Oh My Brush
szeptember 9, 2015

Miért Legyen Alacsony pH Értékű Tonikod/Arclemosód?

 

Az arcunkra kent termékek pH értéke sokkal nagyobb hatással van a bőrünkre, mint gondolnánk! Alacsony pH értékű lemosó és tonik? Jelentéktelennek tűnik, mégis nagyon fontos az egészséges bőr fenntartásában. Aknéval küzdőknek különösen ajánlom ezt a posztot!

Már tudsz INCI-t elemezni, tudod, hogy milyen összetevőket kell kerülnöd, csak alapos átgondolás után veszel meg bármit is, a polcod tele van szuper szérumokkal, még az étrendedre is odafigyelsz stb., de a bőröd valamiért még mindig haragszik rád? Akkor talán egy alacsony pH értékű tonik és arclemosó lehet a megoldás.

Sok külföldi bőrápolással foglalkozó blogot követek, s bár több dologban ellentmondanak a vélemények, egyben mindenki egyetért: alacsony pH értékű tonikot és arclemosót részesítenek előnyben. Sajnos ez egy olyan adat, amit vásárláskor nem találunk a flakonokon, mégis nagyon fontos több okból is. Pl. ha használsz hámlasztókat, C vitaminos szérumot stb., akkor az alacsony pH érték különösen fontos, mert ezek a termékek csak így tudnak hatékonyan működni. Akadnak nagyon lúgos (pH 8-10) arclemosók is, amik miatt igen sokat kell ezeknek a pH érzékeny termékeknek dolgozni, hogy elérjék a megfelelő értéket, miközben egy megfelelő tonikkal ezt a problémát megoldhatjuk, a hámlasztó vagy C vitaminos szérum, egyből tudja a dolgát végezni.  Vagy olajosabb bőrű sorstársaim ismerhetik azt a bosszantó érzést, amikor egy alapos arclemosás után, a tiszta bőr érzete nem tart sokáig, mert a bőr őrültként kezdi el termeli az olajat. Miért teszi ezt? Mert ezzel próbálja visszaállítani a bőr védőrétegét és a helyes pH értékét. Tudom, hogy sok márka még mindig olyan lemosókat gyárt problémás, zsíros bőrre, amiknek vagy magas a pH értéke vagy még alkoholt is tartalmaz, hogy még jobban kiszáradjon az arc… Menjünk viszont vissza a pH értékhez, mit is jelent ez pontosan?

 

Mi az a pH érték?

Egy 0-tól 14-ig terjedő skálán állapítható meg valaminek a pH értéke. A semleges érték 7, alatta minden savas, felette minden lúgos. A bőrnek is van pH értéke, a felnőtt emberé 4,2-5,6 közötti, a férfiaké általában kicsit savasabb. A használt termékeink eltolják ezt az értéket valamelyik irányba (még a víz is, hiszen semleges), a bajt (nagyon alacsony vagy nagyon magas pH érték) gyakran a bőr jelezi is egyből: kipirosodik, hámlik, kiszárad, feszül, elszaporodnak a baktériumok, ami aknéhoz vezet, gyulladásra lesz hajlamos stb. A probléma ezzel az, hogy a bőr csak lassan képes visszaállítani a helyes pH értéket, órákon át eltarthat, védtelen marad, a sejtek közötti lipidek leépülnek, a baktériumoknak, vírusoknak szabad az út egész a véráramig! Aknéval küzdőknek ez egyébként még rosszabb hír, ugyanis leginkább semleges közegben érzik magukat a legjobban a baktériumok (pl. a P.acnes a pH 6-6,5-t kedveli a lejobban), az egészséges, savas réteg nem pusztítja ugyan el őket, de elszaporodni, pattanást okozni nem is tudnak ilyen közegben.
Nem feltétlenül tartozik ide, de ha már eszembe jutott: a fenti ábrára ránézve szerintem egyértelmű, hogy miért nem szabad néhány oly’ népszerű DIY tippeket megfogadni: hiába néz ki jól Pinteresten a képeken, arca ne kenjük a citrom levét és a szódabikarbónás csodapakolást/lemosót is hagyjuk meg másnak. Régen egyébként fogékony voltam a DIY ötletekre, de véleményem szerint valóban jó termékeket elkészíteni nemcsak időigényes, de drága is, a többi meg nem sokat ér vagy többet árt, mint használ…

Mit használjak a bőrömre?

A szappanok és jól habzó lemosók általában lúgosak, ezért érdemes letesztelni és lecserélni őket, ha muszáj. Ha pH 5,5 körüli az értéke, az rendben van, 6 felé nem érdemes menni. Általában a márkák az 5,5 értékre törekednek, de jobb biztosra tudni, nem? Állítólag egyébként magas pH értékű lemosókat sokkal olcsóbb előállítani, ezért tud pár cég olyan olcsón adni ilyesmit, s bár az ár nem jelent semmit, azért csak leírtam ezt az infót is: legyünk inkább elővigyázatosak! Emellett alacsony pH értékű (pH 3-4) tonikot is használhatunk, amik segítenek majd a bőr savas rétegét visszaállítani. A tonik egyébként szerintem olyan dolog, ami nélkül sokan nem tudnának élni, mások pedig teljesen szükségtelennek vélik, de ha ebből a szempontból nézzük, akkor igen fontos része a rutinnak: visszaállítja a pH értéket, előkészíti a bőrt a további termékeknek, hidratál stb. Az összes kedvenc bőrápolással foglalkozó bloggeremnél a legnépszerűbb a Biologique Recherche Lotion P50 (pH 3), ami elég drága sajnos, ettől kedvezőbb árú a Pixi Glow Tonic Beauty Elixir (pH 4), de nem mindenhol lehet egyszerűen beszerezni. A koreai COSRX piacra betörése óta viszont még olcsóbb és könnyen beszerezhető alternatívát is tudok: COSRX AHA/BHA Clarifying Treatment Toner (pH 3,9). Szépek az összetevői, az AHA és BHA értéke is 0,1%, így gyengéd, mindennapi használatra készült. Egyébként bármelyik pH 5.5-ös tonik is jó, de pár termék esetében hasznosabbak (aszkorbinsavas C vitamin szérum, hámlasztók stb.) a még alacsonyabb értékű verziók.

COSRX tonik összetevői:
Mineral Water, Salix Alba (Willow) Bark Water, Pyrus Malus (Apple) Fruit Water, Butylene Glycol, 1,2-Hexanediol, Sodium Lactate, Glycolic Acid, Water, Betaine Salicylate, Allantoin, Panthenol, Ethyl Hexanediol

Honnan tudom, hogy mennyi a termékek pH értéke?

A legegyszerűbb módja, ha EBAY-n veszünk pár centért indikátor papírt, amit beleteszünk pár csepp tonikba, szérumba, az arclemosó és víz oldatába stb., a szín egyből elárulja, hogy maradhat-e a polcon a termék vagy mennie kell.

Támogasd az oldalt!

ADBLOCKOT HASZNÁLSZ :(

Ha kikapcsolod az Adblock-ot, ugyanúgy használhatod az oldalt, mint eddig! Nincsenek és nem is lesznek felugró és zavaró reklámok soha, ígérem! :) Köszönöm, hogy olvasod az Oh My Brush blogot! :)