Oh My Brush
november 10, 2013

Smink Alapok | Pirosító, Bronzosító, Highlighter, Kontúrozás

A Smink Alapok sorozat folytatódik: pirosító, bronzosító, highlighter. Milyen pirosítók, bronzosítók vannak? Milyen szín áll nekem jól? Ezekre a kérdésekre keressük a választ. 

Ez a poszt a Smink Alapok című sorozat egyik része. A linkre kattintva a többi részt is megtalálhatod. 🙂
Pirosító
Ha lealapozzuk az arcunkat, akkor vissza kell adnunk a pírt, így lesz természetes a megjelenésünk. A pirosítók lesz ebben segítségünkre, amik rengeteg árnyalatban és több formában kaphatóak, nézzük ezeket meg egy kicsit közelebbről!
Por állagú
Talán ebből kapható a legnagyobb választék, a por állagot könnyű kezelni, egyszerű a felvitele. A legtöbb bőrtípusra tökéletesen használható, zsíros bőrre kifejezetten ajánlott. A matt színek természetesebbek itt is és nem emelik ki a bőrhibákat, míg azok, amik csillogósabbak, azok felhívhatják a problémákra a figyelmet.

Krémes pirosító
Természetes ragyogást ad az arcnak, normál és száraz bőrre a legjobb, természetesen alapozó nélkül is használhatjuk, az állaga miatt így is tartós lesz, ecset sem kell hozzá, az ujjunkkal tökéletesen el lehet dolgozni.

Gél állagú
A krémes pirosítókhoz hasonlóan ezek is normál és száraz bőrön használhatóak a legjobban, ujjal vagy szivaccsal ezt is eldolgozhatjuk egyszerűen.

Folyékony állagú

Minden bőrtípuson használható, talán ez a legtartósabb és gyorsan el kell dolgozni, mert hamar szárad.

Milyen színű pirosítót vegyek?

A természetes pírt szeretnénk visszaadni az arcunknak, ezért ahhoz közeli színt válasszunk, de ez a lista talán segít:
Világos bőrre (Light)
A barackos, meleg rózsaszín árnyalatok szinte minden világos bőrűnek jól állnak, csak ne legyen túl sötét.
Kicsit sötétebb (Medium) bőrre:
Rózsaszín, sötétebb barack, haladhatunk az intenzívebb színek felé. 
Sötét bőrre (Dark):
Intenzív, meleg színek, narancsosabb árnyalatok, sötét rózsaszín stb. 
Pirosító felvitele
Ne legyen túl közel az orrhoz, kb. 2 ujjnyi távolságot tartsunk be. Mosolygás közben látjuk az almácskákat, alapvetően ott pirosítunk, de ahogy öregszünk ez a rész egyre lentebb kerül, ezért tehetjük kicsit magasabbra a pirosítót.

Por állagú pirosító felvitele:
Ehhez ecsetre lesz szükségünk, többféle közül is válogathatunk, a ferde és a kerek fejűek a legnépszerűbbek.
1. A fülnél kezdve haladjunk az almácskák felé könnyed mozdulatokkal, majd egy kicsit fel és le, hogy eldolgozzuk a széleket.
2. Először a bronzosítót vigyük fel, azután a pirosítót az almácskára és ezt húzzuk a fül irányába.
Krémes és folyékony pirosító felvitele:
Alapozás után, de púderezés előtt vigyük fel ezeket (krémesre krémes terméket teszünk, ha pedig már fixáltuk púderrel, akkor jöhetnek a por állagú termékek) egy (nedves) szivacs vagy az ujjunk segítségével, jól dolgozzuk el a széleket is!
Bronzosító
A bronzosító és a pirosító jól kiegészíti egymást, de mi is pontosan a bronzosító? Ha matt, akkor kontúrozni tudunk vele, visszaadjuk a természetes vonásokat (árnyékot képzünk) és formáljuk az arcot, ha pedig csillogósabb, fényesebb, akkor ragyogóvá teszi a bőrt. A bronzosító viszont nem önbarnító, nem tesszük az egész arcra.
Por állagú:
Ez a legnépszerűbb, mert könnyű kezelni, normáltól zsíros bőrig bárkinek tökéletes.

Krémes:

Normál és száraz bőrre, alapozó nélkül is jól mutatnak, csak bele kell dolgozni a bőrbe az ujjunkkal vagy egy szivaccsal.

Gél állagú:
Ez is normál és száraz bőrre ajánlott, nagyon természetes, könnyű felvinni és eldolgozni, nagyobb területre is használható, ha muszáj (pl. fotósorozatok készítésénél a napbarnított bőr hatást könnyű ezzel elérni).

A bronzosító színe ne legyen túl sötét, csak 1-2 árnyalattal sötétebb, mint a bőrünk!
A legtöbb bronzosító narancsos, ezeket kerüljék a világosabb bőrűek, illetve nekik a matt bronzosító mindig előnyösebb lesz majd, mint a többi (bulis sminkhez persze lehet vadulni, de a természetes, nappali sminkről beszélek most). Kicsit sötétebb bőrre terrakotta, barna árnyalatok nagyon jók, sötét bőrre pedig meleg barna és árnyalatai, illetve a matt nem lesz annyira előnyös, mint egy csillogó bronzosító, ami ragyogóvá teszi a bronzos bőrt.
A bronzosítóra is ugyanaz igaz, mint a pirosítóra: ha tág pórusaink, bőrhibáink vannak az arc ezen területén, akkor ezeket csak még jobban kiemelik majd a nem matt árnyalatok!
Bronzosító felvitele
Por állagú:
A fültől haladunk az arc almácskái felé, majd vissza és így tovább, fel és le is mozgassuk az ecsetet, dolgozzuk el a széleket. A halánték felé is vigyünk fel egy keveset, illetve le az állkapocshoz, fordított E betűt formázunk.
Krémes/Gél állagú:
Apró pöttyöket vigyünk fel a területre, majd az almácskáktól haladva a fül felé dolgozzuk el körkörös mozdulatokkal, illetve egy kicsit le és fel is haladjunk az ujjunkkal/szivaccsal, így nem lesznek a szélek láthatóak. Egészen a halántékig felvihetjük.
Highlighter
A highlighterekről csak nagyon röviden szeretnék írni. Egy világosabb púder is betölti a highlighter szerepét kontúrozáskor, de ha highlighter-t kérünk egy üzletben, akkor fényes, csillogó termékeket kapunk majd, por vagy krémes állagban. Vannak olyanok, amelyek természetesen fénylenek majd, mások pedig tele vannak csillámmal, azokkal könnyűkézzel bánjunk!
Hova vigyem fel a highlightert?
Az arcnak különböző pontjait világosíthatjuk, ezek a következők: 
– homlok
– szemöldökcsont
– belső szemzug
– orr
– járomcsont (pirosító felett)
– philtrum (felső ajkak és orr közötti mélyedés)
– áll

Kontúrozás alapjai
A tökéletes arcforma az ovális, ezt próbáljuk leutánozni kontúrozáskor. Amit világosítunk, az előre jön optikailag, amit kontúrozunk, az inkább pedig hátrébb kerül. 
Példa:
Vegyünk három különböző színű púdert:
1. a bőrszínünkkel megegyező
2. a bőrszínünktől kicsit világosabb
3. a bőrszínünktől egy kicsit sötétebb

1. Először is vigyük fel az alapozót és a bőrszínünkkel megegyező púdert. Képzeljük el az ovális formát az arcukon és e szerint sminkeljünk: ami kívül esik, oda sötétebb púdert teszünk, ami belülre esik, oda pedig világosat. Az ovális alja és teteje: a homlok tetejétől az áll aljáig tart, a szélessége pedig a szemgödör külső része.
2. Következő lépésként vigyük fel a világos púdert a kiemelkedő helyekre az oválison belül: homlok, a szemek alá – járomcsont teteje, áll, orr, philtrum.
3. Harmadik lépésként, az oválison kívül eső részekre a sötétebb púdert (matt bronzosító) visszük fel: halánték a haj vonala, a járomcsont alatt, le az állkapocs vonalán az áll felé és az orr két részére is, ha azt is formázni szeretnénk. Fordított E alakban.

Az utolsó rész jön hamarosan! 🙂

6 responses to “Smink Alapok | Pirosító, Bronzosító, Highlighter, Kontúrozás”

 1. sklatyenom says:

  Szerinted érdemes bronzosítót vásárolnia annak, akinek kifejezetten hulla fehér a bőre? Nagyon sápadt, vékony, és pirosodásra hajlamos a bőröm az arcomon, a nyakam viszont még ennél is fehérebb :S
  Nagyon félek, hogy fölöslegesen venném meg, és csak rám maradna…Viszont, van egy csomó olyan púderem ami sajnos nagyon sötétre sikeredett, azzal esetleg nem helyettesíthetném? 🙁

 2. Viktória says:

  Mintha csak engem jellemeztél volna 🙂 Én is nagyon fehér vagyok, s az az igazság, hogy van bronzosítóm, de nem használom minden nap, mert amúgy is elég karakteres az arcom, vagy hogy kell ezt mondani, csontos, igen ez jobb szó rá. A Benefit-től használom a Hoola nevű bronzosítót, nem is teljes méretű, de szerintem soha nem fog elfogyni… 😀 Ha van sötétebb púdered, azzal is nagyon jól tudsz kontúrozni is vagy akár sötétebb alapozóval is megteheted ugyanezt, csak jól el kell majd dolgozni a széleket, ahol a két színű alapozó találkozik.
  Szóval nem, nem muszáj bronzosítót venned, a sötétebb púder vagy alapozó és elvégzi ugyanezt a feladatot 🙂

 3. sklatyenom says:

  Ohh köszönöm szépen a tippet, ki fogom próbálni, mivel sajnos halomban állnak itthon a sötétebbre sikeredett választások 😀

 4. Viktória says:

  Ismerős a probléma… 🙁 😀 Így legalább el lehet az ilyesmit is használni 🙂

 5. Petra Aura says:

  Jól sejtem, hogy a nyitó kép is mindig saját kép? Az a Hema pirosító eszméletlen szép, új szerzemény? 🙂 Ismét nagyon jól összeszedett poszt! 🙂

 6. Viktória says:

  Az első kép mindig saját, igen 🙂 Ez a Hema pirosító kb. egy éves, de szinte mindig árulnak valami hasonlót, most még szebbek vannak a polcokon, ha jól emlékszem 🙂
  Köszönöm szépen 🙂 ♥♥♥

ADBLOCKOT HASZNÁLSZ :(

Ha kikapcsolod az Adblock-ot, ugyanúgy használhatod az oldalt, mint eddig! Nincsenek és nem is lesznek felugró és zavaró reklámok soha, ígérem! :) Köszönöm, hogy olvasod az Oh My Brush blogot! :)