Magyar English
Oh My Brush
november 27, 2014

10 Tipp Ebay-s Vásárláshoz

Gyakorlati tippek Ebay-s vásárláshoz, amik megmenthetnek a csalódástól, illetve az esetleges problémákat egyszerűbben oldhatod majd meg 🙂

Az Ebay egyre népszerűbb, nekem már 6-7 éve (ha nem több) az egyik kedvenc oldalam, s bár írtam már a tapasztalataimról abban a posztban, ahol a Paypal és Ebay regisztráció a téma, de most néhány gyakorlati tippet is meg szeretnék osztani. Ezek többsége a számomra íratlan szabály, az évek során ragadtak rám, kezdő ebay felhasználók talán hasznosnak találják ezt a listát 🙂
Többen kérdeztetek mostanában e-mailben internetes vásárlással kapcsolatban, innen jött a poszt ötlete. 
1. 30 nap!
A legfontosabb dolog, hogy a kézbesítéstől/a várható kézbesítési dátumtól számított 30 napon belül jelezzük az ebay-n vagy paypal-on keresztül a Resolution Center-ben, ha valami nincs rendben a termékkel. Fel kell venni az eladóval a kapcsolatot, ha nem lehet vele megbeszélni, akkor jelenteni kell (open a case). Ha pár napon belül sincs megegyezés, akkor az ebay dönt majd a párbeszéd, csatolt képek stb. alapján. A lényeg: 30 NAP!
2. Ellenőrzés!
Fizetéskor még lehet ellenőrizni a címet, az összeget, ezt ne hagyjuk ki, mert lehet, hogy utoljára egy ismerős címére rendeltél (lehet több címre is rendelni egy regisztrációval), ha az maradt a rendszerben valamilyen okból, akkor automatikusan azt a címet adja majd meg az ebay az eladónak. Ilyen velem ebay-n nem történt, de egy webshopban igen, ahol paypal-lal fizettem, elküldték a csomagot egy fogalmam sincs, hogy hogyan generált félig holland félig magyar címre…
3. Probléma?
Ha probléma van, akkor a Resolution Center-ben ezt rendezhetjük lehetőleg angolul, de nagyon egyszerűen, röviden és érthetően fogalmazzunk. A lényeg legyen benne: a gondod és az, hogy mit szeretnél (pénzt vissza, új terméket stb.). A vérnyomásunk egészséges szinten tartásának érdekében ne idegesen, vörös fejjel, a billentyűzetet verve írjatok az eladónak 😀 Csak nyugodtan, hideg fejjel írjuk meg a mondandónkat 🙂
4. Eredeti!
Törekedjünk arra, hogy eredeti terméket vegyünk. Ha pl. eredeti japán kimonót vagy koreai bb krémet akarunk (csak a példa kedvéért), akkor ne a Hong-Kong Felsőn élő eladót bízzuk meg a feladattal, mert nagy az esély rá, hogy nem azt kapunk, amit szeretnénk. Minden aukció leírásában megtaláljuk a termék helyét, ez nagy segítség.
5. Fénykép!
Megérkezett a csomag, de valami baj van a termékkel. Az első dolgunk legyen, hogy fotózzuk le. Az eladó és az ebay is sokkal hamarabb elhiszi majd, hogy tényleg igaz, amit mondunk, legyen tehát “bizonyítékunk”. Az üzenethez hozzá lehet csatolni, de ha mégsem, akkor egy link is elég, pl. a tinypic.com oldalra feltölthetjük, meg is kapjuk a linket egyből. A koreai eladók mániája, hogy akármi van, kérnek egy képet a dobozról, ahol jól látszik a feladó címe. Párszor már a kukából kellett kiszednem a dobozt emiatt, azóta megtanultam, hogy nem dobom ki egyből 😀
6. Pénzt!
Ha az eladó elismeri, hogy hibázott, akkor általában két opciót ajánlanak fel: termék újraküldése vagy full refund, amivel visszakapjuk a pénzünket. Mind a kettőt igénybe vettem már, de ha belegondolunk, akkor a pénz visszakérése jobb, mert ha kifutunk végül a 45 napból, akkor termék és pénz nélkül maradhatunk. Nem is olyan rég én is így jártam, visszakértem a pénzt, majd megrendeltem a terméket ugyanannál az eladónál, így tiszta a dolog.
7. Feedback!
Az eladó (jobban mondva minden felhasználó) neve mellett van egy szám, az jelzi, hogy mennyi tranzakciót bonyolított már le, amik után visszajelzést (feedback) is kapott. Ez lehet pozitív, negatív, semleges, de a lényeg a szám. Ha valamit kinézünk, az eladó neve mellet viszont egy 0 vagy egy 12 árválkodik, akkor biztosan nem vásárolok tőle, mert nem bízom meg benne. Lehet, hogy semmi baj nem lenne, de én szeretem, ha a választott eladó több ezer elégedett vevőt tudhat a háta mögött. Egyébként én próbálok mindig értékelni, ha veszek valamit, de figyeljünk itt is, mert 60 nap (ha jól emlékszem) áll csak rendelkezésünkre ahhoz, hogy ezt megtegyük.
8. Vám?
Ha ázsiai az eladó, akkor nem lesz probléma a vámmal és áfá-val, mert ők figyelnek erre, nem írnak magas összeget a dobozra, és egyébként is ajándékként adják fel. Viszont más országok eladói nem biztos, hogy ilyen körültekintőek, így ha kifogják a pl. Amerikából érkező csomagunkat, aminek az értéke több, mint €22, akkor áfá-t, esetleg vámot kell fizetni. A posta jelenlegi szabályzatát ezen a linken megtaláljátok! 🙂 Az EU-ból érkező csomag vámmentes!
9. Visszaküldés?
Inkább ne! Vissza is lehet küldeni a terméket, ha nem tetszik, de ezzel az a baj, hogy az ajánlott postaköltséget nekünk kell fizetni, ami elég magas, ha külföldre kell valamit küldeni. Egyszerűen nem éri meg az esetek többségében. Ezért nem veszek pl. cipőt, ruhát ebay-n, úgysem lenne jó, amilyen szerencsés vagyok.
10. Csak Paypal!
Nem jellemző, de vannak olyan eladók, akik más fizetési eszközt (pl. Western Union, bank átutalás) is elfogadnak. Ilyet ne tegyünk, mert megeshet, hogy semmi jó nem sül ki belőle. A Paypal biztonságos, gyors, egyszerű, ne akarjunk más módon fizetni (pozitív a tapasztalatom egyébként, pl. vásároltam már a mexikói ebay-ről nem paypal-on keresztül, de persze féltem, hogy átvág, nem éri meg az idegeskedés).

Minden ebay-vel kapcsolatos posztomat itt megtaláljátok: EBAY POSZTOK (kívánságlisták, termékek stb.)
Ha van tippetek, írjátok meg! 🙂
Támogasd az oldalt!

Arcápolási Rutinom 2020

Mindent A Fényvédelemről! + Tévhitek

INGYENES E-Könyv: Koreai Arcápolási Rutin

Archive

2022 9 2021 95 2020 184 2019 260 2018 194 2017 196 2016 172 2015 203 2014 224 2013 217 2012 36 2011 7

ADBLOCKOT HASZNÁLSZ :(

Ha kikapcsolod az Adblock-ot, ugyanúgy használhatod az oldalt, mint eddig! Nincsenek és nem is lesznek felugró és zavaró reklámok soha, ígérem! :) Köszönöm, hogy olvasod az Oh My Brush blogot! :)