Oh My Brush
október 30, 2015

Személyes | A BB Krémen Túl: Korea, Kpop, Kdrama

 

Kicsit személyesebb bejegyzés, benne érdekességek Koreával kapcsolatban, rajongásom oka a Kpop és Kdrama iránt, hasznos weboldalak stb. 🙂

Remélem, nem bánjátok, hogy a sok teszt közé beszorítok egy ilyen bejegyzést is, de néha rám tör a “mesélhetnék”… 🙂 Ha pár éve nem indul el a bb krém láz, és nem szeretek bele a koreai kozmetikumokba, akkor valószínűleg soha nem kezd érdekelni Korea és minden, ami az országgal kapcsolatos, de szerencsére ez nem így történt. Ebben a posztban megosztom a történetemet arról, hogy hogyan lettem a koreai sorozatok és zene szerelmese, leírok néhány érdekességet, mert nagyon különbözik a nyugati és keleti világ, illetve pár hasznos linkkel is szolgálok azoknak, akik szintén érdeklődnek a téma iránt.
Miközben életem első Kpop CD-jében (innen rendeltem: Kpopmart) gyönyörködtem (CD+könyv+poszter, olyan széééép, Beast – Ordinary egyébként), eszembe jutott, hogy igazán írhatnék egy kicsit Koreáról és a Kpop, Kdráma mániámról 🙂 Furcsának hangzik, de szeretem a megszokott, ismerős dolgokat, ugyanakkor imádom azt is, ha valami más, nagyon izgalmasnak találom, szeretek új dolgokat felfedezni. Remek dolog látni azt, hogy valamit máshogy is lehet csinálni, illetve jobban megbecsüljük azokat a dolgokat, amiket a mindennapok során észre sem veszünk, alapvetőnek tartunk, pedig ha nem lennének, nagyon hiányoznának. Dél-Korea egy rendkívül érdekes ország, sok dolgot el kellene tőlük tanulnunk, ugyanakkor ők is nyugodtan példát vehetnének pár dologban rólunk, de erről később.

Az egész egy rúzzsal kezdődött, ami még csak nem is koreai volt 😀 Olvastam, hogy a YSL 52 Rosy Coral rúzs mindenhol elfogyott, New Yorktól Melbourne-ig, mert mindenki azt a színt akarta, amit Jun Ji-hyun viselt a népszerű My Love From The Star koreai drámában. A kíváncsiságom győzött, egy téli estén elkezdtem az első részt, aztán nem bírtam leállni a mai napig, Kdrama függő lettem 🙂 Két oldalt tudok ajánlani, én főleg a www.viki.com-ot használom (Viki szereti vikit), de ha ott valami nem elérhető az adott országban, akkor a www.dramafever.com-on próbálkozom. A férfi főszereplő, Kim Soo-hyun is belopta magát a szívembe, így már kezdtem is nézni egy másik sorozatot vele a főszerepben (Dream High), aminek hála a 2pm fiúknál kötöttem ki, és a Kpop is a mélybe húzott. Ennek egyébként nagyon örülök, mert évek óta nem volt mit hallgatnom, szó szerint. A régi kedvenceim (Britney, Christina Aguilera, Kelly Clarkson, Shakira – a pop zene a mindenem, ahogy láthatjátok 😀 ) nem igazán aktívak már, az új előadók más vonalat képviselnek stb. Koreában viszont megállt az idő, ott még mindig a pop zene és a fiú/lány együttesek a menők, hihetetlenül értik a módját annak, hogy hogyan kell fülbemászó dalokat írni, amiket nem lehet kiverni többet a fejünkből. Újdonságban soha nincs hiány, mert millió előadó van, ugyanis Koreában – nagyon leegyszerűsítve ,- ha sikeres akarsz lenni, akkor vagy gazdag családba kell születned vagy első helyen állsz az iskoládban (napi 15 órát tanulnak a gyerekek, hogy bekerüljenek a legjobb egyetemekre…), de ha ezek nem jönnek össze, akkor idol is lehetsz, ha befut a banda, a siker garantált, hiszen a koreai előadókért egész Ázsiában (jobban mondva az egész világon) rajonganak, megjegyzem: okkal, a többség nagyon tehetséges és keményen dolgozik. Nekem jelenleg a BEAST a kedvencem, de jöhet bármi: EXO, GOT7, Super Junior, Girls’ Generation, f(x), EXID, Miss A és még sorolhatnám 😉 A jó dolog az egészben az, hogy mindig van pár angol szó vagy mondat a dalszövegekben, így lehet velük énekelni, ráadásul a koreai nyelv nagyon kellemes a fülnek. Nekem ez olyan, mint amikor nem tudtam még rendesen angolul és csak pár szót értettem az angol dalokból. Detto ugyanaz az érzésem van most a koreai dalokkal 😀

Néhány érdekesség Koreáról:

  • Reggelire, ebédre és vacsorára is meleg ételt esznek. A rizs, a kimchi (fermentált, csípős kínai kel) és a ramen senki konyhájából nem hiányozhat.
  • Ha Koreába utazol, akkor a jövőben találod magad, ott ugyanis egy évvel idősebb leszel: a csecsemő születéskor egy éves, január elseje után pedig mindenki egy évvel idősebbnek számít, hiába nem akkor van a születésnapjuk.
  • Amit nagyon tudok értékelni, az az, hogy a férfiak is komolyan veszik a bőrápolást, szerintem több mindent használnak, mint egy átlag nyugati nő: fényvédő, fátyolmaszk, szérumok, ráadásul tudják is, hogy mit miért kennek magukra, de azon sem kell meglepődni, ha bb krémmel lepik meg egymást néha: a szép (világos) bőr mindenkinek fontos.
  • A lakosság 90%-a szemüveget (vagy kontaktlencsét) hord. Ennek több oka is van: genetika, a rengeteg tanulás (hatalmas a verseny a diákok között) stb.
  • A megszólítás nagyon fontos, nem, kor és szakmai tapasztalat alapján változik, tiszteletlenség elhagyni a név mellől. Magyarul szerencsére nem csinálunk ilyet, mert akkor soha nem érnénk a mondat végére: “Idősebb lány testvér (unni/noona – attól függ milyen nemű mondja) Kata figyelj már!” LOL
  • A szépségideáljuk másabb, mint a miénk (a harmadik videóban láthatjátok Suzy-t a Miss A-ből, őt tartják az egyik legszebb ázsiai nőnek), de a legfontosabb: vékonyság (a nő lehetőleg legyen 50 kiló alatt) és nagyon világos bőrszín. Sok női idol alig 40 kg, Istenem… Bár a pasik is 50-60 kg körül mozognak (hozzáteszem, alacsonyabbak, mint mi, de akkor is).
  • A cukiság a vérükben van, náluk minden cuki, nemcsak a tárgyak, de az embrek is: cukiskodni KELL, aegyo  mindenek felett 😀
  • Az idősebb szava mindennél fontosabb: ha valaki csak pár nappal is idősebb nálad, akkor ő automatikusan jobb és bölcsebb nálad, nem ellenkezhetsz.
  • Ami még fárasztó lehet a kezdő nyelvtanulónak, hogy a koreai nyelv 7 (!!!) különböző beszédmódot különböztet meg, nem mindegy, hogyan szólsz ahhoz, aki pár évvel idősebb, aki sokkal idősebb, akinek kicsivel több tapasztalata van egy adott témában, mint neked, aki magsabb rangon áll stb.
  • Ó, ki ne hagyjam, a kedvencem: a fűtés, mint fogalom nem létezik szerintem Koreában, de sebaj, a lányok akkor is a legrövidebb szoknyát fogják felvenni és télen is úgy járkálnak (láb lehet fedetlen, az alap, de a mellkas abszolút nem).

 

Támogasd az oldalt!

ADBLOCKOT HASZNÁLSZ :(

Ha kikapcsolod az Adblock-ot, ugyanúgy használhatod az oldalt, mint eddig! Nincsenek és nem is lesznek felugró és zavaró reklámok soha, ígérem! :) Köszönöm, hogy olvasod az Oh My Brush blogot! :)