Oh My Brush
március 17, 2016

Ezért Jobbak A Japán Fényvédők! | Mindent A Fényvédelemről

 

Fényvédelem alapok érthetően. Miért nem veszek többet amerikai fényvédőt? Miért tartják a japán fényvédőket a legjobbnak?

Fényvédők és fényvédelem dióhéjban
Mivel közeledik a nyár, ezért egyre többet gondolok a fényvédőkre, s az az igazság, hogy valószínűleg fel fogom rúgni az elveimet, mert félek attól, hogy  az eddig használt fényvédőim közül párral csak álomba ringattam magam. A megoldás most is Ázsiában, pontosabban Koreában és Japánban található, s azon a tényen alapul, hogy a fényvédelem az egyik legjobban kutatott téma náluk, ami a termékek kínálatában és minőségében is látszik. Mi alig-alig eszméltünk csak rá a napfény ártalmaira, amíg ők semmit sem tartanak fontosabbank.
Az UV sugarakat három részre oszthatjuk: UVA, UVB és UVC: utóbbi a legrövidebb és legerősebb, de ennek nagy része szerencsére a sztratoszférában elnyelődik, illetve az ózonréteg (már amennyi maradt belőle) kiszűri. Az UVA és UVB sugarak viszont probléma nélkül elérnek hozzánk, a bőrbe hatolnak, s maradandó, vissza nem fordítható kárt okoznak. Két fő ellenségünk tehát: az UVA sugárzás, amely a bőr mélyebb rétegeiben fejti ki hatását felelős a ráncokért, pigmentfoltokért, legrosszabb esetben a bőrrákért. Rossz hír: a Földet elérő napsugárzás 95%-a UVA sugárzás, ami áthatol a felhőrétegen és ablakon is, csak a fényvédő (s persze ruházat, napszemüveg stb.) tud megvédeni minket tőle. Ehhez az UVB is csatlakozik, a különbség csak annyi, hogy ezek a rövidebb sugarak erősebbek az UVA-hoz képest, így a bőr felső rétegén azonnali, látványos változást is tudnak okozni: leégés, illetve ezt mértékkel, de szűri a felhőréteg és üveg.
Azt mindenki tudja, hogy az SPF szám az UVB védelem értékét mutatja (mennyivel hosszab ideig tartózkodhatunk a napon leégés nélkül, mennyivel több UV sugárzás érhet minket leégés nélkül).
SPF 5: az UVB sugarak 80%-át szűri ki
SPF 15: az UVB sugarak 93.3 %-át szűri ki
SPF 30: az UVB sugarak 96.6 %-át szűri ki
SPF 50: az UVB sugarak 98%-át szűri ki
SPF 30 és 50 között nem nagy a különbség tehát, de sok ázsiai márkánál láthattok SPF50+ jelzést is.
Mi a helyzet az UVA védelemmel? Európában itt van nekünk a PPD érték, ami 1 és 10 között állapítja meg a védelem erősségét, ez nincs külön feltüntetve, viszont a szabályozás alapján az SPF érték legalább egy harmadának kell lennie a PPD értéknek (pl. SPF30 esetében PPD 10-t kapunk). Ázsiában ezt még egyszerűbben oldották meg, ott az 1996-ban bevezetett (majd 2012-ben Japánban még jobban pontosított) PA érték mindent elárul nekünk: PA+, PA++, PA+++ Koreában, de Japánban van még egy PA++++ jelzés is. Átalakítva valahogy így nézne ki:
japán PA+ európai megfelelője: PPD 2 – 4
japán PA++ európai megfelelője: PPD 4 – 8
japán PA+++ európai megfelelője: PPD 8 – 16
japán PA++++ európai megfelelője: PPD 16+
A probléma ott kezdődik, hogy az FDA az USA-ban nevetséges szabályzattal dolgozik, néhány péda: a “broad spectrum” at hivatott jelezni, hogy a termék véd az UVA sugarak ellen is, de az senki nem tudja, hogy MENNYIRE… Továbbá alig akad fényvédő összetevő, amit a cégek használhatnak, rettentő nehezen fogad el az FDA újítást, így pl. az egyetlen kémiai fényvédő, amely kellő védelmet nyújtana az UVA sugarak ellen az avobenzone, ami sajnos rendkívül instabil, nem működik jól más összetevőkkel, így sosem tudhatjuk, hogy vajon meddig tartott a védelme rajtunk, és még sorolhatnám.
Az viszont tény, hogy az emberek többsége nem ken magára fele annyi fizikai fényvédőt sem, amennyi hatásos lenne, kémiait viszont jobban adagolunk, hiszen ezek állaga általában könnyebb, hamarabb felszívódnak, nem hagynak fehér réteget. Mennyit kellene az arcunkra tenni? 2 mg/cm2-t, ami kb. 1,2 g (nagyjából egy nagyobb cseresznye), így pl. ha 30 g-os a fényvédőnk, akkor egy hónapig sem használhatjuk. Nagyon fontos tehát, hogy a bőrünk kedvelje a krémet, szívesen kenjük minden nap, ráadásul annyit, amennyi szükséges. Az a tapasztalatom, hogy mélyebben a pénztárcámba kell nyúlnom, ha jó fizikai fényvédőt szeretnék, ami nem rettentő nehéz a kombinált bőrömnek és nem “olvad le” rólam a nyári nagy melegben. Ezzel szemben a kémiai fényvédők előnye, hogy sokkal egyszerűbb velük könnyű, hamar felszívódó, vízálló formulákat készíteni, sokkal nagyobb a választék belőlük (Európában, de főleg Ázsiában), arról nem is beszélve, hogy emelett igen magas védelmet tudnak nyújtani az UVA és UVB sugárzás ellen is: a legtöbb koreai vagy japán fényvédő nevében ott van az SPF50+ PA++++ (Koreában PA+++ a legmagasabb jelzés hivatalosan, még nem tértek át a 2012-es jelzésrendszerre), tehát a lehető legnagyobb védelmet nyújtják.
Az ázsiai nőknek és férfiaknak a fényvédő mindennapos használata a legtermészetesebb dolog, hiszen ettől jobb “ránctalanító” krém nem létezik, ezért a kellemes, könnyen kezelhető állag rendkívül fontos. A japán márkák a tökéletességig képesek ezt vinni: használtam már én is japán fényvédőt, azoktól könnyebb nincs, általában nem hagynak hátra fehér réteget, sok köztük vízálló és az izzadás sem árt nekik. Viszont szinte mindegyikben van alkohol, ami eléggé megosztó tud lenni, de a japánok filozófiája a következő: a megfelelő, hidratáló összetevőkkel együtt használva nem száríthat vagy irritálhat. S végülis igazuk lehet, mert pár tanulmány/kísérlet kimondja: az alkohol szárító, irritáló hatását úgy állapították meg, ahogy az emberek azt nem is használják: nem nagy mennyiségben és magában kenjük fel.
Ezért döntöttem úgy, hogy amerikai fényvédő helyett inkább maradok a koreaiaknál és japánoknál vagy esetleg európainál. Illetve idén szeretném magam kicsit belevetni a japán kémiai fényvédők tengerébe, mert túl sok esélyt nem adtam nekik, leragadtam a fizikaiaknál, pedig én sem bánnám, ha lenne nem zsíros, nehéz, fehér réteg nélküli, olcsó fényvédőm melegben, magas páratartalomban. Valósznűleg nem véletlenül annyira népszerűek (főleg a Bioré) és ragaszkodnak hozzájuk olyan sokan.
Összeválogattam a legnépszerűbbeket, viszont azt tudni kell, hogy a japán termékek kb. minden évben megújulnak, de ez nem probléma, az INCI sosem változik drasztikusan, ez inkább csak marketing és új csomagolás trükk.
Mindenki legnagyobb kedvence, a fényvédők királynője, ami a legmagasabb védelmet biztosítja. Idén kipróbálom én is! Könnyű, hamar felszívódó, tökéletes a több ezer  teszt alapján, amit olvastam.
Kb. ugyanaz, csak még könnyebb és még hamarabb felszívódik, kombinált, zsíros bőrre tökéletes.
Krémesebb, hidratálóbb, inkább szárazabb bőrre.
Mattító formula, izzadást is kibírja, vízálló, nyárra tökéletes.
Még jobban mattít és még vízállóbb, mint az előző.
Mindegyik összetevőlistája fent van a COSDNA oldalon!
S még persze van rengeteg az ebay-n, de most azok közül válogattam, amiket mások tubusszámra vásárolnak újra és újra, illetve amelyek jól illenének a bőrtípusomhoz. Jó nézelődést és vigyázzatok a bőrötökre, ő is vigyáz rátok!

33 responses to “Ezért Jobbak A Japán Fényvédők! | Mindent A Fényvédelemről”

 1. PAncsi says:

  Az utolsó mondat nagyon aranyos! 🙂
  Sajnos nálam a kémiai fényvédők szóba sem jöhetnek: nagyon érzékeny a bőröm, nem bírja a kémiai fényvédőt, kipirosodik tőle és a szemem is csípi. Hasonlóképp vagyok az alkohollal: épp januárban csípte ki a szemem egy alkoholos alapozó, úgyhogy azt is kerülnöm kell.
  Nekem a Paula's Choice Super-Light nagyon bevált, szinte egész évben azt használom, max strandra választok ennél is erősebb fényvédőt.

 2. Yndre (yndrelianbeauty.blogspot.co.uk) says:

  Nagyon jó és hasznos bejegyzés, köszönjük Viki. 🙂

 3. Kinga says:

  Szia!

  Tudsz olyan krémet ajánlani, ami az egész testre kenhető fényvédő (szóval valami nagyobb kiszerelésűre gondolok)? A boltokban kaphatókkal folyton bajban vagyok, mert ragadnak, összekenik a ruháimat, foltot hagynak stb., ezek a krémek, amiket ajánlasz pedig szuperek (én tavaly az egyik Hada Labor krémet szereztem be, nagyon jó), csak kis kiszerelésűek. Tudsz segíteni?

 4. Viktória says:

  Betettem a poszt végébe párat, amit 1 perc alatt találtam ebay-n. A koreai és japán fényvédők között sok 80-100-120 ml-es stb., azokat testre is lehet használni.

 5. Viktória says:

  Nekem az sajnos nagyon narancsos, ha elegendő mennyiséget kenek fel. Régen rátettem a túl világos ásványi alapozómat, így elment, de a legutóbbi tubus ott van még mindig majdnem tele, nem tudom elhasználni, pedig szerettem én is 🙁

 6. Viktória says:

  Köszönöm, örülök, hogy hasznos volt 🙂

 7. Kinga says:

  Köszi, akkor még finomítok a skilljeimen, én csak 1-et találtam, az is Nivea volt 🙂

 8. Viktória says:

  Ó csak beírtam, hogy Body a sunscreen részbe, most nincs időm rendesen utánanézni, de vannak nagy kiszerelések, csak azt akartam mutatni 🙂

 9. Eszti www.makeuponabudget.hu says:

  Jaj, nagyon jókor írtad, az igazi napsütéses napokig el tengek-lengek a fényvédős hidratálóval, de nyárra minden esetben jókislányosan kenem a fényvédőt. Személy szerint gyűlölöm a fizikai fényvédőt, vegyes és problémás bőröm van, de a ragacsos nehéz érzettől rosszul vagyok és nem tudom elviselni magamon. Kicsit keresgélni kellett a fizikai fényvédőkkel, de nekem is a Bioré jött be, szerintem pont ettől az eladótól szoktam rendelni akit linketél! 🙂 Nagyon jókor jött a cikk, még épp időben vagyok az új rendeléshez! 🙂

 10. Asuke says:

  Az egyik ilyen fényvédős posztos alapján rendeltem meg a Hada-Labo Whitening Emulsion kémiai fényvédőjét, ami nekem nyárra nagyon bevált. Írtam is róla, hogy ha érdekel akkor itt el tudod olvasni:
  http://www.forceofbeauty.hu/2015/07/teszt-japan-fenyvedo-hada-labo.html

 11. Lolli says:

  Nekem sem lehet sem alkohol, sem pedig oktokrilén tartalmú a fényvédő mert kipattogok tőle. Kiderült, hogy megújult A Bioderma Photoderm Kid ami mostmár oktokrién mentes. A dobozán rajta van hogy spf50+/uva39(PPD), gyerekeknek készült, 100ml. Az arcomra használom, és teljesen meg vagyok vele elégedve, ugyan kék színű mikor felkenem, de elszíntelenedik. Indikátoros. 😀 Ne ragad, és bőrfényű! Akciósan 4000.- volt, ha nem akciós akkor 5500.- Nem sokára írok egy tesztet róla. 🙂

 12. Viktória says:

  Köszi, hogy leírtad, örülök, hogy neked is bevált a Biore. Ideje nekem is kipróbálnom. Épp ebay-n garázdálkodom épp… 😀

 13. Viktória says:

  Ó Hada Labo <3 Köszi szépen a linket!

 14. Viktória says:

  Bioderma nincs nálunk, pedig úgy kipróbálnék ezt-azt tőlük, de online rendelni Belgiumból egy vagyon lenne 😀

 15. eszter says:

  Ez edddig a kedvenc bejegyzsésem, nagyon fontos, bár eddig is nagy rajongója voltam a blogodnak. Rosszul öregedő pigmentfoltos bőrrel ez nekem élebevágó kérdés….. Én eddig a sunkillert használtam, de lehet hogy most másikat is kipróbálok ezekből. 🙂

 16. Biki says:

  Köszi a bejegyzést, szuper lett! Én pont egy hónapja kattantam rá a témára, és végül a 3W CLINIC SPF 50 PA+++ 70ml-es változatát rendeltem meg, mert ez nagyobb adag volt, és jó véleményeket találtam róla, igaz nem olyn sokat mint a Biore-hoz.. Na mindegy azért reménykedem hogy jó lesz, ha ideér valaha.. 😀

 17. Viktoria Fejes says:

  Nagyon jó poszt volt, tényleg. Újabb 8000 pénzzel vagyok szegényebb :)Jelenleg úton van egy pink Missha 45+++, egy Secret Key Snail reg 50+++, és három féle Biore. Ez utóbbit most sikerült lőni eBayen. Oh borzalom. Az az egy vígasztal, hogy úgyis nagyon hamar elfogynak. Pigmentfoltosan öregszem, épp Pigmanorm kúrán vagyok. Ez végülis életmentés! 😛

 18. Ágica says:

  Szia, nagyon érdekel a téma mostanság, nagyon jó ciket írtàl ismételten.:) Nekem rozáceás a bőröm, kizárt a kémiai fényvédő sajnos. Érdeklődni szeretnék, hogy a rozáceás, érzékeny, kombinált bőrömre tudsz-e ajánlani fizikai fényvédőt melegebb időkre? Sminkelni is nagyon gyakran sminkelek, nem bánnám, ha kompatibilis lenne a sminkkel. Nagyon szépen köszönöm a türelmed és a segìtségedet!Üdv.: Ági

 19. Viktória says:

  Köszönöm 🙂 A sunkiller az egyik kedvencem és van persze több fizikai fényvédő is, amit imádok, de nyárra muszáj lesz Japánból venni kémiait fő a biztonság! 🙂

 20. Viktória says:

  A 3W clinic elég jó áron kínál termékeket, szoktam figyelni őket én is 🙂 Remélem megérkezik most már az a fényvédő! 🙂

 21. Viktória says:

  Köszönöm 🙂
  Igen, fényvédőből nem árt, ha van bőven otthon, sőt! Ha mást nem is tudunk venni, legalább az legyen!

 22. Viktória says:

  Szia! Köszönöm 🙂
  Ha beírod a blog jobb oldalán (felül) lévő keresőjébe, hogy Sunkiller, akkor egyet már találsz is. Igaz, van benne levendulaolaj, nem tudom az mennyire problémás neked. Nekem rendkívül kíméletes, szóval merem ajánlani. Illetve a jövő héten kiteszek egy posztot egy "minden mentes" koreai fényvédőről, IOPE, már említettem a blogon valamelyik haul posztban. Imádom, de a smink kell rá, mert nem tűnik el teljesen a fehér réteg. Fizikai fényvédőtől ezt nem is lehet elvárni igazából.

 23. Ágica says:

  Nagyon szépen köszönöm! Várom az IOPE poszot!:)

 24. Viktoria Fejes says:

  No, ez bizony engem is foglalkoztat, esetleg Hada Labo is. 🙂 És hozzá a kék színű kence az előző posztból. Kicsit sem vagyok telhetetlen! 😉

 25. Unknown says:

  Nem régen jöttem haza Malajziából ahol szintén őrület van a fényvédelem terén…. 🙂 A "házi néni " kiszaladt és letakart egy lepedővel – teszem hozzá egy cseppet megijedtem ott a nagy lazulás közben – és azt kiabálta, hogy Allah nevére mit csinálok Én a szép fehér bőrömmel, hát még barna lesz a végén!! Nem nagyon tudtam megértetni Vele, hogy hát az lenne a terv, hogy barna legyek! Ezért bementem az árnyékba, nehogy szívrohamot kapjon szegény! 😀
  Na de a lényeg, hogy hoztam is magammal haza egy BIORE UV Perfect face milk -et SPF 50+ PA++++. A többit amit meg felsoroltál ott kint próbáltam ki – csak elfogytak mert mindenhova azt kentem Én és a férjem is. 🙂
  Hát azt kell, hogy mondjam " Ázsiai fényvédőt mindenkinek!"
  Nekem télen száraz a bőröm nyárra azonban kevertté válik. Itthon a Perfect face milk alá kell hidratáló egy kicsit zsírosabb krém személyében – igazad van az alkohol tekintetében -, de kint sokszor elég volt önmagában , gondolom a magas páratartalom miatt.
  Folyékony liquid,van benne egy golyó is ami összekeveri az összetevőket, mattít,nem érzed, hogy rajtad van és még sminkelni is jó rá. Ami fontos, patit nem okoz. Mármint nekem nem okozott. 🙂

 26. Viktória says:

  Haha de cuki a néni! 🙂 Köszi, hogy megosztottad a sztorit és a tapasztalataidat 🙂 Igen, ezekben az országokban szörnyű a páratartalom és még a hőség is, egyszerűen kell, hogy hamar felszívódjanak a termékek. Egyébként a magyar 40 fokos nyárban semmi bajom, de a holland 30 foktól (évente az a két nap… 😀 ) kivagyok teljesen a páratartalom miatt. El nem tudom képzelni, mi lenne velem nyáron Ázsiában 😀

 27. curlygirl says:

  Köszi a posztot!:) Én is nézelődtem ebayen fényvédőket, de rengetek van.
  Ezek a fényvédők, amiket linkeltél mennyire tömítik el a pórusokat?

 28. Kata Toth says:

  Tetszik nagyon a poszt! Végignéztem a Biore fényvédőket cosdnán, de mindegyikben találtam alkoholt sajnos, nekem az a "mumus".

 29. Kata Toth says:

  Tetszik nagyon a poszt! Végignéztem a Biore fényvédőket cosdnán, de mindegyikben találtam alkoholt sajnos, nekem az a "mumus".

 30. Gasztromókus says:

  Szia Viki!A Biore Aqua Rich kombinált, nyáron fényesedésre hajlamos bőrre már túl sok lehet? Próbáltad már Viki ennek a géles verzióját,vagy a mattító hatásúakat? Az Aqua Rich érezhetően hidratál is?
  Köszi előre is a választ.
  Üdv: Melinda

 31. Boglárka says:

  Szia! Lehet, hogy már nem aktuális, de ha jól láttam, a Biore UV Mild Care Milk SPF 30-ban nincs alkohol, és parfüm sem.

 32. Villango says:

  Nagyon szeretem ezt az ázsiai fan oldalad 🙂 én is az vagyok.
  Tegnap megkattantam hogy testre is fizikai fényvédőt szeretnék kenni, tudsz olyat ami viszonylag normális áron van, és nagyobb kiszerelésben, testre való. 🙂
  Köööszi!!

 33. Villango says:

  Közben láttam hogy a végén feltüntettél “nagyobb” kiszerelésűeket, amik hát még mindig elég kicsik 🙂 mi nagyon sokat bringatúrázunk, vízpartozunk…….de ragaszkodom a fizikaihoz most már. Arra gondoltam összekeverem kicsit az 50 faktoros Tonymoly-t hidratálóval hogy kicsit hígítsam, az szerinted Viki működhet?
  Pl a PizBuin-ból elég nekünk bőven a 25 faktoros…..ha fele fele arányban keverem hidratálóval az lehet hogy 25 faktoros krém lesz belőle? 🙂
  Tényleg nincs ázsiai márkától 200 ml körüli fényvédő?
  KÖSZI!

ADBLOCKOT HASZNÁLSZ :(

Ha kikapcsolod az Adblock-ot, ugyanúgy használhatod az oldalt, mint eddig! Nincsenek és nem is lesznek felugró és zavaró reklámok soha, ígérem! :) Köszönöm, hogy olvasod az Oh My Brush blogot! :)