Oh My Brush
május 11, 2017

Pénztárcabarát Koreai Arcápolási Rutin

Egy kis segítséget szeretnék nyújtani azoknak, akik még csak most ismerkednek a koreai bőrápolással, esetleg tökéletesítésre szorul az arcápolási rutinjuk, s az is fő szempont, hogy jó, de pénztárcabarát termékeket találjanak. Egy kis összegzésre, tippekre, s persze a kedvenceimre számíthattok, így talán könnyebb lesz a választás.

Rengeteg e-mailt kapok, amelyekben arcápolási rutin összeállításához vagy koreai termékek kiválasztásában kérik a segítségemet. Eleinte próbáltam mindenkinek segíteni és részletesen válaszolni, a további kérdésekre reagálni, esetleg a blogon írni egy posztot (Olvasói Levél rovat), hogy más is hasznát lássa, de sajnos nincs annyi szabadidőm, hogy ez korrekt módon működjön (valakinek válaszolok, valakinek nem, az nem fair).

Terméktesztekkel tele van a blog, a menünek hála szépen kereshető minden, illetve ott van az oldalsávban az éppen aktuális arcápolási rutinom is, tele hasznos információval. További segítségként pedig itt van most ezt a bejegyzés, ami remélhetőleg megkönnyíti majd az érdeklődők dolgát.

A koreai arcápolási rutin nem azt jelenti, hogy csak koreai termékeket lehet használni, de most azokra koncentráltam. Persze felbukkan egy-egy japán vagy amerikai is, ha azok is nagyon jók és az áruk is baráti. Bár a pénztárcabarát címet adtam a posztnak, az azért szerintem egyértelmű, hogy pár dollárért nem lehet pl. jó szérumot kapni, míg arcmaszkot pedig igen. Továbbá a termékek ára is változik idővel és eladótól is függ persze minden, de a lényeg: nem kell több tízezret kiadni egy-egy termékért, ígérem! 🙂 A többségről már írtam tesztet is, s linkeltem külön azokat a megbízható eladókat, akiknél a poszt írásakor van jó áron az adott termékből.

Én úgy gondolom, hogy egy jó rutin összeállítását nem lehet másra bízni, ráadásul szükséges hozzá a saját bőrünk ismerete is. Mert hiába gondoljuk azt, hogy nekünk zsíros a bőrünk, mert a homlokunk csak termeli megállás nélkül a faggyút, miközben lehet, hogy valójában vízhiányos, a kíméletesnek semmiképp nem nevezhető, zsíros bőrre való terméknek hála pedig száraz, érzékeny. Csoda tehát, ha faggyútermeléssel próbál védekezni a bőrünk? A saját példámból kiindulva csak azt tudom tanácsolni, hogy:

– dobjuk ki a régen megvett, alig használt termékeket, nem higiénikus sokáig tartani őket
– kerüljük az impulzusvásárlást a boltokban, inkább neten olvassunk teszteket, INCI-t vásárlás előtt
– vegyünk néhány kíméletes terméket, amitől megnyugszik a bőr (nálam “mindenmentes” címszó alatt futnak)
– legyen egy minimális rutinunk a legfontosabbakkal (lemosó, krém, fényvédő stb.)
– figyeljük a bőrünket, hogyan reagál, változik
– később lehet bővíteni, játszani a rutinnal, kipróbálni más dolgokat

Az arcápolás egy idő után nem nyűg, hanem szórakozás lesz, s nincs is attól nagyobb öröm, amikor látjuk a változást a bőrünkön, s tudjuk, hogy jó úton haladunk. Igen, belefuthatunk olyasmibe, amivel nem szimpatizál majd az arcunk, de azokat nyakra, dekoltázsra, testre is el lehet használni – legalábbis én régen ezt tettem.

Kezdő Koreai Rutin & Termékajánlások

1. Sminklemosó
Az olajos sminklemosástól egyszerűbb, hatásosabb és kíméletesebb nincs: pár csepp megszabadít a szennyeződéstől, fényvédőtől és a sminktől. Nem találkoztam még olyannal, ami ne vált volna be, de persze van pár kedvencem, amiket gyakran újra is veszek. Mindig elmondom, hogy nem kell az olaj szó miatt félni, nem lesz tőle zsíros a bőr és egyszerű lemosni is, s pár használat után csak a fejünket fogjuk, hogy miért nem tértünk át erre a sminklemosási módra hamarabb.

Termékek:
Elizavecca Natural 90% Olive Cleansing Oil TESZT | eBay LINK
Nature Republic Forest Garden Chamomile Cleansing Oil TESZT | eBay LINK
[JAPAN] Kose Softymo Speedy Cleansing Oil TESZT | eBay LINK
[JAPAN] Kose Softymo Deep Cleansing Oil TESZT | eBay LINK

2. Arclemosó
Természetesen egy víz alapú lemosóra is szükségünk van. Ebből is szeretem az egyszerűbbeket, lehetőleg szép összetevőlistával és mindenképp alacsony pH értékkel: a gyengéd, de alapos tisztításra szavazok. Nem érdemes túlbonyolítani, nincs izgalmas összetevőkre szükségünk, túl sokáig úgysem érintkezik a lemosó a bőrrel. Ahogy mondtam: minél egyszerűbb, kíméletesebb a termék, annál jobb, bár nekem az ár is fontos, mert ez gyorsan fogy, ha lehet, akkor olcsóbbat választok.

Termékek:
COSRX Low-pH Good Morning Cleanser TESZT | eBay LINK
[JAPAN] Hada Labo Gokujyn Hyaluronic Acid Cleansing Foam TESZT | eBay LINK
[USA] NutriBiotic Non-Soap Skin Cleanser TESZT | iHerb LINK

3. Tonik
A tonikot is rendkívül fontosnak tartom a rutinban, sok mindenre jó. Arclemosás után a bőr pH értéke magsabb lesz (magától a csapvíztől is), ez pedig meggyengíti a bőr természetes védőrétegét. A tonik azonnali megoldást kínál erre a problémára, már csak emiatt is megéri egyet mindig a polcon tartani. Továbbá a koreai tonikok a nyugatiakkal ellentétben nem szárítanak, hanem inkább hidratának, ápolják a bőrt, illetve előkészítik azt a többi terméknek, hogy azok még hatásosabbak legyenek.

Termékek:
Cosrx AHA/BHA Clarifying Treatment Toner TESZT | eBay LINK
COSRX Centella Water Alcohol Free Toner TESZT | eBay LINK
Mizon Camomile 90% Toner TESZT | eBay LINK

4. Esszencia
Nem érdemes kihagyni ezt a lépést, mert a koreai esszenciák a bőrápolás királynői, ehhez nagyon értenek. Hatalmas a választék, fantasztikus termékek vannak minden árkategóriában, nekem is rengeteg kedvencem van. Igen koncentrált folyadékok ezek általában, amelyek elsőre talán nem tűnnek izgalmasnak, de sok év rendszeres használat után is nagy rajongójuk vagyok, szóval csak ajánlani tudom őket. Kincsként tekintek ezekre, tehát vattakorongot sosem használok a felvitelükhöz: a tenyerembe teszek egy keveset és onnan viszem fel az ujjaimmal.

Termékek:
COSRX Galactomyces 95 Whitening Power Essence TESZT | eBay LINK
COSRX Advanced Snail 96 Mucin Power Essence TESZT | eBay LINK
MISSHA Time Revolution First Treatment Essence TESZT | eBay LINK
Benton Fermentation Essence TESZT | eBay LINK
Benton Snail Bee High Content Essence TESZT | eBay LINK

5. Szérum
Nagyon sok jó, olcsó szérum van Koreában, amelyeket öröm használni, de a többségük csak egy-egy “sztár” összetevőt tartalmaz. Ha ettől többre van szükségünk, akkor sem kell több tízezreket kiadni: ott van pl. a Missha Borabit, ami komplex, s nem kell mással kiegészíteni, sokáig tart. Mióta rátaláltam a Borabitra más nem nagyon mozgatja meg a fantáziámat, ami tökéletes, azt miért cserélném le? 🙂

Termékek:
Missha Time Revolution Night Repair Borabit Ampoule TESZT | eBay LINK
Purito Pure Vitamin C Serum TESZT | eBay LINK
OST C20 Pure Vitamin C21.5 Advanced Serum TESZT | WishTrend LINK
Mizon Hyaluronic Acid 100 TESZT | eBay LINK

6. Arckrém
Egy (vagy több) jó arckrémre mindenkinek szüksége van, hiszen a bőrt hidratáltan kell tartani! Arról nem is beszélve, hogy a smink sokkal szebben mutat majd a hidratált bőrön… Kezdőknek ajánlom az egyszerűbb, “mindenmentes” arckrémeket, amikből már egyre nagyobb a választék. Akik viszont szeretik a különlegesebb dolgokat, azoknak a koreai márkák valódi kánaánt teremtenek a kínálatukkal. Millió kedvencem van, én a könnyű, gyorsan felszívódó verziókat részesítem előnyben.

Termékek:
Mizon Hyaluronic Acid Ultra Suboon Cream TESZT | eBay LINK
Innisfree The Minimum Moist Cream TESZT | eBay LINK
COSRX Honey Ceramide Full Moisture Cream TESZT | eBay LINK
Etude House True Relief Moist Cream TESZT | eBay LINK
COSRX Advanced Snail 92 All In One Cream TESZT | eBay LINK
Etude House Soon Jung 2x Barrier Intensive Cream TESZT | eBay LINK

7. Fényvédő
Fényvédő nélkül nem megyek sehova, mert folyamatosan hámlasztok (az aknét csak ezzel tudom eredményesen kezelni), de kezdők számára is nagyon fontos, hogy legyen egy jól bevált fényvédőjük. Minél többet tartózkodunk kint, annál jobban oda kell erre figyelni, esetleg újrakenni, ha egész nap ér a napfény minket stb. Érzékeny bőrűeknek a tisztán fizikai fényvédőket ajánlom, bár nekem a vegyes (fizikai + kémiai) is bevált, linkelem a kedvenceimet. A koreai fényvédők nemcsak védik a bőrünket, hanem általában nagyon jó sminkalapként is szolgálnak! 🙂

Termékek:
Innisfree Daily Uv Protection Cream No Sebum SPF35 PA+++ TESZT | eBay LINK
The Face Shop Natural Sun Eco Power Long-Lasting Sun Cream SPF50+ PA+++ TESZT | eBay LINK
A’pieu Pure Block Natural Sun Cream Daily SPF45 PA+++ TESZT | eBay LINK

EXTRÁK:

8. Szemkörnyékápoló
A fenti termékeket szemkörnyékre is használhatjuk, de előbb vagy utóbb eljön az a pillanat, amikor úgy érezzük, hogy valami többre van szükségünk. Itt a bőr vékonyabb, meghálálja az odafigyelést, extra hidratálást, s persze így tovább távol tudjuk magunkat tartani a ráncoktól. Rengeteg koreai szemkrém kapható pár dollárért, ezek általában csak extra hidratálást adnak. Viszont ott vannak a különlegesebb, pl. koreai gyógynövényeket tartalmazó krémek, amelyek nekem nagy kedvenceim: 30 környékén és felett inkább ezeket ajánlanám.

Termékek:
Missha Ye Hyeon Jin-Bon Eye Cream TESZT | eBay LINK
Mizon Collagen Power Firming Eye Cream TESZT | eBay LINK

9. Fátyolmaszk
Teljesen kezdők és profi arcápolók fegyvere, bármikor vehetünk ezekből, még akkor is, ha nincs kiépített rutinunk. Otthoni arckezelésként tudnám ezeket a fáytolmaszkokat körülírni, csak olcsóbb, szórakoztatóbb és egyszerűbb. Ezekbe előbb-utóbb mindenki beleszeret, hiszen 20 perc alatt annyit dobnak a bőrön, hogy az hihetetlen. Havonta, hetente párszor, esetleg minden nap: úgy használjuk őket, ahogy csak szeretnénk!

Termékek:
COSRX Holy Moly Snail Mask TESZT | eBay LINK
Innisfree It’s Real Rice Sheet Mask TESZT | eBay LINK
Etude House 0.2 Therapy Air Mask TESZT | eBay LINK
The Face Shop Real Nature Mask TESZT | eBay LINK

10. Éjszakai pakolás
Ha este végigzongoráztunk a rutinunkon, de még mindig kedvünk van valamihez, akkor jól jönnek az éjszakai pakolások. Ezek általában intenzív “arckrémek”, amelyek az éjszaka folyamán fejtik ki hatásukat, bár a könnyebb verziókat nappali krémként is szeretem használni (esetleg lemosható arcpakolásként is kezelhetjük őket). Nem létfontosságú termékek tehát, de nagyon jól felturbózzák a legunalmasabb rutint is.

Termékek:
Cosrx Ultimate Nourishing Rice Overnight Spa Mask TESZT | eBay LINK
Innisfree Green Tea Sleeping Pack TESZT | eBay LINK

 

További segítség:

PayPal regisztráció és vásárlás

Megbízható koreai eladók és webshopok

Milyen bejegyzésre/segítségre lenne még szükségetek?
További termékek, amelyeknek itt lenne a helye, mert nektek bevált?

Támogasd az oldalt!

ADBLOCKOT HASZNÁLSZ :(

Ha kikapcsolod az Adblock-ot, ugyanúgy használhatod az oldalt, mint eddig! Nincsenek és nem is lesznek felugró és zavaró reklámok soha, ígérem! :) Köszönöm, hogy olvasod az Oh My Brush blogot! :)