Oh My Brush
november 17, 2013

Smink Alapok | Rúzs, Szájkontúr, Szájfény

A Smink Alapok sorozat utolsó része: az ajkak kapják a főszerepet. Rúzsok, szájfények stb. Milyen szín illik hozzád? Hogyan kontúrozzuk az ajkakat? stb.

Ez a poszt a Smink Alapok című sorozat egyik része. A linkre kattintva a többi részt is megtalálhatod. 🙂

Végül fejezzük be a sminket és a sorozatot az ajkak színezésével! 🙂 
Néha érdemes az ajkakat radírozni, amit egyszerűen megtehetünk: kenjünk fel ajakbalzsamot, hagyjuk egy kicsit felszívódni, majd egy puha fogkefével gyengéden radírozzuk át. Házi ajakradírt is készíthetünk, a legegyszerűbb: méz és cukor keveréke, ezzel átradírozzuk az ajkakat és lemossuk.
Mielőtt rúzsoznánk, használjunk balzsamot, hidratált ajkakon szebben fog kinézni. Ezek után egy zsebkendővel eltűntethető a felesleg, ha addig nem szívódott volna fel.

Rúzs

A sötét színek kicsinyítik az ajkakat és a világos bőrűeket öregíti, míg a sötét bőrűeket természetesen nem, mert ott kisebb a kontraszt. Akkor lesz természetes a szín az ajkakon, ha csak 1-2 árnyalattal sötétebb, mint az ajkunk eredeti színe. Fiatalabbnak tűnünk világosabb, melegebb árnyalatokkal. A sötétebb szín sem tabu, de meg kell találni a megfelelő árnyalatot és az is előny, ha teltebbek az ajkaink. 
Nude
Ez a szín mindenkin jól áll, ha a megfelelő árnyalatot válasszuk. Arra figyeljünk, hogy ne legyen világosabb a bőrünk színétől és kerüljük el, ami fehéres. Nehéz megtalálni a tökéletes nude színt, ezért próbáljunk ki többet. 
Milyen szín illik hozzám?
Bőrszínek szerint:
Világos: fényes, átlátszóba hajló rózsaszín, barack, méz, bézs stb.
Közepes: Meleg rózsaszínek, karamell, meleg barack, finomabb piros színek stb.
Sötétebb (olive): erősebb vörös, sötét rózsaszín, mahagóni, melegebb barackos árnyalatok stb.
Sötét: sötét, barnás vörös, fuszkia, arany bézs stb.
Formulák:

Matt: a matt színek kifinomultak, nem fénylenek és szárítják az ajkakat, de cserébe tartósabbak, mint a hidratálóbb társaik. Sötétebb színekben jó választás, mert nem fog elvándorolni az ajkakról, mint pl. egy krémesebb rúzs. A matt rúzsokra természetesen tehetünk szájfényt, ezzel fényt adunk neki.
Krémes: hidratálóbbak, nem szárítják az ajkakat, de könnyebben elmozdulnak és kopnak. Ezek rengeteg színben kaphatóak, mert a legtöbb helyzetben megállják a helyüket, népszerűek. 
Glaze: fényes, pigmentből és átlátszó, hidratáló gélből áll. Gyorsan fel lehet vinni, nem kell precíznek sem lenni.
Tartós: erősen pigmentált és igen szárító formula, mondhatjuk úgy, hogy “befogja” az ajkakat ideiglenesen, ezek tartanak a legtovább. 
SzájfényFényt és hidratálást ad az ajkaknak, nem tartósak, a fedésük lehet nagyon gyenge, de közepes is, mindenki, kortól függetlenül használhat szájfényt: friss, fiatalos, élettelteli megjelenést ad a viselőjének. Mindenféle csomagolásban érkezhetnek, van amelyikhez jár applikátor, másokhoz nincs. Ha színtelent veszünk, akkor azt bármilyen rúzs felé tehetjük, nem változtatja meg a színét és használhatjuk ajakkontúr felé is, így jobban ki tudjuk használni ezeket a ceruzákat (színezzük be az ajkakat és erre jöhet a szájfény).
AjakkontúrMegelőzi, hogy a rúzs elvándoroljon az ajkakról, illetve javíthatjuk vele az ajkak formáját. Ne csak egy vonalat rajzoljunk, hanem befelé is satírozzuk, majd úgy kenjük rá a rúzst, így kevésbé feltűnően fog lekopni a szín. 
Ha olyan színt választunk, ami megegyezik az ajkunk színével, akkor baj nem lehet 🙂 Soha ne legyen sötétebb, mint a rúzsunk (vagy ha az, akkor a teljes ajkunkat színezzük ki vele rúzsozás előtt).
Ha az ajkunk pH értéke lúgosabb, akkor megváltoztathatja a rúzs színét, amit nem lehet megakadályozni, de ha az ellentétes színt választjuk ceruzából és azt tesszük a rúzs alá, akkor nem lesz olyan feltűnő a színváltozás. Ha minden rúzsod rózsaszínessé válik, akkor a narancssárga fogja semlegesíteni ezt, ha pedig minden rúzsod narancssárga lesz, akkor a rózsaszín semlegesíti majd.
Ezeket a ceruzákat kontúrozáson kívül használhatjuk magukban, az ajkak egész felületére, vagy szájfénnyel vagy rúzzsal.
Az ajkak kontúrozása
A felső ajkak közepén kezdük, rajzoljunk egy V-t, majd a külső szélek felöl haladva befelé, apró mozdulatokkal kössük össze a vonalakat. 
Az alsó ajkakat is ugyanígy rajzoljuk meg, a közepétől kezdjük, majd a szélektől haladjunk befelé és kösszük össze.
Egy rúzsecsettel még elsatírozhatjuk a végén.
Véget ért a Smink Alapok sorozat, remélem hasznosnak találtátok! Köszönöm, hogy velem tartottatok! 🙂

6 responses to “Smink Alapok | Rúzs, Szájkontúr, Szájfény”

 1. Andus says:

  Remek sorozat volt, sose kerüljön le az oldalról, kérlek! 😀
  Kicsit elbizonytalanítottál mondjuk, azt hittem, hogy a világosabb bőr, de sötét haj remek kombó az erősebb rúzsoknak. Úgyhogy, már hét elején le lett adva 1 Avon rendelés, valami nagyon rikító, igazi piros rúzsért. Hát remélem, azért nem fogok bohócnak tűnni benne, főleg, hogy most kezdtem el jobban érdeklődni a rúzsok után…:D

 2. Viktória says:

  Köszönöm! 🙂

 3. Viktória says:

  Drága vagy, köszönöm és megmarad persze a blogon, sok munkám van benne és bízom benne, hogy pár embernek hasznos volt és lesz később 🙂
  Az egész sorozat a természetes sminkről szólt, tehát nem kell félni, nyugodtan használhatsz élénkebb, sötétebb színeket, én is szeretem őket magamon, az árnyalattól függ inkább, de úgyis látjuk a tükörben, hogy mi áll jól, az én listám csak a legalapvetőbb színeket tartalmazza. 🙂

 4. kókusz says:

  Most találtam meg ezt a hasznos kis sorozatot. 🙂 Én imádtam!
  Februárban fogok elkezdeni egy sminktanfolyamot, és bár évek óta sminkelek, még a mai napig is elkövetek olyan alapvető hibákat, amikre nem is gondolnék. 😀 Mikor elkezdtem a témával foglalkozni, akkor annyi volt, hogy szemceruza-spirál-és a szemhéjamra odamaszatolva valami ki folt. És azt hittem, hogy de nagyon ügyes vagyok! 😀 Aztán felfedeztem sorra a szemhéjpúdereket, a színeket, a kombinálhatóságot, aztán jöttek az ecsetek iránti szenvedélyeim… 😀 És tényleg, ha ilyen tanácsokat, tippeket olvasok, a mai napig rájövök, hogy ezt és azt is világ életemben rosszul csináltam. 😀 Pl a szemöldök.. Régen átmentem rajta ceruzával, és kész. Most visszanézve a képeket látom, hogy milyen rettenetesen mű volt, hogy tényleg két éles ceruzacsík volt ott, semmi elmaszatolás, hogy természetesnek tűnjön…. Na, szóval mindig tanul az ember. :))
  Én imádtam ezt a kis sorozatot számomra hasznos volt. 🙂

 5. Viktória says:

  Köszönöm a kommentet, nagyon örülök, hogy találtál nálam hasznos infót 🙂 Szerintem egyébként mindenki így kezdi: szemceruza, spirál, aztán lassan kitárul a sminkelés világa előttünk… Én is ecsetmániás lettem persze, szóval ugyanezeken a dolgokon mentem át, ismerős az érzés! 🙂 Egyébként csak sokat kell gyakorolni és kísérletezni, a többi jön magától! 🙂
  Biztosan élvezni fogod majd a tanfolyamot, sok sikert hozzá! 🙂

ADBLOCKOT HASZNÁLSZ :(

Ha kikapcsolod az Adblock-ot, ugyanúgy használhatod az oldalt, mint eddig! Nincsenek és nem is lesznek felugró és zavaró reklámok soha, ígérem! :) Köszönöm, hogy olvasod az Oh My Brush blogot! :)