Oh My Brush
augusztus 14, 2016

Amit Rosszul Tudtál A Koreai Termékekről

A koreai termékek körüli félreértésekről egy regényt lehetne írni, jobban mondva vígjátékot rendezni: ki tudja mi van benne, kifehéríti a bőrt, európai bőrre csak nyugati termék való stb. Nézzük, hogy van-e valóságalapja azoknak a tipikus kommenteknek, amikkel a Kbeauty-val ismerkedők belefutnak itt-ott, s mi az igazság az ázsiai termékekkel kapcsolatban!

Vicces egyébként, de ha tehetem, akkor a való életben nem beszélek az ázsiai bőrápolásról, mert ez egy olyan átfogó téma, amit nem tudnék pár mondatban körbeírni és elmagyarázni. A minap egy kozmetikus ismerősöm mesélte, hogy “hú, most a csiganyál lesz az új sláger, tudtad?”… Én: “Hmm, végülis csak évek óta használom…” Ennyiben is maradtunk 😀 A blogon viszont van erre lehetőségem, ezért az éppen foglalkoztató kérdéseket szívesen megosztom veletek. Az interneten rengeteg cikk és komment fogadja a kezdő bőrápolót, akit ne adj’ Isten még a koreai termékek is érdekelnek, az összezavarodás elkerülhetetlen. Viszont egy kis józan ésszel és utánajárással már mindjárt nem olyan átláthatatlan a dolog. Nekem a következő mondatok szoktak szemet szúrni:

Az ázsiai termékek csak ázsiai bőrre jók
#facepalm Ilyen logikával akkor japán kocsit sem vezethetek, mert európai vagyok. Nos, engem nem a gyártó székhelye érdekel, nem az, hogy épp melyik országban jegyeztette be a céget, hanem az, hogy mi van abban a termékben. Az összetevők pedig nem fognak különbséget tenni két ember között, a fényvédőm engem is ugyanúgy fog védeni, mint a szomszédot, de nem is értem, hogy ez miért szorul magyarázatra. Arról nem is beszélve, hogy a nyugati márkák is jelen vannak az ázsiai piacon, de szerintem ennek sem kellene meglepőnek lenni… Sőt, szerintem az átlag európai ember fürdőszobájában talált termékek közül nem sokat gyártottak az illető hazájában, szóval nem értem, miről beszélünk… Nekem az összetevők és az ár fontosabb, meg persze az, hogy mit szól a bőröm a termékhez, minden más (márka, név, reklámszöveg, csomagolás, származás stb.) mellékes. Márkahűség egyébként nem igazán létezik Ázsiában: az összetevők alapján tudnak valamit eladni, így a cégek mindig a tökéletességre törekednek, egyre jobbaknak kell lenniük a termékeiknek. Nagyon helyes!

Whitening = bőrfehérítés
Régen sok kommentet és levelet kaptam ezzel kapcsolatban, s azért egy kicsit értem én, hogy miért adhatott okot a whitening elnevezés a félreértésre, de nem, nem lesz az arcunk több árnyalattal világosabb egy arckrémtől 😀 Igen, az ázsiai országokban a fehér bőr a szép, de az általuk művelt bőrfehérítés elég messze áll attól, amit a nyugati ember elképzel. Két féle whitening vonal létezik: 1. a nap okozota vagy a pattanások után visszamaradt pigmentfoltokat világosítják erre megfelelő összetevőkkel (arbutin, C vitamin általában) 2. fényvédős (ált. titánium dioxid) krémek, amik pár órára egyenletesebbé teszik a bőrt. Utóbbiban jellemző a fizikai fényvédők jelenléte, naptejből mi is ismerjük ezeket: kicsit fehérebbek leszünk tőlük egy rövid időre.  Ezekből egyébként nagyon kevés van, arbutint és C vitamint viszont szinte minden koreai bb krémben, fényvédőben stb. találunk, utóbbi az egyik legjobb antioxidáns, bárki bőre hálás lesz érte, de fehérebb biztosan nem 😀

Nem kenném magamra! Ki tudja mi van benne!?
Ó, ezzel kellett volna kezdenem 😀 Csak az nem tudja, hogy mi van benne, aki nem hajlandó elolvasni az összetevőlistát. A márkák többsége angolul is mellékeli már az INCI-t, az internetnek hála meg sem kell venni, minden információ ott van a honlapon vagy pl. az összetevőelemzéshez kiváló CosDNA-n. A “nem kenném magamra!” felkiáltást inkább a Pinteresten és társain megtalálható receptekre használnám: az örök klasszikus citromlé, szódabikarbóna és társai a bőrre????

Felesleges a több lépéses rutin!
A bb krém mellett a leghíresebb koreai ‘export” a 10 lépéses arcápolási rutin, amit egyre többen követnek már. Vannak persze, akiknek ez szemet szúr és szerintük ez teljesen felesleges, inkább árt, drága és nem tud a bőr lélegezni a sok krém alatt. Hmm, pedig pont a pórusainkon át szoktunk oxigénhez jutni! :p Viccet félretéve, a bőr nem lélegzik, arra használjuk inkább a tüdőnket, viszont ez a legnagyobb szervünk, ami igenis ápolást igényel! A bőrünk a nap 24 órájában véd minket a külső környezeti ártalmakkal szemben, egy pillanatra sem pihen, nem szabad az egészségét biztos dolognak venni. Belülről és kívülről is tehetünk érte pl. egészséges étrenddel, fényvédővel és olyan termékekkel, amik fontos és hatékony összetevőket tartalmaznak. Teljesen mindegy, hogy hány évesek vagyunk, ezt nem lehet elég korán elkezdeni, hiszen a kialakult problémákat sokkal nehezebb orvosolni, mint megelőzni azokat. Nem, nem kell 10 lépéses rutin, de a minimális igényekről sem szabad megfeledkezni (sminklemosás, arcmosás, hidratálás, fényvédelem). Vigyázzunk a bőrünkre, mert csak egy van belőle!

Milyen bőrápolási agyrémmel szoktál a leggyakrabban találkozni az interneten? Van még olyan dolog a témával kapcsolatban, ami szerinted magyarázatra szorul? Írd meg!

Hasznos linkek:
Arcápolási rutinom koreai és japán termékekkel + sok extra infó
Keleti vs. nyugati arcápolás | 10 évvel előttünk járnak?
10 lépéses koreai arcápolás
Az összes tesztem koreai termékekről
Kedvenc koreai eladóim ebay-n: RoseRoseShop, IamloveShop és F2Plus1

Támogasd az oldalt!

ADBLOCKOT HASZNÁLSZ :(

Ha kikapcsolod az Adblock-ot, ugyanúgy használhatod az oldalt, mint eddig! Nincsenek és nem is lesznek felugró és zavaró reklámok soha, ígérem! :) Köszönöm, hogy olvasod az Oh My Brush blogot! :)