Oh My Brush
január 19, 2018

TINDIGO Interjú: Profi Saját Márka Alapítása Magyarországon

Ki ne ismerné a Tindigo márka alapítóját, a Szépségreceptek oldal íróját, aki magyar nők ezreinek ad tanácsot bőrápolás terén már évek óta. A személyes találkozónk után egyből felmerült bennem, hogy bizony még lenne rengeteg kérdésem hozzá, azóta ráadásul annyi mindent elért: saját erőből kiadott 3 új terméket, 2 könyvet, kitanult egy szakmát, s még sorolhatnám. Alaposan kikérdeztem tehát Ildikót, aki ma többek között beavat minket egy saját márka létrehozásának kulisszatitkaiba!

Jó hír! Közben kaptunk egy 15% kedvezményre jogosító kódot: ohmybrush2018
Január 31-ig él! Tindigo Webshop

Először is, gratulálok a Tindigo márka újdonságaihoz! Miért pont ezekre a termékekre esett a választásod?
Nagyon nehéz volt eldönteni, milyen irányba vigyem el a fejlesztést. Abban biztos voltam, hogy illatmentes, érzékeny bőrre is megfelelő termékeket szeretnék a jövőben is kihozni. Volt egy kérdőívem is, amit több száz látogatóm kitöltött, az sokat segített. Egyértelmű volt belőle, hogy szérumokra nagyon nyitottak, így a szérum nem volt kérdés.
Egy olyan olajos lemosó, amit vízzel nagyon könnyű leöblíteni, pedig régóta nagy álmom volt, mert bár mindig szerettem az olajos lemosókat, azt már nem, hogy alig akartak lejönni. Így nagyon boldog voltam, hogy sikerült olyan formulát kifejlesztenünk, ami egyesíti az olajos lemosó gyengédségét egy géles lemosó könnyedségével.

A c vitaminos szérummal kezdődött minden, most pedig már a retinol is helyet kapott a kínálatban. Mindkét összetevő híres arról, hogy látványos eredményeket lehet velük elérni. Te hogy használod őket?
Reggel C-vitaminos szérum, 2-3 naponta pedig este retinolos. Most nem is hámlasztok, maximum egy kis enzimes peelinget teszek fel, mert annyira szép és puha lett ettől a kombinációtól a bőröm. Azt fontos tudni, hogy nekem kifejezetten rosszul tolerálja a bőröm a retinolt, ezért is lepődtem meg, hogy ez az olajos formula milyen jól működik nálam. A tesztelőim közül sokan használják minden este, úgyhogy elég egyéni, hogy a retinolos szérumot milyen gyakorisággal tudja valaki használni.

 

Időközben kibővítetted az Esszenciális bőrápolás c. könyvedet, és írtál még egy könyvet is A Tiszta Bőr Titka címmel. Kinek ajánlod, illetve mire számíthat az olvasó, ha a kezébe veszi?
Igen, a duplájára bővítettem az Esszenciális bőrápolást. Egyrészt rengeteg új dolgot tanultam a két könyv között eltelt időben, másrészt nagyon sok kérdés is jött a könyv kapcsán, így úgy éreztem, hogy nem szeretném még egyszer a régi könyvet kiadni, inkább egy tényleg minden bőrápolási témát átfogó könyvet szerettem volna adni az olvasóknak.
A Tiszta bőr specifikusabb. Főként mitesszeres, pattanásos és rosaceás bőrűeknek ajánlom. Rengeteg tévhit kering a témával kapcsolatban, nehéz eldönteni, kinek higgyünk. Így szerettem volna egy tudományos alapokon nyugvó, megbízható útmutatót adni azoknak, akik szeretnének végre tiszta bőrrel élni.

Nehéz ma Magyarországon egy kozmetikai márkát létrehozni?
Általánosságban azt mondanám, hogy nem, van azért néhány ún. private labeling kozmetikai vegyész cég, aki elvállalja a formulázást és a gyártást megbízásos alapon, ha saját márkát szeretnél. Ha szerettem volna egy egyszerű natúrkozmetikai márkát, pl. arctejjel és hidratálókrémmel, amiből már valljuk be, van sok magyar, akkor nem lett volna probléma, mert ilyet rendszeresen csinálnak a magyar vegyészek. Nálam inkább az volt a nehézség, hogy tényleg nagyon különleges és/vagy magas hatóanyagtartalmú kozmetikum volt az elvárás, melyekhez különleges összetevőket kellett beszerezni, és mely kozmetikumokat speciálisan kellett formulázni.
Illetve hiába van márka, ha senki sem veszi. Nem is olyan egyszerű eladni egy ezermilliomodik márka termékeit, valljuk be, rengetegen vagyunk a piacon. Egy kozmetikai márka elindítása sok milliós befektetést igényel, és nagyon sok idő, mire visszahozza a befektetett pénzt. Főleg, hogy szerintem jobb ötlet az elején további termékek fejlesztésébe visszaforgatni a pénzt. Az biztos, hogy ez nem a gyors meggazdagodás útja, ha valaki csak ezért csinálná, nem javaslom. 🙂 Itt tényleg hosszú évek kitartó munkája szükséges ahhoz, hogy jövedelmező vállalkozás legyen belőle, és nagyon sok pénz forog kockán, ha esetleg mégse jönne be. (Legalábbis nekem pár millió forint nagyon sok pénz. 🙂 )

Mennyi idő és munka árán jut el a kész termék a polcainkra, miután megszületett az ötlet?
Inkább nem számolom össze, mert biztos elájulnék. 😀 A termékfejlesztési idő nehezen kiszámítható, a retinolos szérumot az első termékvariációk közül választottam ki, annyira tetszett nekem és a tesztelőimnek, de a C-vitaminosnál fél évig kínoztam a vegyészt azzal, hogy még mindig nem elég jó… A lemosónál az nehezítette a dolgot, hogy egy olyan speciális alapanyag van benne, amit nálunk szerintem még egyetlen magyar cég se használt, és nehéz volt külföldről, megbízható helyről (nem Kína) beszereznem az alapanyagot, plusz nagyon drága is volt, sokat gondolkoztam rajta, hogy vajon visszajön-e ez a befektetés. Ha készen van maga a formula, akkor pedig gondoskodni kell a megfelelő csomagolásról. Itt szintén fontos érteni a kozmetikumokhoz, hiszen van, amelyik kozmetikum a sötétet szereti, van, amelyik azt, ha légmentesen záródik stb. Ez nem csupán esztétikai kérdés, a termék hatásfoka is múlik rajta. Kis cégként további nehezítő körülmény, hogy a legtöbb cég nem áll szóba veled 10.000 darab alatt, nekem pedig maximum 1000 db csomagolásra volt keretem kozmetikumként. Ráadásul nem egy olyan mintát kaptam, ami nem zárt rendesen, folyt ki belőle a termék stb., vagy éppen nem volt készletük a termékből még 3-4 hónapig, tehát ez is rengeteg munka volt. Utána pedig ki kellett találni a neveket, a termékleírást, majd meg kellett terveztetni a csomagolást. Majd keresnem kellett egy nyomdát, aki szintén szóba állt velünk ilyen kis darabszámnál, és ennek ellenére szépen és még elfogadható áron legyártotta. Ezek után pedig rendbe kellett még tenni a webshopot, aminél szintén rengeteg probléma merült fel, több fejlesztővel is dolgoztunk az oldalon, mire összeállt. Akárhányszor teszteltem, mindig találtam valamit. Ha nem lettem volna évekig IT projekt manager, szerintem idegösszeroppanást kapok… A könyvek megint egy külön sztori, lehetne belőle egy külön interjú, talán legközelebb. 🙂 Rengeteg idő az is. Összesen ha jól számolom, 8 alvállalkozóra volt szükségem az 5 termékhez, és az is nagyon kivett, hogy ennyi cég munkáját koordináljam folyamatosan. Igazából nekem a legnehezebb volt magát a céget és a céggel dolgozó rengeteg embert vezetnem, tehát eleget tennem az ügyvezetői tisztségemnek. Gyakorlatilag reggel 8-tól este 11-12-ig dolgoztam minden nap, hétvégén is, hogy minden készen legyen karácsony előtt, és nagyon sokat idegeskedtem. A cégvezetésben nem voltam gyakorlott egyáltalán, így utólag visszanézve úgy érzem, hogy bár nem volt minden tökéletes, egészen jól végigvittem. Az elkövetett hibákból pedig tanultam, nagyon remélem, hogy ebbe is belejövök. Szerencsére a barátaim tartották bennem a lelket, és az utolsó hajrában csomagoltak velem a konyhában, nagyon hálás vagyok nekik. 🙂 De azért már nagyon várom, hogy megint legyen időm cikkeket írni és videókat csinálni, mint régen, azt nagyon szeretem. 🙂

A szép bőrért meg kell dolgozni (kivéve persze, ha kifogtuk a genetikai főnyereményt…)! S bár mindenkinek más a bőre, szerinted mi az, ami nem hiányozhat egy jó rutinból?
Egy gyengéd, kímélő, de hatékony arclemosó. A két csodaösszetevő, A és C-vitamin, magas hatóanyagtartalmú szérumként, nem is véletlen, hogy ezekkel szerettem volna elsőre kijönni. A fényvédő elengedhetetlen! Remélem, egyszer azzal is ki tudunk jönni, nagyon-nagyon fényvédő párti vagyok. A mechanikai dörzsis peelingeket betiltanám, és mindenkinek javaslom, hogy enzimes peelinget vagy kémiai hámlasztót használjon. Végül de nem utolsó sorban egy jó hidratáló krém, főleg kombinált és száraz bőrűeknek, bár ha valakinek kifejezetten zsíros a bőre, akkor nem szükséges feltétlenül, bőven elég lehet egy szérum vagy esszencia is.

A munkásságoddal rengeteg ember bőrén segítettél már, az oldalad tele van hasznos információval, ami magyarul máshol nem is található meg. Mostantól pedig személyes konzultációt is vállalsz. Hogy kell ezt elképzelni?
Rengetegen írtak, hogy mit ajánlok a különböző bőrítpusukra, bőrproblémájukra. Sajnos látatlanban, 5 perc alatt nem tudok összeállítani egy rutint, ezért döntöttem úgy, hogy mostantól lehetőség van személyes konzultáció igénybevételére. Nagyon sok embernek nincs ideje kibogarászni a több száz cikkem és videóm közül az információkat, vagy annyira csak bennem bíznak, hogy szeretnék, ha én segítenék nekik a bőrápolási rutinuk összeállításában. A konzultáció során egy rövid bőrdiagnosztika után személyre szabott és márkafüggetlen bőrápolási rutint állítok össze számukra, és ha szükséges, további szakemberhez, orvoshoz vagy éppen dietetikushoz irányítom őket. Erre akár online konzultáció keretén belül is van lehetőség. Hiszek abban, hogy egy napi szinten következetesen végzett jó bőrápolási rutin és egészséges életmód sokkal többet tesz hozzá a szép bőrhöz, mintha havonta egyszer elmennénk egy kezelésre, ezért sem végzek -egyenlőre- kezelések. A konzultációk eredményével nagyon elégedettek voltak a vendégeim, és én is, nagyon sokféle esettel találkoztam, és örülök, hogy már így is hozzájárulhatok ahhoz, hogy gyönyörű legyen a bőrük. További infó a linken>> TINDIGO Konzultáció

Fáradhatatlan, minden követ megmozgató embernek ismernek a követőid. Mi visz előre? Mi inspirál?
Eddig bármibe kezdtem bele, végigvittem, befejeztem, soha semmit nem hagytam félbe, max. ideiglenesen a körülmények miatt, de végül mindig megtaláltam az utat a folytatáshoz. Azt hiszem, a kitartás nagyon jellemző rám, hiszek benne, hogy a kemény munka meghozza gyümölcsét.
Hiszek benne, hogy a bőrápolás komoly reformokra szorul, melyben megerősített az is, hogy rengeteg elavult dolgot tanítottak nekünk a kozmetikus képzésen is. Örülök annak, hogy pl. egyre több ember nézi meg, mit eszik, mi van az ételek címkéjén, ám nagyon kevesen nézik azt, hogy ténylegesen mit tartalmaz egy kozmetikum. A legtöbben beérik a márka ígéretével, ami ritkán állja meg a helyét a valóságban. Hiszek az edukációban, alapvetően a célom az, hogy megtanítsam az embereknek a helyes bőrápolást, mert úgy gondolom, hogy a szép bőr alanyi jogon járna. Ha engem kérdezel, még a középiskolában is oktatnám. 🙂
Nagyon inspiráló az a több ezer üzenet, amiben megköszönték, hogy csupán az általam írt cikkeket olvasva vagy a videóimból tanultak által rengeteget javult a bőrképük, elkerültek a megfelelő orvoshoz és/vagy össze tudtak állítani egy olyan bőrápolási rutint, melynek a hatása látványos volt. Ez tényleg nagyon boldoggá tesz. 🙂 Ez éltet, és ez ad erőt ahhoz, hogy 3 ember munkáját tudjam elvégezni, mindamellett, hogy folyamatosan tanulok is.

Valljuk be, nem sok bloggernek lesz saját márkája. Máshogyan állnak hozzád azóta a követőid, vagy úgy általánosságban az emberek?
Azt hiszem, hogy egy bőrápolási márka ügyvezetőjét valami nagyon nagy embernek képzelik el, legalábbis ha valaki megtudja rólam, aki nem ismer, egyből úgy néz rám, mintha nem tudom, ki lennék. Főleg, ha mindehhez farmerban, sportcipőben és polóban vagyok. 🙂 Ha az utcán leszólít egy követőm, az is mindig meglepődik, hogy Ildi, te milyen kedves és közvetlen vagy! Igazából ugyanaz az egyszerű vidéki lány vagyok, mint régen, aki melegítőben a laptopján viszi a céget, és az otthona úgy néz ki, mint egy raktár. Párszor olvastam netes kommentben is, hogy mennyire elszállt az árképzésünk, és a gyors meggazdagodás hajt, miközben egy induló cégből nagyon sokáig nem szabad kivenni a bevételt, ha hosszú-távon, okosan gondolkozunk. Ha kozmetikai márkád van, nem csak az összetevőket fizeted ki, hanem a termékfejlesztési költséget, a csomagolást, a nyomdai költséget, a gyártási és csomagolási költséget, az engedélyeztetést, a webshopot se ingyen húzták fel, és mint tudjuk, adózási szempontból Magyarország nem a legjobb hely a világon.
A cég, vagyis jobban mondva a misszióm mindennél fontosabb nekem, és az még nagyon sok idő lesz, mire kitermeljük az összes befektetett pénzt, plusz folyamatosan forgatjuk vissza a cégbe a bevételt termékfejlesztésbe és egyéb nagyon hasznos dolgokba. Abszolút nem sajnáltatni szeretném magamat, mert ez életem álma és célja, de ez nem jár azzal, hogy aranykádban fürdök a Rózsadombon, és egész nap heverészek a pamlagon. (Valószínűleg ezeket hosszabb távon unnám is, bár egy napot már el tudnék heverészni. :D) Nem szerettem volna olcsó termékekkel kijönni, mert akkor rengeteg kompromisszumot kellett volna kötnöm a kozmetikumok összetevőit illetően, kizárólag gyönyörű összetevőlistás és hatékony kozmetikumokhoz akarom adni az arcomat. Persze tudom, hogy aki ilyet ír, nem lát mögé, csak a másik oldalon néha rosszul esik, mert tényleg azért csinálom ezt, mert mélyen hiszek abban, hogy a szép bőr alanyi jogon járna mindenkinek. (Ezért is teljesen ingyenes a blog és Youtube tartalomhoz a hozzáférés, amiből rengeteget lehet tanulni nulla forintból.) Nekem lett volna a legegyszerűbb IT-ban maradnom, ez egy igazán jól fizető szektor, és tizedannyi teher nem lenne rajtam, mint most, de a szívem azt mondta, hogy maradjak a bőrápolásnál, és így segítsek másoknak. Most már meghasonlanék önmagammal, ha nem a bőrápolással foglalkoznék teljes állásban, végtelenül elhivatott vagyok.

Bloggerként kezdted, azóta kitanultad a kozmetikus szakmát, könyveket írtál és saját márkád is van. Sokat letettél az asztalra pár év alatt. Mik a terveid a jövőre nézve?
1. 2018-as évben szeretnék további új, különleges kozmetikumokat fejlesztetni, van már néhány ötlet a fejemben. 🙂
2. Szeretnék kiscsoportos interaktív oktatást tartani, akár személyesen, akár e-learning rendszer keretén belül. Ennek a tematikáján, megvalósítási módjain gondolkozok egy ideje, februárban már lesz is ilyen képzésem teszt jelleggel. Interaktív kiscsoportos oktatásról van szó, külön-külön bőrtípusokra bontva, csupán 6.000 Ft a 3 óra. Ezáltal szeretném, hogy bárki megengedhesse magának azt, hogy megtanuljon minden fontosat a saját bőréről. Remélem, hogy ez is egy újabb sikersztori lesz, mely rengeteg bőrén segít, és rendszeresen tudok ilyet tartani.
3. Az IT-s vérem nem hagy nyugodni. 🙂 Nem tartom még elég jónak a blogot és a webshopot, szeretnék egyet, amit én magam tervezek meg, és maximálisan felhasználóbarát, Ti több örömötöket lelnétek benne, nekem pedig a belső rendszere meggyorsítaná a munkámat és segítené a marketing tevékenységemet. Sajnos ennek nagyon magas költsége lenne, de talán majd lesz keret erre is.
4. Szeretnék ráfeküdni a Youtube csatornámra, és rendszeresen videókat készíteni. Úgy látom, hogy ebben van a jövő. Valamint szeretném megtanulni az Instagramot sokkal profibban használni, és feltett szándékom rendszeresen publikálni a blogra cikkeket is. Az iskola és a céges dolgok miatt ezeket nagyon elhanyagoltam, mindenképpen szeretném rá visszatenni a fókuszt. Fontosnak tartom, hogy továbbra is legyen ingyen elérhető minőségi tartalom a témában, ami segít egészséges, szép bőrképet elérni, mert mélyen hiszek benne, hogy a gyönyörű bőr jár mindenkinek.
5. Tanulni szeretnék még sok mindent a bőrápoláson belül, szeretnék további angol nyelvű bőrápolási könyveket beszerezni, és a Pubmeden a studykat olvasgatni, hogy ne csak képben maradjak, hanem fejlődjek is.
6. Nagyon szeretnék még egy könyvet írni, vagy inkább kettőt. Nem tudom, hogy ennyi munka mellett hogyan maradna erre időm, ilyenkor sajnálom, hogy ügyvezető, adminisztrátor, webshop üzemeltető, csomagoló, IT projekt-manager, social mediás, blogger-vlogger vagyok, aki még konzultációt meg oktatást is szeretne tartani. Nagy vágyam, hogy írjak a száraz, atópiás-ekcémás bőrűeknek is egy specifikus könyvet, ami segítene rendbe tenni a bőrüket. Sajnos ők is nagyon sokat szenvednek, ez is fájdalmas és nagyon kellemetlen tud lenni. Illetve nagyon szeretnék egy kozmetikai összetevőkről szóló amolyan zsebkönyvet írni, amit magaddal tudsz vinni akár a drogériába is. Szóval hosszú-távon remélem, hogy lesz annyi bevétel, hogy lehessen egy-két kollégám vagy kolléganőm, hogy maradhasson időm pl. a könyvírásra, ami szívügyem, hiszen a könyveim mindig nagyon praktikusak, és tényleg segítenek, hogy kezedbe tudd venni bőröd sorsát.
7. Szeretnék még valamilyen marketing kampányt is, nekem “igazi” fizetett kampányom sosem volt profi marketingesekkel, nagyon kíváncsi vagyok, mit lehetne belőle kihozni.
8. Szeretnék egy időnyerő gépet, hogy az előbbi összes pont mind beleférjen az életembe, és ezáltal a lehető legtöbb embernek tudjak segíteni rendbe tenni a bőrét! 🙂

Remélem, hogy Tindigo minden álma valóra válik 2018-ban! 🙂

A termékeket megtaláljátok a következő oldalon:
www.SzépségReceptek.hu

2 responses to “TINDIGO Interjú: Profi Saját Márka Alapítása Magyarországon”

  1. Ildiko Tajti (Tindigo) says:

    Nagyon szépen köszönöm Viki ezt a remek interjút!!! <3

  2. Judit says:

    De jó volt ezt olvasni! 🙂

ADBLOCKOT HASZNÁLSZ :(

Ha kikapcsolod az Adblock-ot, ugyanúgy használhatod az oldalt, mint eddig! Nincsenek és nem is lesznek felugró és zavaró reklámok soha, ígérem! :) Köszönöm, hogy olvasod az Oh My Brush blogot! :)