Magyar English
Oh My Brush
június 6, 2014

Tapasztalatom | Vitaminok & Ásványi Anyagok

Többször is említettem, hogy mennyire megváltoztatta az életemet az, hogy egy ideje különböző vitaminokat és ásványi anyagokat szedek, most egy kicsit bővebben írnék a problémáimról és a tapasztalataimról. Elég hosszú poszt lesz…

Előre muszáj leszögeznem, hogy nem vagyok szakember, csupán a saját tapasztalataimat szeretném megosztani veletek, mert ezek a kis apróságok hatalmas változásokat tudnak végrehajtani a testi és mentális egészségünk visszaszerzéséért, megtartásáért.
Nem vagyok teljesen egészséges, mindig is voltak és lesznek problémáim, s pont egy ilyen elkeseredés indított el azon az úton, hogy ennyi idősen felfedezzem ezeket a kis bogyókat (bárcsak kezdtem volna hamarabb). Az elmúlt pár hónapban többfélét is kipróbáltam az olvasott cikkek hatására, a hatás pedig nem maradt el.
Sok zöldséget eszem, a gyümölcsökkel sem állok hadilábon, húst is eszegetem, főleg halakat, szóval nem gondoltam volna, hogy mégis ennyire hiányoznak az étrendemből a vitaminok/ásványi anyagok. Tisztában vagyok vele, hogy a tabletták nem a legtermészetesebb formái a vitaminbevitelnek, de néha nincs más választásunk.
Rengeteg angol nyelvű cikket elolvastam a bőrről, aknéról, szépen ki is írtam, hogy mit kell szednem ahhoz, hogy javuljon az állapotom (pontosabban hogy a hormonok rendesen műküdjenek), de a bőr egy hatalmas szerv, nem gyógyul meg egyik napról a másikra, viszont közben meglepően pozitív “mellékhatásokat” tapasztaltam. A leghamarabb azt vettem észre, hogy elmúlt a depresszióm. Túl könnyű engem lehangolni, ezen nem tudtam változtatni, de mióta szedem a kis tablettáimat, ez elmúlt. Valószínűleg a magnéziumnak köszönhetem, az elején nagyobb adaggal leptem meg magamat, és tényleg bevált!
Aztán a minap jött a körömvágás ideje a lábujjaimon… Ezt kifejezetten utáltam, mert kb. 1 éve 4 körmöm megkeményedett és nem nőtt, csak szenvedés volt a körömvágás, de mit látnak szemeim? A körmeim teljesen rendbejöttek (vagyis 2 teljesen, a másik 2 majdnem tökéletes)! Kb. sírni akartam a boldogságtól, de egyben utáltam is magamat, hogy nem jutott eszembe hamarabb ez a megoldás…
Esetleg még azt is megemlíteném, hogy a mellkasomon lévő pattanások is nagy javulást mutatnak. Itt és a hátamon kisebb pattanásaim szoktak csak lenni, de mindig jelen vannak, ami idegesítő. A hátamat nem néztem, nem tudom ott javult-e a helyzet, de a mellkasomon határozottan megoldódott a problémám. Ez is egyébként hormonális lehetett, mert amikor a Diane35-t szedtem, akkor egy darab pattanásom sem volt (sehol sem), ezért örülök, hogy pozitív irányba kezd fordulni a dolog, főleg ilyen rövid időn belül (a hormontartalmú gyógyszernek is kell 2-3 hónap, hogy hasson, akkor a kis vitaminoktól nem várhatok többet!)
Ezek a leglátványosabb változások eddig, de biztos vagyok benne, hogy lesz még, mert végre megadom a szervezetemnek azt, amire szüksége van (remélhetőleg).

A vitamin egy olyan szerves vegyület, ami az élőlény számára szükséges, mégha kis mennyiségben is. Némelyiket a szervezet is elő tudja állítani bizonyos mennyiségben, megfelelő körülmények között (pl. D vitamin), másokat tápanyag formájában visszük be. Ami pl. az embernek vitamin, az nem biztos, hogy az állatoknak is az, pl. a C vitamint a legtöbb állat szervezete magától állítja elő.
Biológiából tanultuk, hogy a vitaminok egy része zsírban oldódik, ezeket hosszabb ideig is el tudjuk tárolni, mások pedig vízben oldódnak, ezek viszont hamar kiürülnek a szervezetből.

Miket próbáltam mostanában?
ZOI Wild Alaskan Salmon Oil
A halolaj rendkívül hasznos a szervezetnek, ezt kipróbálásra rendeltem meg, mert épp nagyon akciós volt (talán még az is) az iHerb-en. Attól tartottam, hogy nem bírom majd lenyelni (elég béna vagyok, ha ilyesmi bevételéről van szó), sajnos igazam is volt… 😀

Magnézium
A magnéziumhiány jellemzői rám teljesen illettek: idegesség, enyhe szorongás, alvászavar, fáradtságérzet stb. Nem gondoltam volna, hogy ilyen egyszerűen megoldható a problémám.

D3 vitamin

Ezt nagyon szeretem, és mivel napfénnyel itt ritkán találkozom (sajnos komolyan így van), ezért szintén úgy gondoltam, hogy érdemes akár külön is szedni. Szintén nevetséges összegért juthatunk hozzá az iHerb-en, $0.94 akciósan! 

B6 vitamin

György Pál fedezte fel ezt a vitamint a patkányokon folytatott kísérletei során (bőrbetegségüket gyógyította a B6). Sokat olvastam arról, hogy az aknéra jó hatással van, így nagyon megörültem, amikor láttam, hogy az iHerb-en az általam már ismert márkának is van ilyen terméke, meg is vettem.

Hair, Skin & Nails

Ez még akkor került hozzám, amikor lehetett ingyen választani valamit rendeléskor az iHerb-en. Hatalmas tabletták, én nem bíromom lenyelni őket, a színezék pedig állítólag még ártalmas is, szóval rózsaszín tabletták ide vagy oda, ezt ki fogom dobni, legalább pénzbe nem került…

Multivitamin
Rágótabletta felnőtteknek, nagyon finom egyébként. Nagy nehezen találtam olyat, amiben kb. minden van, amire szükségem lehet, és nem akkora a tabletta, mint egy ház. Ezt rágni kell, szóval egy szavam sem lehet. Második doboz ez már, és ahogy láthatjátok, egyszerű drogériás termék.

Vas

A vason kívül van még benne pár egyéb dolog, de ezt nem használom már. Akkor volt rá szükségem, amikor sok vért vesztettem (nem akart elállni az orrom pár hónapja egy éjszaka, már remegtem és sírtam az idegtől, hogy mi történik velem… Pedig hozzá vagyok én ehhez szokva, gyerekként mindig vérzett az orrom, de nem ennyire és legalább akkor elállt viszonylag hamar.), gondoltam egy kis extra vas nem árthat. 

Sörélesztő
2+1 akció volt a drogériában, a multivitamin és a magnézium mellé választottam ezt ajándékba. Nem szedem rendszeresen, de néha a multivitamin helyett ezzel nyomulok, hajra, bőrre, körömre nagyon jó – elvileg.

A multivitamint szedem rendszeresen, a többi közül a D vitamint, a B6-ot, a magnéziumot és a sörélesztőt pedig csak néha-néha. Főleg azokból a vitaminokból és ásványi anyagokból rendeltem külön terméket, amik a bőr (+ haj és köröm) állapotán javíthatnak.
Mindent okkal választottam ki, nektek is azt javaslom, hogy gondoljátok át, hogy milyen problémáitok vannak, az alapján válasszatok terméket. Persze bele lehet mélyedni a témába, ugyanis természetesen nem mindegy, hogy mik a tabletták összetevői, de ez minden márkánál és terméknél más.
Az iHerb oldalon rengeteg termék van, érdemes körülnézni! LINK a vitaminokhoz és LINK az ásványi anyagokhoz.

Remélem nem gondolja senki a poszt elolvasása után, hogy maréknyi vitamint kell szedni szerintem. Szó sincs ilyenről, de néha muszáj jobban odafigyelni a bevitt dolgokra, pl. én tavasz környékén mindig úgy érzem, hogy ilyesmire szükségem van, a hatás pedig bizonyította, hogy tényleg így van.

Támogasd az oldalt!

Arcápolási Rutinom 2020

Mindent A Fényvédelemről! + Tévhitek

INGYENES E-Könyv: Koreai Arcápolási Rutin

Archive

2022 8 2021 95 2020 184 2019 260 2018 194 2017 196 2016 172 2015 203 2014 224 2013 217 2012 36 2011 7

ADBLOCKOT HASZNÁLSZ :(

Ha kikapcsolod az Adblock-ot, ugyanúgy használhatod az oldalt, mint eddig! Nincsenek és nem is lesznek felugró és zavaró reklámok soha, ígérem! :) Köszönöm, hogy olvasod az Oh My Brush blogot! :)