Oh My Brush
február 18, 2015

Keleti vs. Nyugati Bőrápolás | A Koreaiak 10 Évvel Előttünk Járnak?

Mi a különbség a keleti és a nyugati bőrápolás között? Tényleg előttünk járnak több, mint 10 évvel? Mit tanulhatunk el tőlük? 

Érdekes téma ez a számomra, ezért szeretnék kicsit a blogon is foglalkozni vele, mert jó az, ha több oldalról közelítünk meg egy-egy dolgot. Amikor elkezdtem a koreai termékek iránt komolyabban érdeklődni, akkor úgy éreztem, hogy “kinyílt” a szemem. Egy teljesen más világba csöppentem, sok dolog pedig elgondolkodtatott, rájöttem, hogy máshogy is meg lehet közelíteni a bőrápolás és sminkelés témakörét. Azelőtt elég volt nekem, amit magazinokból, TV-ből, esetleg ismerősöktől hallottam, aztán rájöttem, hogy mennyire kevés is ez az információ. 
Nem, nem arról van szó, hogy a koreaiak mindent jobban tudnak, hanem egyszerűen a “másságuknak” hála kíváncsibb lettem, az pedig nem árt, ha picit tudatosabban állítjuk össze a bőrápolási rutinunkat vagy a sminkkészletünket 🙂 Régen pl. nyűg volt a smink eltávolítása, arcmosás, krémezés stb. alig vártam, hogy végezzek vele, hiszen “van nekem jobb dolgom is”, manapság viszont örömtáncot járok, ha valami szuper kencére bukkanok, este pedig alig várom, hogy magamra kenjek ezt-azt 😀 
FIGYELEM!
A félreértések elkerülésének érdekében… Próbáltam semleges stílusban írni, de ha nem lenne egyértelmű, leírom itt is. Az ázsiai bőrápolás és módszerek másak, de ez nem azt jelenti, hogy mindenben követni kellene őket. Nem arról van szó, hogy ők mindent jobban tudnak, egyszerűen csak érdekes a téma, el lehet tanulni ezt-azt tőlük. Én személy szerint sok ázsiai és sok nyugati terméket is használok, nem azt nézem, hogy honnan származik, hanem hogy mit tud, mit tesz a bőrömmel! 🙂
Különbség a keleti és a nyugati bőrápolás között
1. Fényvédelem
A legnagyobb különbség egyértelműen a fényvédelemmel kapcsolatos. Az ázsiaiak már gyerekként megtanulják, hogy a bőr legnagyobb ellensége a napfény. Visszafordíthatatlan folyamatokat indít el, amik persze csak évekkel később lesznek láthatóak, de akkor már túl késő. Ezért keresik az árnyékot, ha sétálnak, az esernyőt előveszik, ha süt a nap, és akkor még a fényvédő (SPF50 körül) mindennapos használatáról nem is beszéltünk! 
Ezzel szemben nyugaton még mindig nem tudatosult az emberekben (tisztelet a kivételnek), hogy a fényvédelem igenis fontos. A mértéktelen, mindenféle védelem nélküli napozás még most is sokunk életének a része, hiszen csak nem rég lett egyre gyakrabban hallható téma a bőr védelme. Az sem segít, hogy a kínálat nem nagy, pl. miért nincs fényvédő sok nyugati “nappali krémben”, ha van, akkor sem több SPF 10-15-nél, bár valószínűleg a kereslet nem elég nagy ilyesmire. Az esernyőnket úgysem fogjuk előkapni a tűző nyári napon, de a fényvédőt fel lehet kenni, az internetnek hála nincsenek határok, sok webshopból tudunk ilyesmit rendelni. 
2. Ki a szép?
Ázsiában a szépségideál a mai napig is a “tejfehér”, makulátlan bőrű nő (és férfi), ami a nyugati trendek betörésével sem változott meg. Ennek a gyökerei nagyon régre nyúlnak vissza, a fehér bőr a gazdagok, nemesek kiváltsága volt, ők nem dolgoztak a földeken, nem barnultak le. Manapság is a világos bőr a szép, az egészséges számukra, amiért bármit megadnának. Gondoljunk csak a rengeteg “whitening” krémre: nem, nem arra gondolok, ami azt ígéri, hogy a pigmentfoltokat halványítja, hanem pl. a hónaljfehérítő kencékre, mert még ilyen is van 😀
Nyugaton ki a szép? A barna, lebarnult bőr a szép, a szexi és sokak szerint az egészséges is (ezért minden nyáron megkaptam a magamét, hogy miért nem megyek napozni, olyan hullafehér vagyok). Ezzel csak az a baj, hogy minél barnábbra próbáljuk napoztatni magunkat, annál jobban roncsolódik a bőr. Nálunk fehérítőkrémet nem találunk a polcon, barnítót viszont mindenképp.
3. Bőrápolás vs. sminkelés…
A többlépéses (10 lépéses koreai arcápolás) arcápolásról már írtam bővebben, ami egyébként a mai napig lenyűgöz. Az ázsiai országokban a bőrápolás szertartásszerű, nem maradhat el, több lépésből áll, időt szánnak rá. Sokan emlegetik azt a “szabályt” is, hogy ha reggel 15 percig sminkeltél, akkor este is szánj 15 percet a bőrödre. Már gyerekként hozzászoknak, megtanulják, hogy mire van szükségük a bőrüknek, akár lányok, akár fiúk. Ha megnézünk egy koreai terméket közelebbről, akkor láthatjuk, hogy az összetevőlista nagyon hosszú, telepakolnak mindent izgalmas összetevőkkel. Ami nekünk még sokkoló, az nekik már rég természetes: csigakivonat, méhméreg, fermentáció stb. A legnagyobb dícséret, amit egy ázsiainak mondhatunk az ez: “De szép a bőröd!” 🙂
Mi a helyzet nyugaton? Mi inkább a sminket szoktuk megdícsérni másokon, nem? 🙂 Nálunk a sminktermékek fogynak a legjobban, sokat is sminkelünk (a trendek is gyakrabban cserélődnek, izgalmasabbak), az arcápolás pedig eltörpül mellette. Sajnos még a mai napig is az az egyik legtöbbször emlegetett “tipp”, hogy este illő lemosni a sminket… 🙁 Sok termékeket úgy reklámoznak, hogy 3, 4, 5 – az egyben, tehát elég csak egyet magunkra kenni, azzal a bőr összes igényét kielégíthetjük (ó, bárcsak így lenne). Az összetevők milyenek? Általánosítani fogok most. Egyszerűnek mondanám a fenti krémekhez képest, nem túl sok összetevővel, azok közül is az ásványi olaj (mineral oil) és az E vitamin szokott leginkább visszaköszönni a listáról a tapasztalataim szerint. A kék Nivea krém egy jó példa erre, az még mindig nagyon népszerű, ha jól tudom.
4. A férfiakkal mi a helyzet?
Szerintem nem fogok senkit sokkolni azzal, hogy a nyugati férfiak nem szívesen kennek magukra krémeket. Fényvédőről hallani sem akarnak, legjobb esetben a tusfürdős arcmosásról áttérnek egy jobb lemosóra, de a többi csak szenvedés. 4 évbe került, hogy rávegyem a barátomat egy BHA-s tonikra, most pedig nem hisz a szemének, hogy milyen szép a bőre! :p
A koreai férfiak viszont nagy hangsúlyt fektetnek a bőrápolásra, a fényvédelem nekik is fontos, sokan pedig már a sminktermékektől sem riadnak vissza. Legutóbb pl. a The Seam márkánál láttam, hogy pasik reklámozzák az új rúzsokat. Ezzel szerintem mindent elmondtam. Ázsia dominál: a 2013-ban eladott férfi bőrápolási termékek 65%-a ázsiai kezekben vagyis polcokon landolt.
5. Előttünk járnak több, mint 10 évvel.
Sok helyen olvasható, hogy a japán, koreai stb. bőrápolási technológiák több, mint 10 évvel a nyugatiak előtt járnak. Ekkora kereslet mellett nem is csoda, hogy a cégek szívesen fektetnek pénzt és energiát a kutatásokba, termékekbe. Ráadásul nagyon gyorsan reagálnak az újdonságokra, rögtön a tettek mezejére lépnek, pl.: minden márka legyártotta anno a csigakrém saját verzióját, egyből van cushion bb krém nagy választékkal stb. Nyugat? Amikor a bb krém láz már RÉG égett, akkor jelent meg a Garnier egy bb krémmel, ami hónapokig az egyetlen bb krémünk volt, csak lassan csatlakozott a többi márka (inkább kevesebb, mint több sikerrel).
Viszont szerintem nem járnak előttünk 10 évvel, bár jól hangzik, de nem… Inkább a múltban keresném a választ, mint a jövőben. Nem hiszem, hogy többet tudnának, jobbak lennének, egyszerűen ezekben az országokban nagyobb hagyománya van a bőrápolásnak, mi pedig csak mostanában ébredtünk a tudatunkra néhány témával kapcsolatban (pl. fényvédelem), sok a bepótolnivalónk. 
Sajnos nekem is csak felnőttként nyílt ki a szemem, de a gyerekeimnek már mindent meg fogok tanítani, amit csak tudok, s remélem, hogy a jövő generációi már tudatosabban ápolják majd a bőrüket, és nem veszik fiatalkorban természetesnek az egészségét.
Minden koreai termékkel kapcsolatos posztomat itt megtaláljátok:
Kedvenc koreai eladóim EBAY-n:
source: photo1: www.innisfree.co.kr, photo2: www.thesaemcosmetic.com
Támogasd az oldalt!

ADBLOCKOT HASZNÁLSZ :(

Ha kikapcsolod az Adblock-ot, ugyanúgy használhatod az oldalt, mint eddig! Nincsenek és nem is lesznek felugró és zavaró reklámok soha, ígérem! :) Köszönöm, hogy olvasod az Oh My Brush blogot! :)