Január elején 31 éves lettem, ilyenkor pedig automatikusan átértékelem az előző évet és egy kicsit az életemet is. 2016 igazi fordulópont volt a számomra, a 30-as szám energiát adott és talán egy kicsit meg is változtatott: olyan dolgokba vágtam a fejszémet, amikről azelőtt csak álmodoztam. Ennyi év alatt sokat tanultam, tapasztaltam és átéltem, de mennyivel jobb lett volna, ha mindezeket 15 évvel ezelőtt is tudtam volna! Minden esetre itt van (főleg) a fiatalabb olvasóim számára 10 lecke, amit az élettől tanultam:

1. Légy hálás azért, amid van!
Nemcsak arról van szó, hogy nem kell a 20. pár cipő és a sokadik körömlakk, mindenki gyűjt valamit. Viszont sokszor észre sem vesszük, hogy mennyire szerencsések vagyunk: friss levegőt szívhatunk, a csapvíz iható, az internetnek hála bármilyen információt megszerezhetünk, szabadon élhetünk ott, ahol akarunk és még sorolhatnám. Annyi minden van, amit magától értetődőnek veszünk, pedig nem is tunánk elképzelni az életünket nélkülük, legyünk hát hálásak értük néha-néha 🙂

2. Nem lehet/kell mindenkinek megfelelni.
Lehet szó akármilyen apró vagy nagyobb dologról, valaki mindig jobban tudja, hogy neked milyen döntést kellene hoznod a saját életeddel kapcsolatban. Lehet persze próbálkozni, de előbb vagy utóbb ugyanabba a falba ütközünk: ahány ember, annyi vélemény, így SOHA nem fogsz mindenkinek megfelelni, ráadásul nem is kell! Ha elengedjük a megfelelési kényszert, sok-sok idegeskedéstől és álmatlan éjszakától mentjük meg magunkat.

3. Tanulj meg nemet mondani!
Ezt még nekem is gyakorolnom kell, s tudom, hogy nehéz, de nem kell mindig mindenre egyből igennel válaszolni. Sokszor olyasmire is egyből igent mondok, aminek egyszerűen fizikai képtelenség eleget tenni, de nem akarok csalódást okozni. Azonban nem bélyegez meg senki főgonoszként, ha időt hagysz magadnak, s inkább azt mondod: “Még átgondolom!”. Nem is hangzik olyan rosszul, ugye?

4. Világot kell látni!
Két dolog volt rám igen nagy hatással: amikor 5 és fél éve külföldre költöztem, illetve 2016, amikor bejártuk fél Európát (az Instagramom ennek a legjobb tanúja). Teljesen új helyzetekbe kerülünk, ahogy kitesszük a lábunkat az országból, s itt nincs mese: helyt kell állni, bármilyen feladatot is sodor elénk az élet. A legelső Airbnb szállásunk annyira tetszett (hotel helyett egy helyi lakosnál szállni meg: Dublinban egy portugál pasi a világ legédesebb macskájával ♥), hogy ezek után biztosan így fogok majd utazni, ha csak tehetem! Sajnálom, hogy nem fiatalabb koromban kezdtem el felfedezni a világot, de szerencsére soha sem késő!

5. Hibázni lehet és kell is!
Vérbeli kudarckerülőként tudom, hogy ettől nagyobb visszahúzó erő nincs! Saját magunk alatt vágjuk a fát, ugyanis gyakorlás nélkül nem lehet a célunkat elérni, nem kell tehát a szárnypróbálgatásoktól tartani. A hollandok azt szokták mondani, hogy aki dolgozik, az hibákat is vét (vagy még jobb: csak az nem hibázik, aki nem is csinál semmit), s mennyire igazuk van!

6. Egészségesebben élni jó!
Szerencsére pár éve trendi lett minden, ami healthy, így akaratlanul is ránk ragad pár dolog, de ne feledd: sosem késő elkezdeni! Manapság már nem tudom felfogni, hogy hogyan ihattam életem nagy részében csak üdítőket, hogyan tömhettem magamba annyi fornettit, s mennyire nem értékeltem az egészségemet. Apró változásokkal érdemes kezdeni és lépésekben haladni, így a siker nem marad el! Nekem ebben sokat segítenek azok, akik szeretik a Mit Ettem Ma? videósorozatomat és kérik a folytatást. Nagyon inspiráló, köszönöm! 🙂

7. Légy nyitott!
Megtanultam, hogy mindent lehet másképp is csinálni, a lehetőségek végtelenek. Mostanában leginkább az új élményekre vagyok nyitottabb: olyan dolgokba is belevágok, amire pár évvel ezelőtt kapásból vállat vontam volna, mert nem érdekelt. 2017-re is vannak ám terveim: pl. eldöntöttem, hogy megtanulok idén úszni, hiába félek a víztől, illetve kipróbálok olyan holland ételeket, amik látványától eddig csak a “fúj” szó hagyta el a számat. Tavaly kiléptem a komfortzónámból, amit nagyon élveztem, így maradok még ott egy kicsit! 🙂

8. Az életedben sem árt a nagytakarítás néha!
Volt egy olyan rossz szokásom, hogy egyetlen apróságon hetekig, esetleg évekig rágódtam, nem tudtam éjszaka elaludni vagy csak elrontották a napomat, mert a semmiből jöttek elő ezek a gondolatok. Pár éve egy nap viszont kitaláltam, hogy mostantól ezt nem hagyom. A felesleges gondolatokat, aggódást, esetleg azokat az embereket, akik ezt kiváltják belőled egyszerűen ki kell kísérni az ajtón, nincs rá szükségünk. Az energiánkat sokkal hasznosabb dolgokra is fordíthatjuk!

9. Feladni nem szégyen!
Mindig csalódom egy kicsit magamban, amikor arra gondolok, hogy ezt vagy azt fel kellene adni, be kellene fejezni, pedig az egy helyben toporgástól rosszabb nincs. Néha egyszerűen csak a továbblépés a megoldás. Amikor tudod jól, hogy valaminek már nincs jövője, kihoztad a maximumot belőle, akkor miért ragaszkodnál hozzá?

10. El kell kezdeni még ma!
Sajnos az a halogató típus vagyok, aki hajlamos addig mondogatni magának, hogy úgysem tudnám megcsinálni, hogy tényleg elhiszem, aztán nem is lesz belőle semmi. Senki nem akadályoz meg abban, hogy még ma elkezdjem, akkor mire várok még? Irány futni a megvett, de még sosem használt sportcipőben, megírni az első bejegyzést az új blogra, felvenni a kapcsolatot azzal a bizonyos személlyel, elküldeni a jelentkezést, megvenni a repjegyet az álomvárosba stb.! Csak az első lépés a nehéz, a többi jön magától! 🙂