Oh My Brush
szeptember 19, 2014

Mi a Koreai Nők Titka? | 10 Lépéses Koreai Arcápolás

Milyen a koreai arcápolási rutin? Mit használnak a koreai nők? Mi a titkuk? Erről olvashattok ebben a posztban: 10 lépéses arcápolási rutin példákkal.

A lépéseket egy koreai webshop (SokoGlam) szedte össze, ez a cikk inspirálta a posztomat: felhasználtam az alapot és kiegészítettem. Termékekre példa: népszerű és/vagy általam próbált koreai termékeket linkeltem megbízható eladótól ingyenes postával.

Miért olyan szép a koreai (ázsiai) nők bőre? Mi a titkuk? Röviden összefoglalva a legfontosabbak: a korán elkezdett, tudatos bőrápolás, a hasznos összetevőkben gazdag termékek használata, fényvédelem, rétegezés, és az arcápolási rutinra szánt idő (szerencsés genetika sem árt :p ). Egy európainak talán soknak tűnik első hallásra a 10 lépés, de a koreai kultúra teljesen más, mint a miénk. A többségünk (én sem vagyok sajnos kivétel) 25-30 éves korában kezd el gondolkozni azon, hogy valamit tenni kellene a bőrünkért, ilyenkor berohanunk az egyik jónak tűnő boltba, kiválasztjuk a pénztárcánknak legmegfelelőbb (de inkább drágább, mert az biztos jobb) krémet, s reménykedünk, hogy másnapra eltűnnek a nap okozta foltok és a ráncok.
A koreai fiatal lányok hamar megtanulják a bőrápolás legfőbb lépéseit, az édesanyjukkal együtt járnak kezelésekre, már tiniként hosszú perceket töltenek a tükör előtt, de nem a sminkelés a fő hobbijuk, hanem az arcápolási rutin tökéletesre fejlesztése.
1. lépés: szemfesték lemosása
Egy kíméletes szemfestéklemosóval távolítsuk el a sminket, hiszen egy egyszerű arclemosó nem fog a sminktől és szennyeződéstől teljesen megszabadítani, főleg a vízálló, tartósabb sminktől. A szemkörnyék érzékeny bőrével mindig legyünk gyengédek (nem dörzsöljük durván, hanem megvárjuk, míg a lemosó szépen feloldja a sminket)!

Innisfree szemfestéklemosó EBAY link

2. lépés: arctisztítás
Az ázsiaiak íratlan szabálya szerint, ha reggel 15 percig sminkeled magad, este ugyanennyi időt szánj arctisztításra és arcápolásra is. Szeretik masszírozni az arcukat ilyenkor (serkenti a bőrkeringést), különösen az olajos lemosók használatakor. Olaj, balzsam, krém, a forma nem számít, de a lényeg, hogy a benne lévő olajok leoldják a bőrünkről a sminket és szennyeződéseket, azt is, amivel egy vízalapú lemosó nem tudna mit kezdeni. Ezután következhet a habzó, gél, tej stb. (ki melyiket szereti) arclemosó, hogy teljesen tiszta legyen a bőrünk.

1. Etude House Real Art olajos lemosó EBAY link 2. TheFaceShop Rice Water olajos lemosó EBAY link 3. Skin79 Clear olajos lemosó EBAY link

1. Missha Green tea habzó lemosó EBAY link 2. Etude House Baking Powder habzó lemosó EBAY link 3. Etude House AC Clinic habzó lemosó EBAY link
3. lépés: radírozás
A koreai nők a kevesebb több elvét vallják a radírozással kapcsolatban, de természetesen szüksége van erre is a bőrnek. Az elhalt hámsejteket egy gyengéd, nem irritáló bőrradírral eltávolíthatjuk, főleg oda koncentrálva, ahol mitesszerek szoktak megjelenni.

1. SkinFood Black Sugar arcradír EBAY link 2. SkinFood Black Sugar radírozó lemosó EBAY link 3. TonyMoly Latte Art Cappuccino bőrradír EBAY link

1. Missha Super Aqua Peeling EBAY link 2. Tony Moly Green Apple peeling EBAY link 3. Baviphat Peach peeling EBAY link

4. lépés: tonik
A tonik elmaradhatatlan lépés a koreai rutinban, de a nyugati tonikok szárító hatásával ellentétben a koreaiak inkább hidratálnak, hiszen az előző lépések során a bőr veszíthetett hidratálságából. továbbá felelősek a bőr pH értékének megfelelő szintre állításában, és előkészítik a bőrt a következő lépéshez. Toner, Skin, Booster névre hallgatnak ezek a termékek leginkább.

1. Benton Aloe BHA toner EBAY link 2. Benton Snail Bee Skin EBAY link

5. lépés: esszencia
Nagyon fontos, bár számunkra kicsit titokzatos termékek az esszenciák. Álatlánosságban elmondhatjuk, hogy az állaguk könnyű, gyorsan felszívódnak, tele vannak fontos összetevőkkel, de nem nehezítik el a bőrt.

1. Benton Snail-Bee esszencia EBAY link 2. Etude House Collagen Moistfull cream + essence EBAY link

6. lépés: ampulla
Az esszenciák koncentráltabb verziója, számunkra kb. a szérumokkal egyenlő. Általában valamilyen speciális dolguk van, pl.: folthalványítás, feszesítés, ránctalanítás stb. Nem meglepő, ha esetleg több is van belőle egy koreai nő polcán, és felváltva használja őket (épp mire van szüksége a bőrnek).

1. Mizon Deep Sea Collagen ampoule EBAY Link 2. Mizon Snail Repair ampoule EBAY link

7. lépés: maszkok
A koreai termékek hódítása óta mi is ismerjük és szeretjük az arcmaszkokat, amiket általában hetente kétszer szoktak használni, de akár többször is, ha a bőr megkívánja. Az ázsiaiak számára ez nem opcionális, hanem a bőrápolás egyik alapja (a japánoknál is!), a cégek pedig annyi félét gyártanak, hogy csak kapkodjuk a fejünket: mindenki talál számára megfelelőt. Arról nem is beszélve, hogy az a 15-20 perc, amit várakozással töltünk relaxálásra tökéletes (a stressz a bőr egyik legnagyobb ellensége!).

1. Vanedo maszkok EBAY link 2. The Face Shop Volcanic Clay maszk EBAY link

8. lépés: szemkörnyékápoló
Szándékosan nem szemránckrémet írtam, mert ez nem a 30+ korosztály “kiváltsága”, korábban kellene elkezdeni a szemkörnyék érzékeny bőrének ápolását a megfelelő termékekkel. Itt is megemlíteném, hogy csak gyengéden bánjunk a szemünk körüli bőrrel, ha meg akarjuk őrizni rugalmasságát.

1. Mizon Snail Repair eye cream EBAY link 2. Mizon Collagen Power eye cream EBAY link

9. lépés: emulzió (hidratálókrém)
Igen, még mindig mehet pár termék a bőrre! Az erre szolgáló termékek nevében általában megtalálható az emulzió szó, ezekben pedig mindig akad valamilyen nagy hatású hidratáló összetevő, pl. hialuronsav, de szinte soha nem nehezek a bőrön. Az olajos bőrűek ezután már nem használnak külön hidratálókrémet általában. A koreai nők egyik titka a “layering“, tehát rétegezik a termékeket, nem pedig egyetlen egyet használnak, ami “elvileg” mindenre jó… Az amerikai, európai nők többsége “siet” az arcápolással, ezért olyan népszerűek a 3, 5, 10 az egyben termékek, pedig ha belegondolunk, nem létezik, hogy egy dolog valóban minden igényünket kielégítheti.

1. Skinfood Peach Sake emulsion EBAY link 2. Etude House Collagen Moistfull emulsion EBAY link 3. Missha Super Aqua emulsion EBAY link

10. lépés: éjszakai krém
Mire eddig eljut az ember, a bőre már meglehetősen fénylik a sok csodaszertől, de nincs megállás: a bőrnek hidratálva kell maradnia, és fel kell töltődnie az éjszaka folyamán. “Sleeping pack”-nek nevezik azokat a népszerű pakolásokat (az éjszakai krémet helyettesítik), amiket éjszakára kennek fel, majd reggel mosnak le, ezekből is nagy a választék.

1. Baviphat Apple Sleeping Pack AC EBAY link 2. Mizon Skin Recovery Night Cream EBAY link

+1 Nappal természetesen fényvédővel ellátott krémet használnak, ami általában min. SPF 30-as, de az ettől magasabb faktorszámmal rendelkezők sem ritkák, sőt! A fényvédelem szintén nagyon-nagyon fontos a koreai arcápolásban, ennek megfelelően fényvédők tengere várja azt, hogy kiválasszuk a számunkra megfelelőt.


Személyes véleményem, hogy ez a rutin jó támpont, de mindenki bőre más, így magunknak kell rájönnünk, hogy melyik termékeket szereti a bőrünk, mire és milyen összetevőkre van szükségünk. 
Támogasd az oldalt!

ADBLOCKOT HASZNÁLSZ :(

Ha kikapcsolod az Adblock-ot, ugyanúgy használhatod az oldalt, mint eddig! Nincsenek és nem is lesznek felugró és zavaró reklámok soha, ígérem! :) Köszönöm, hogy olvasod az Oh My Brush blogot! :)