Oh My Brush
szeptember 19, 2014

Mi a Koreai Nők Titka? | 10 Lépéses Koreai Arcápolás

Milyen a koreai arcápolási rutin? Mit használnak a koreai nők? Mi a titkuk? Erről olvashattok ebben a posztban: 10 lépéses arcápolási rutin példákkal.

A lépéseket egy koreai webshop (SokoGlam) szedte össze, ez a cikk inspirálta a posztomat: felhasználtam az alapot és kiegészítettem. Termékekre példa: népszerű és/vagy általam próbált koreai termékeket linkeltem megbízható eladótól ingyenes postával.

Miért olyan szép a koreai (ázsiai) nők bőre? Mi a titkuk? Röviden összefoglalva a legfontosabbak: a korán elkezdett, tudatos bőrápolás, a hasznos összetevőkben gazdag termékek használata, fényvédelem, rétegezés, és az arcápolási rutinra szánt idő (szerencsés genetika sem árt :p ). Egy európainak talán soknak tűnik első hallásra a 10 lépés, de a koreai kultúra teljesen más, mint a miénk. A többségünk (én sem vagyok sajnos kivétel) 25-30 éves korában kezd el gondolkozni azon, hogy valamit tenni kellene a bőrünkért, ilyenkor berohanunk az egyik jónak tűnő boltba, kiválasztjuk a pénztárcánknak legmegfelelőbb (de inkább drágább, mert az biztos jobb) krémet, s reménykedünk, hogy másnapra eltűnnek a nap okozta foltok és a ráncok.
A koreai fiatal lányok hamar megtanulják a bőrápolás legfőbb lépéseit, az édesanyjukkal együtt járnak kezelésekre, már tiniként hosszú perceket töltenek a tükör előtt, de nem a sminkelés a fő hobbijuk, hanem az arcápolási rutin tökéletesre fejlesztése.
1. lépés: szemfesték lemosása
Egy kíméletes szemfestéklemosóval távolítsuk el a sminket, hiszen egy egyszerű arclemosó nem fog a sminktől és szennyeződéstől teljesen megszabadítani, főleg a vízálló, tartósabb sminktől. A szemkörnyék érzékeny bőrével mindig legyünk gyengédek (nem dörzsöljük durván, hanem megvárjuk, míg a lemosó szépen feloldja a sminket)!

Innisfree szemfestéklemosó EBAY link

2. lépés: arctisztítás
Az ázsiaiak íratlan szabálya szerint, ha reggel 15 percig sminkeled magad, este ugyanennyi időt szánj arctisztításra és arcápolásra is. Szeretik masszírozni az arcukat ilyenkor (serkenti a bőrkeringést), különösen az olajos lemosók használatakor. Olaj, balzsam, krém, a forma nem számít, de a lényeg, hogy a benne lévő olajok leoldják a bőrünkről a sminket és szennyeződéseket, azt is, amivel egy vízalapú lemosó nem tudna mit kezdeni. Ezután következhet a habzó, gél, tej stb. (ki melyiket szereti) arclemosó, hogy teljesen tiszta legyen a bőrünk.

1. Etude House Real Art olajos lemosó EBAY link 2. TheFaceShop Rice Water olajos lemosó EBAY link 3. Skin79 Clear olajos lemosó EBAY link

1. Missha Green tea habzó lemosó EBAY link 2. Etude House Baking Powder habzó lemosó EBAY link 3. Etude House AC Clinic habzó lemosó EBAY link
3. lépés: radírozás
A koreai nők a kevesebb több elvét vallják a radírozással kapcsolatban, de természetesen szüksége van erre is a bőrnek. Az elhalt hámsejteket egy gyengéd, nem irritáló bőrradírral eltávolíthatjuk, főleg oda koncentrálva, ahol mitesszerek szoktak megjelenni.

1. SkinFood Black Sugar arcradír EBAY link 2. SkinFood Black Sugar radírozó lemosó EBAY link 3. TonyMoly Latte Art Cappuccino bőrradír EBAY link

1. Missha Super Aqua Peeling EBAY link 2. Tony Moly Green Apple peeling EBAY link 3. Baviphat Peach peeling EBAY link

4. lépés: tonik
A tonik elmaradhatatlan lépés a koreai rutinban, de a nyugati tonikok szárító hatásával ellentétben a koreaiak inkább hidratálnak, hiszen az előző lépések során a bőr veszíthetett hidratálságából. továbbá felelősek a bőr pH értékének megfelelő szintre állításában, és előkészítik a bőrt a következő lépéshez. Toner, Skin, Booster névre hallgatnak ezek a termékek leginkább.

1. Benton Aloe BHA toner EBAY link 2. Benton Snail Bee Skin EBAY link

5. lépés: esszencia
Nagyon fontos, bár számunkra kicsit titokzatos termékek az esszenciák. Álatlánosságban elmondhatjuk, hogy az állaguk könnyű, gyorsan felszívódnak, tele vannak fontos összetevőkkel, de nem nehezítik el a bőrt.

1. Benton Snail-Bee esszencia EBAY link 2. Etude House Collagen Moistfull cream + essence EBAY link

6. lépés: ampulla
Az esszenciák koncentráltabb verziója, számunkra kb. a szérumokkal egyenlő. Általában valamilyen speciális dolguk van, pl.: folthalványítás, feszesítés, ránctalanítás stb. Nem meglepő, ha esetleg több is van belőle egy koreai nő polcán, és felváltva használja őket (épp mire van szüksége a bőrnek).

1. Mizon Deep Sea Collagen ampoule EBAY Link 2. Mizon Snail Repair ampoule EBAY link

7. lépés: maszkok
A koreai termékek hódítása óta mi is ismerjük és szeretjük az arcmaszkokat, amiket általában hetente kétszer szoktak használni, de akár többször is, ha a bőr megkívánja. Az ázsiaiak számára ez nem opcionális, hanem a bőrápolás egyik alapja (a japánoknál is!), a cégek pedig annyi félét gyártanak, hogy csak kapkodjuk a fejünket: mindenki talál számára megfelelőt. Arról nem is beszélve, hogy az a 15-20 perc, amit várakozással töltünk relaxálásra tökéletes (a stressz a bőr egyik legnagyobb ellensége!).

1. Vanedo maszkok EBAY link 2. The Face Shop Volcanic Clay maszk EBAY link

8. lépés: szemkörnyékápoló
Szándékosan nem szemránckrémet írtam, mert ez nem a 30+ korosztály “kiváltsága”, korábban kellene elkezdeni a szemkörnyék érzékeny bőrének ápolását a megfelelő termékekkel. Itt is megemlíteném, hogy csak gyengéden bánjunk a szemünk körüli bőrrel, ha meg akarjuk őrizni rugalmasságát.

1. Mizon Snail Repair eye cream EBAY link 2. Mizon Collagen Power eye cream EBAY link

9. lépés: emulzió (hidratálókrém)
Igen, még mindig mehet pár termék a bőrre! Az erre szolgáló termékek nevében általában megtalálható az emulzió szó, ezekben pedig mindig akad valamilyen nagy hatású hidratáló összetevő, pl. hialuronsav, de szinte soha nem nehezek a bőrön. Az olajos bőrűek ezután már nem használnak külön hidratálókrémet általában. A koreai nők egyik titka a “layering“, tehát rétegezik a termékeket, nem pedig egyetlen egyet használnak, ami “elvileg” mindenre jó… Az amerikai, európai nők többsége “siet” az arcápolással, ezért olyan népszerűek a 3, 5, 10 az egyben termékek, pedig ha belegondolunk, nem létezik, hogy egy dolog valóban minden igényünket kielégítheti.

1. Skinfood Peach Sake emulsion EBAY link 2. Etude House Collagen Moistfull emulsion EBAY link 3. Missha Super Aqua emulsion EBAY link

10. lépés: éjszakai krém
Mire eddig eljut az ember, a bőre már meglehetősen fénylik a sok csodaszertől, de nincs megállás: a bőrnek hidratálva kell maradnia, és fel kell töltődnie az éjszaka folyamán. “Sleeping pack”-nek nevezik azokat a népszerű pakolásokat (az éjszakai krémet helyettesítik), amiket éjszakára kennek fel, majd reggel mosnak le, ezekből is nagy a választék.

1. Baviphat Apple Sleeping Pack AC EBAY link 2. Mizon Skin Recovery Night Cream EBAY link

+1 Nappal természetesen fényvédővel ellátott krémet használnak, ami általában min. SPF 30-as, de az ettől magasabb faktorszámmal rendelkezők sem ritkák, sőt! A fényvédelem szintén nagyon-nagyon fontos a koreai arcápolásban, ennek megfelelően fényvédők tengere várja azt, hogy kiválasszuk a számunkra megfelelőt.


Személyes véleményem, hogy ez a rutin jó támpont, de mindenki bőre más, így magunknak kell rájönnünk, hogy melyik termékeket szereti a bőrünk, mire és milyen összetevőkre van szükségünk. 
Támogasd az oldalt!

30 responses to “Mi a Koreai Nők Titka? | 10 Lépéses Koreai Arcápolás”

 1. Lolli says:

  Most jutottam el oda, hogy nem merek rendelni tőlük. Eddig egy olcsóbb, népszerű krémem volt, de a második tégelynél világosan kiderült, hogy kipattogzik tőle a bőröm. Nem tudom mi történt a bőrömmel, de egyszerűen nem kenhetek rá akármit. Erről a több lépéses programról én maximum csak álmodozhatok. A sok kencétől amit egyszerre használtam kipattogtam. Nagyon kellemetlen, amikor a nap folyamán pirosodni és viszketni kezd az arccsontomon. Egyszerűen nem mindegy, hogy milyen összetevő van a krémben. Véletlenül találtam rá az Yves Rocher egyik új krémére, most azt próbáltam ki, és úgy néz ki, hogy meg is találtam a bőrömhöz a jó krémet. Talán a termékcsaláddal tudok majd arcápolást végezni.

 2. viccuchan says:

  Én most egy serumot szeretnék nagyon kipróbálni az Innisfreetől méghozzá a Green tea seed-eset, mert nagyon sok jót hallottam róla. Tonikot épp ma fogok rendelni, mert már nagyon hiányzik, nagy része az arcápolásomnak koreai dolgokból áll, kivéve az arckrém, mert az a Morgana cosmeticstől van a Hyaluron savas, amitől még az egyébként irtózatosan száraz állam is puha lett és kivilágosodott, eddig ezt egyik arckrémem se tudta ilyen szinten ápolni!!! Ami még hiányzik az egy jó sminklemosó abból a Banila co.sat néztem ami tégelyben kapható, valamint egy jó bőrradír mert ami az egyik memeboxban volt barna cukros egy fura réteget hagy az arcomon mintha 4hónapja nem mostam volna arcot és koszt kaparnék le magamról így pluszba lekell mossam még valamivel az arcom… : |

 3. Barbi (Beauty & Glamour Blog) says:

  Jó sok mindent használnak egyszerre, azért én ennyi mindent biztosan nem kennék magamra, mert az is köztudott, hogy ha össze-vissza kenegetjük az sem a legjobb. Viszont nagyon jól összeszedted a termékeket, szeretnék majd néhány koreai dolgot kipróbálni, ezért különösen hasznos volt a poszt 🙂

 4. Barbi (Beauty & Glamour Blog) says:

  Ha radírt keresel, akkor én a Himalaya Herbals Barackmagos arcradírját javasolnám, hogy próbáld ki. Jól teszi a dolgát, kíméletes, nem durva és nem hagy réteget sem az arcon 🙂

 5. Viktória says:

  Ki kellene találnod, hogy mi okozza a problémát nálad, melyik összetevő, mert így aztán tényleg nehéz krémet választani 🙁 Melyik volt az, amitől kipattogtál? Talán a főbb összetevők között van olyan, ami irritáló lehet, akkor azt kerülnöd kellene, kiderül, hogy az volt-e a bűnös.
  Remélem ez az új krém hosszú távon is jó lesz, szeretni fogja a bőröd, melyik az egyébként? 🙂

 6. Viktória says:

  Az az Innisfree szérum tényleg népszerű, de még nem próbáltam, jól hangzik minden esetre, de most nem találom az összetevőit a neten, majd utánézek jobban.
  Én az olajos sminklemosókat nagyon tudom ajánlani, a The Face Shop rice water bejött, de a The Body Shop Camomile olaj könnyebben beszerezhető, az is szuper, szóval maradok nála 🙂
  Bőrradírből most egy iherb-est használok, szeretem, de gondolom sokaknak nem jönne be, mert nem radíroz annyira, viszont nekem pont azért kellett, mert gyengéd a bőrhöz, merem gyakran használni. AHA mellett sok lenne még egy durvább bőrradír is.
  A Banila co-t csípem egyébként, csak néha kicsit túlárazott, nem?

 7. Viktória says:

  Nekem mindenem van ebből a listából kivéve emulzió, szemkörnyékápoló (esszenciát vagy szérumot kenek oda is, de majd csak rendelek majd egy krémet végre….) és éjszakai krém (inkább szérumot vagy AHA-t használok éjszaka, mikor mit), de persze nem egyszerre kenek mindent magamra, az én rétegezési technikámat körberöhögné egy ázsiai 😀 (arclemosás, tonik valamilyen esszencia vagy szérum és kész 😀 ). Viszont lassan összeáll a rutinom, vagyis az, hogy miket szeret a bőröm a leginkább, végre ezt is elértem ennyi idősen… 😀 Már csak a pigmentfoltok miatt kísérletezem, meg persze keresem a tökéletes fényvédőt 🙂
  Remélem találtál olyat a posztban, ami szimpatikus, örülök, hogy hasznos volt :)))

 8. viccuchan says:

  De.. eléggé húzós az ára, én most egy nagyobb jumbo kiszerelést láttam 30$ért jolse-n, beautynetkorean pedig 2x$ért. Bár ahogy láttam Bubzbeautynál nagyon durván lecuppantja az arcról a sminket : O. A bőrradíroknak utána nézek, mert elég vicces leginkább az orromon gyűlik össze és konkrétan (tudom gusztustalan) rétegeket tudok leszedni, és sminkelésnél nem vicces mikor felkenem az alapozót és az eddig láthatatlanul megbújt bőrdarab egyszer csak így HELLOOOOO~

 9. Lolli says:

  Igen…lehet, hogy az alkohol…megpróbálom összevetni a krémeket, hogy mi lehetett bennük, hátha jutok vele valamire. Az új Sebo Végétal Arcápoló Zselés Krém az. Még ki akarom próbálni hozzá az arctisztítót, és a hidratáló maszkot is. A két utóbbit dicsérték a külföldi blogokon még.

 10. Viktória says:

  A zöld? Azt még nem próbáltam, mert mostanában nem rendeltem tőlük semmit, a bolt meg nagyon messze van 🙁 Örülük, hogy úgy tűnik ez jó lesz! Rnéztem a többire is krémmánián, a hidratáló maszkban sok a kaolin, az szárít, vigyázz vele, ha esetleg száraz a bőröd (az érzékeny és száraz bőr sokszor kéz a kézben jár, csak azért mondom).

 11. Viktória says:

  Nekem kb. sosem száraz annyira a bőröm, hogy így nézzen ki, de amikor régebben kiszárítottam, akkor bizony kiakasztó volt a látvány, amikor rásminkeltem, szóval teljesen megértelek. Hámlasztani szoktál? Csak hogy megszabadulj ettől a felső, elhalt rétegtől.

 12. Lolli says:

  Igen a zöld…
  Ó köszi szépen! :)) Most épp nincsenek rajta száraz foltok, elmúlt a szárazság pár hónapja, akkor viszont lehet jobb ha nem választom.. :))

 13. Andrea says:

  En a bentont senkinek nem ajánlanám, nagyon sok problema van vele mostanában, itt egy poszt róla de ha utana olvasol, sokat találsz, pont errol a ket termékről… 🙁
  http://www.samplehime.com/2014/08/warning-report-benton-to-fda-do-not-buy.html

 14. Viktória says:

  Ez a csaj kiakasztó, ráadásul kitörölte a kommenteket, amikben arra panaszkodtak, hogy már megint egy márkát akar lehúzni (disqus-t használ, onnan törölte, de mobilverzión még látható). Meg szerinte amelyik termék nem szúr, csíp felkenéskor, az nem jó. WTF.
  Viszont legalább utánaolvastam a dolognak és hiteles forrást is találtam, egyik kedvencem: a skin and tonics bloggere írt a Bentonnak, mert kapcsolatban van velük. Mint kiderült, a március 5-én készített csiga méh esszencia hamarabb megromlik, mint kellene, ezért mindenkinek visszafizetik az árát és küldenek új, friss terméket.
  Köszönöm, hogy belinkelted és értesítették a dologról! 🙂

 15. Andrea says:

  En csak azt tudom, amit olvastam, es ezen kivul MUTon is volt valami nagy balhé csak mivel engem személyesen nem érint annyira emlekszem hogy benton aloe BHA es snail bee. Mondjuk en azt hallottam hogy a júliusi a kuka, de olyannyira hogy nem tettek bele tartositoszert… Na mindegy, ha neked bejött az jo, en is szereztem vele csak en sajnos mar nem merek venni, könnyen befolyásolható vagyok tudom.. De hatha lesz meg valami hasonlóan kecsegtető termek a közeljövőben:)

 16. Viktória says:

  Erről a kommentről nem kaptam e-mailt pfff, köszi Blogger… Bocsi a késői válaszért!
  Írtam egyébként a Bentonnak én is, mert kíváncsi voltam, hogy tényleg igaz-e, pár órán belül válaszoltak is, szóval sajnos így van :/ Nem vagy könnyen befolyásolható, teljesen érthető, hogy nem bízol most már bennük, engem is elszomorít, mert egy szuper márkáról van szó, akik végre odafigyelnek az összetevőkre, erre a gyártásnál meg elrontják, de nagyon… Ezek után biztos jobban oda fognak figyelni, de rengeteg embernek elment szerintem a kedve tőlük és nem is csodálom.

 17. Ildi says:

  Nagyon jól összeszedett poszt, imádom olvasni az írásaidat. Az ampullás dolog maradt ki nálam csak, az összes többit szépen rendesen és rendszeresen betartom. Tényleg sokáig eltökölök a fürdőben este, mire szépen mindent lemosok, a lemosot is lemosom, aztán a 3-4 féle kence, és még a szempillámra is teszek ápolót. Remélem tényleg megmarad a bőröm szépnek 40 éves koromra is. 🙂

 18. Kinga says:

  Tegnap érkezett meg az almás sleeping packem, ki is próbáltam, nagyon jót tett, reggel olyan volt a bőröm lemosás után, mint a babáké. Amivel kacérkodom, az a fehérítős sleeping pack, te próbáltál már ilyesmit?

 19. Viktória says:

  Ürülök, hogy bejött! Ezeknak a pakolásoknak tényleg szuper a hatása! A fehérítősek is jók, általában arbutin van bennük, azzal világosítanak 🙂

 20. Viktória says:

  Köszönöm szépen! 🙂
  Biztosan! A bőr meg fogja hálálni 🙂

 21. Lena says:

  Haliho!az lenne a kerdesem,hogy a fatyolmaszkokat mikor tegyem fel?hanyadik legyen a sorban?az ampullak utan okesnak erzem az overnight maszkokat pl. ,de ezt nem…mikor is tegyem fel,mi utan?:-) elore is koszi a valaszt! Apropo, c vitaminos szerum hanyadik lepesben keruljon fel? Ez is rejtely meg nekem…(halas vagyok,hogy megosztod ezt a sok tudast!koszi!!!❤)

 22. Viktória says:

  Tonik vagy esszencia után (ezek állaga könnyű, hamar felszívódnak), de ampulla vagy szérum előtt, mert azok kicsit nehezebbek. A C vitaminos szérumot tonizálás után vidd fel, várj 10 percet (nem kötelező, de szerintem jobb ez így) aztán folytathatod a rutinodat, ha akarod).
  Írok egy példát:
  arclemosó – tonik – c vitaminos szérum/aha/bha – lotion/essence – fátyolmaszk – ampulla/szérum – éjszakai maszk.

 23. Lena says:

  Orok halam,Viki!:-) Koszi!!!!

 24. Lena says:

  This comment has been removed by the author.

 25. Lena says:

  Orok halam,Viki!;-)

 26. Toti says:

  Szia Viki, szeretném a tanácsodat kérni:)
  A bőröm zsírosnak mondanám, tele fekete és fehér miteszerekkel, pattanások is szoktak lenni, de csak pár.
  Nem szoktam sminkelni, ezért csak géles lemosót használok tisztítás gyanánt, de most gondolkodom a body shop olajos lemosóján vagy egy micellás vízen, a teljes tisztaságért. Te melyiket javaslod inkább?
  Arctisztítás után a cosrx aha/bha tonerét szoktam használni ph kiegyensúlyozásra, majd a márka csigás eszenciáját, végül a balea med ultra sensitive nappali arckrémét.
  Viszont mostanság elég gyakran vízhiányos a bőröm és hámlik, ezért arra gondoltam egy hidratáló tonikkal is kiegészíteném még a rutinom. 4 termék között vacillálok, a 2 benton tonera, amit említettél ebben a posztban, valamint a hada labo hyaluronsavas fehér és az arbutinos kék lotionje között.
  Szerinted melyik lenne a legideálisabb, vagy mi mást ajánlanál?

  egyébként nagyon imádom a blogod, de elég veszélyes egy magamfajta döntésképtelen lánynak. legszívesebben minden általad ajánlott koreai cuccot kipróbálnék, de csak egy arcom van meg egy véges pénztárcám 😀

 27. Viktória says:

  Szia! Ha használsz fényvédőt is, akkor igen, egy olajos lemosó a géles előtt jó ötlet 🙂 Mitesszerekre, pattanásokra BHA (COSRX BHA esetleg), hámló bőrre AHA (COSRX AHA), de csak akkor, ha fényvédőzöl is, vízhiányos bőrre a Hada LAbo lotion-ök pedig fantasztikusak, épp fél perce ajnánlottam kommentben valaki másnak is ugyanerre a problémára 😀 A fehér remek választás, a kék is ugyanaz csak arbutin is van benne, ami jó pl. pigmentfoltokra, ha van esetleg pattanás után visszamaradt.

 28. Toti says:

  Szia 🙂 minden reggel használok kémiai fényvédőt, mióta megtaláltalak Téged és MsTindingot! Mindkét hámlasztó is megvan, de még elég rendszertelenül használom. Sose tudom, hogy megint épp totál vízhiányos a bőröm vagy túlhámlasztottam és azért hámlok, de azért kísérletezgetek.
  A folthalványítás nagyon jól jönne, mert elég nehezen, és lassan múlnak a pattifoltok, viszont az arbutinosban azért elég hátul van a hyaluronsav. Szerinted elég plusz hidratálást nyújthat, vagy menjek biztosra a fehérrel?

 29. […] van vésve.) Ha érdekel a koreai rétegezés, Oh My Brush blogján sokat olvashatsz erről pl. itt. Én is az ő hatására kezdtem koreai és japán termékeket […]

 30. Tünde Melinda Szászy says:

  Hát nem tudom… Egy egész havo fizetés ne lenne elég erre a sok… ra! Dédim bőre 80 felett is gyönyörű volt, pedig az életét végiggürizte, nem volt egy lady… Anyámnak mondta, a legjobb szépítőszer, a víz! 40 vagyok, de jóval fiatalabbnak néznek, életemben nem sminkeltem, semmilyen krémet nem látott még az arcom, annak ellenére, hogy allergiás is vagyok… Szóval, szerintem érdemes ezt a sok kencét átgondolni, hiába csúcsszuper, meg natúr stb.. Mégis csak van bennük vegyszer is!

ADBLOCKOT HASZNÁLSZ :(

Ha kikapcsolod az Adblock-ot, ugyanúgy használhatod az oldalt, mint eddig! Nincsenek és nem is lesznek felugró és zavaró reklámok soha, ígérem! :) Köszönöm, hogy olvasod az Oh My Brush blogot! :)