az egyik legnagyobb költség, amiból szerencsére le lehet faragni, ha rugalmas az ember. Évek óta figyelem az árakat, 100-120 ezerért eljuthatunk Dél-Koreába és Japánba Európából, különösen akkor, ha főszezonon kívül repülünk. Ez a két ország tavasszal (virágzik a cseresznyefa) és ősszel (kellemes idő, színes táj) a legszebb, nyáron túl meleg és esős, a tél pedig nagyon kemény lehet. Nekünk október és november között jártunk itt, fantasztikus volt az időjárás, s mivel ilyenkor kevesebben utaznak, sikerült fejenként 60 ezerért jegyeket venni! Én nagyon sok időt töltök repjegykereséssel, ezért tudok olcsón repülni, de nekem ez a hobbim, nem bánom a rá fordított időt és energiát.

Szállás:
A koreai árakra nem lehet panasz, nagyon jó áron lehet szállást foglalni: a love hotelek ár-érték arányban a legjobbak (ne lepődjünk meg, ha jakuzzi van a szobában, esetleg felnőtt csatornák és ingyenes popcorn jár a szobához), a hoszteleken sokat lehet spórolni (fiatalabb utazóknak ajánlom), de mi szinte mindig az AirBnb mellett döntöttünk, hiszen jó áron kaptunk teljes lakást, s úgy élhettünk, mint a helyiek!
Japánban viszont sokkot kaptam a hotelek árától, megfizethetetlenek az alapból nagyon pici szobák. Szerencsére 2017 nyár óta hivatalosan is működik itt az AirBnb, tehát magánszemélyektől vehetünk ki lakásokat olcsón! Igen, úgy alakult, hogy Japánban végül kevesebbet fizettem éjszakánként, mint Koreában! Utolsó pillanatban foglaltam minden szállást, kb. egy héttel az érkezés előtt kezdtem el keresni, de választék így is volt bőven. Japánban népszerűek a kapszulahotelek, ami azt jelenti, hogy egy teremben alszanak többen, mindenki a saját “kapszulájában”. Ha valaki egyedül utazik és nem zavarja más horkolása, akkor érdekes élmény lehet, de párban utazva már nem éri meg.

Tömegközlekedés:
Korea olsó, Szöulban a vonaljegy olcsóbb, mint Pesten… Ajánlom a T-money kártyákat, amikkel egyszerű az utazás, s még spórolunk is az árakon. A tömegközlekedés Szöulban nem érdemes kihagyni, annyira modern, olcsó és egyszerű minden, legyen szó metróról vagy buszról, még úgy is, hogy a Google Maps-re nem nagyon lehet számítani az országban… A taxizás is megfizethető, olcsóbb, mint Európában és sokkal népszerűbb is, ráadásul vannak “foreigner only” taxik is, amelyek a turistákra specializálódtak.
Japánban érdemes bérletet venni, ezekhez kell az útlevél, de megérik az árukat, s korlátlanul utazhatunk velük. Jegyet venni nem egyszerű, mert tudni kell a fizetendő összeget előre, ami a célállomástól függ, átszállással még bonyolultabb. A kijáratoknál mindig áll valaki, nekik kell fizetni, ha elszámoltunk valamit. A suica kártyákkal egyszerűbb a dolgunk, s még italt is vehetünk velük az autómatákból! Az országon belül az utazás drága, még a nyugat-európai árakat is túlszárnyalják, a távolságok pedig nagyok, ami szintén nem segít. A JR bérletet utazás előtt lehet csak megvenni, de tényleg sokat kell utazni vele, hogy megérje. Én mindenképp ki szerettem volna japán gyorsvonatokat, így felkutattam a legolcsóbb lehetőséget, ami a Kodama! Ez több helyen megáll, s előre meg kell venni, de legalább megfizethetőbb (pl. Oszaka-Tokió egyirányban 25.000 Ft az eredeti 33.000 helyett).

Étkezés:
Koreában és Japánban is nagyon olcsón lehet enni, a kínálat pedig hatalmas! Az ázsiai ízek szerelmesei mind a két országban élvezni fogják, ahogy pár méterenként felbukkan egy-egy kisebb étterem, street food árus, s persze minden sarkon ott vannak az éjjel-nappali boltok, ahol friss, jó minőségű és pénztárcabarát ételek várják az embert. Pár száz forintért már jól lehet lakni, Koreában az adagok igen nagyok, teljesen felesleges tehát magunknak főzni. Ramen, sushi, egytálételek, grillezett hús és zöldségek, péksütemények és még sorolhatnám, itt aztán van MINDEN!

Költőpénz:
Visa és Mastercard a legjobb, a Maestrot Japánban gond nélkül elfogadták mindenhol, Koreában viszont csak 2-3 banknál lehet pénzt felvenni vele, ami nekünk elég nagy gondot okozott az első napokban. A készpénz nagy úr, sokkal egyszerűbb vele az élet, Japánban ez különösen igaz. A japán aprópénz pedig garantáltan le fogja húzni a zsebünket, rengeteg fajta van, szinte csak ezeket használják, de szerencsére minden sarkon van pár italautomata, aminél gyorsan megszabadulhatunk a súlytól! 🙂

Belépők:
Koreában pár száz forintért nézelődhetünk a palotákban, a külföldieknek szóló, sokszor ingyenes programok száma pedig igen nagy: buszos utazások, táncóra (kpop), sminkelés (kbeauty), főzés (koreai ételek), koncertek. Mi is kihasználtuk ezeket, érdemes!
Japánban szinte minden látnivaló ingyenesen megtekinthető (templomok, szentélyek), a kilátókért viszont mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni…

Biztonság:
A két legbiztonságosabb ország, ahol valaha jártam! Végtelenül barátságos, vengészerető és tisztelettudó embereknek ismertem meg a koreaiakat és a japánokat is! Nyugat-Európa nagyvárosaival ellentétben soha nem kellett féltenem a táskámat, soha nem akartak illegális dolgokat árulni, nem akartak átverni, éjjel is ugyanolyan biztonságban éreztem magam, mint nappal! Ami érdemes odafigyelni: a koreai kocsisok és a japán biciklisek… 😀

Nyelvi problémák:
A Google fordító és a mobilunk kamerájának segítségével szinte minden szöveget egész jól le lehet fordítani élesben, végszükség esetére nagyon jól jön ez az alkalmazás. Egyébként épp annyira beszélnek angolul, amennyi elég ahhoz, hogy megvegyük, amire szükségünk van. A nagyon minimális koreai tudásom jól jött, de zéró japán tudással is jól elboldogultunk. Japánban szinte senkihez sem kell szólni, gépekből, kép alapján rendeltük az ételeket, Koreában pedig addig mutogatnak, míg meg nem értjük egymást, nagyon segítőkészek, de meglepően sokan tudnak jól angolul egyébként (fiatalok és idősek egyaránt).

Hasznos linkek:
Hotelek, Vendégházak foglalása (10% kedvezménnyel)
AirBnb: teljes lakások vagy szobák foglalása magánházakban (9000 Ft kedvezmény első foglaláskor!)
Repülőjegyfoglalás
Shinkansen vonat akció
Koreából Japánba fapados (feladott pottyásszal!)
Olcsó buszos kirándulás külföldieknek
Rengeteg Hasznos Információ Koreáról angolul

Comments are closed.

ADBLOCKOT HASZNÁLSZ :(

Ha kikapcsolod az Adblock-ot, ugyanúgy használhatod az oldalt, mint eddig! Nincsenek és nem is lesznek felugró és zavaró reklámok soha, ígérem! :) Köszönöm, hogy olvasod az Oh My Brush blogot! :)