Oh My Brush
október 30, 2014

Tippek | BB Krém Választáshoz

BB krémet választani egyszerre könnyű és nehéz is, a posztban leírom, hogy miért is, miközben megosztom veletek azokat a tippeket, amiket az évek során gyűjtöttem össze.

Mióta a bb krémek betörtek a köztudatba, majd észrevétlenül belopóztak a neszesszerünkbe, a gyártók is kitesznek magukért, és csak jönnek és jönnek az újabb bb krémek. Ebben a bejegyzésben csak a koreai bb krémekről lesz szó, mert a nyugatiak általában egyébként is csak színezett hidratálókrémek, ráadásul ezeket a boltban ki is lehet próbálni, a koreaiakat viszont rendelni kell. Rengeteget használtam már, bár eleinte nehezen adtam be a derekamat, mert az én rettentő fehér bőrömre a drogériákban nincs alapozó, azt hittem a koreai termékekkel sem lesz ez másképp, de a ellenkezője történt! 🙂
Tippek
Az ár nem jelent semmit!
Ezt teljesen komolyan mondom, ne az alapján válasszatok, hogy mennyibe kerül egy termék, az ár nem a minőséget tükrözi. Néhány bb krémet pár dollárért megkaphatunk, de ugyanolyan jók, vagy jobbak is lehetnek, mint azok, amik háromszor-négyszer annyiba kerülnek. Ha valami drága, akkor valószínűleg izgalmasabb összetevőket tartalmaz, de valljuk be, nem mindenkinek van szüksége pl. aranyporra az alapozójában… 🙂 Ami felkapott vagy nehezen beszerezhető, az szintén drágább, de nem jelenti azt, hogy jobb is.
A név félrevezető lehet!
Annyi bb krém van, amit megtévesztő névvel ruháztak fel. Pl. a Tonymoly Luminous Goddess Aura-ra azt hittem, hogy diszkógömböt csinál majd a fejemből zéró fedéssel (a név miatt), de egyáltalán nem így lett, sőt! 🙂 Ezért is fontos a következő pont:
Kell a minta!
A koreaiak imádják a mintákat, mi pedig ezért (is) imádjuk őket! Mennyivel költségkímélőbb megvenni pár mintát, mint a teljes méretű terméket egyből. Minden bb krém mintát megtaláltok az ebay-n. Kitapasztaljuk, hogy illik-e hozzánk a szín, elég-e a fedés, mennyire szimpatikus a bőrünknek stb. 
Milyen a színe?
Ezt ránézésre nem lehet megmondani, muszáj teszteket keresni a neten, de általánosságban elmondható, hogy a világos bőrűek nehezen foghatnak majd mellé, míg sötétebb bőrre kb. lehetetlen bb krémet találni. A régebbiek inkább szürkések (pl. Missha Perfect Cover), de az újabb bb krémekre ez már nem annyira jellemző, Színmintákat a Google-ben keresek, de ha nagyon nem találok semmit, akkor felmegyek a márka koreai honlapjára, megkeresem a bb krém koreai nevét, és azt másolom be a Google vagy a Naver (a koreai Google) keresőjébe. Millió találatom lesz 🙂
Mi a helyzet a fényvédővel?
Fényvédő nélkülit nem igazán lehet találni, kb. SPF 30 a minimum, de az SPF 50-es sem ritka, erre nagy gondot fordítanak. Én személy szerint nem bánnám, ha lenne fényvédő nélküli is, mivel ezek “sok az egyben” termékek, így ritkán hagyják ezt ki belőlük. Fizikai, kémiai és vegyesen mindkettő is jellemző, az összetevőkből kiderül.
Honnan tudom meg az összetevőket?
A Google segít, de én egyébként a COSDNA oldalt használom, ami olyan, mint egy nemzetközi Krémmánia, a koreaiak is ezt használják, így az újdonságok összetevőit is egyből megtaláljuk, nagyon hasznos oldal! Ha magunk elemeznénk ki valamit, akkor nem kell egyesével feltölteni az összetevőket, csak bemásoljuk az egész listát és kész! 
Megfigyeltem egyébként, hogy a régebbi (úgy értem, hogy régóta a piacon van) bb krémek még tartalmaznak olyan összetevőket, amiket az újakban már inkább elkerülnek, pl. a parabének, mineral oil, alkohol stb. A fenti oldalon ellenőrizzétek le a terméket, az a biztos!
Hogyan használjam?
Én kézzel szoktam felvinni a bb krémeket, mert így kihozzuk belőlük a legtöbbet, ráadásul nem is pocsékolunk, mintha ecsetet is használnánk :p Pár pöttyöt felviszek az arcra: homlok, áll, arc, majd eloszlatom, ahol pedig nem elég a fedés, oda teszek még egy kicsit, mert szinte minden bb krém építhető, így kimaradhat a korrektor. A primert hagyjuk ki nyugodtan, mert a lényeg ezeknél épp az, hogy a bb krémben lévő összetevők nap közben felszívódjanak és hassanak, a primer pedig ezt akadályozná meg. Ez viszont nem azt jelenti, hogy nem lehetne használni, a koreai márkák is gyártanak sminkalapot, mint pl. a népszerű Missha BB Boomert. 
Egyéb tudnivalók
A koreaiak a gyártási dátumot írják általában a dobozokra és nem a lejáratit. Sok problémát okozott ez a nyugati nők körében, így azóta néhány cég változtatott ezen, de nem mindegyik.
A csomagoláson ott van, hogy felbontástól számítva meddig jó a termék, ez általában 12-24 hónap. 
Még valami… Sok külföldi oldalon olvastam, hogy a bb krémet éjszakára is fenthagyják a gyógyító hatás miatt… Ezt. Ne. Csináljuk. Ez egy sminktermék, le kell mosni éjszakára, ha külön ápolásra van szükségünk, ott vannak a nagyszerű krémek.
Ha valami még eszembe jut, majd pótolom, de kommentben is várom a tippeket! 🙂
Már írtam a kedvenc koreai eladóimról, belinkelem a posztot!
2. Koreai termékek a blogon a “Korean” menüpont alatt.
3. Tavaly készítettem egy összehasonlító posztot színmintákkal, itt megtaláljátok: BB krémek összehasonlítása. Idén is lesz még egy ilyen poszt! 🙂

Támogasd az oldalt!

ADBLOCKOT HASZNÁLSZ :(

Ha kikapcsolod az Adblock-ot, ugyanúgy használhatod az oldalt, mint eddig! Nincsenek és nem is lesznek felugró és zavaró reklámok soha, ígérem! :) Köszönöm, hogy olvasod az Oh My Brush blogot! :)