Oh My Brush
október 7, 2013

Smink Alapok | Szemhéjpúderek

A Smink Alapok sorozat folytatódik: mindent a szemhéjpúderekről! Milyen szín áll jól a kék, zöld, barna szemhez? Hogyan vigyem fel a szemhéjpúdert? Stb. 

Ez a poszt a Smink Alapok című sorozat egyik része. A linkre kattintva a többi részt is megtalálhatod. 🙂
Sokunk számára a szemhéjpúderek a legizgalmasabb sminktermékek. Nemcsak azért, mert egyes színek annyira gyönyörűek, hanem mert rengeteg pluszt adnak a megjelenésünkhöz: a figyelmet a szemekre terelik, életteltelivé teszik az arcot, fiatalabbá tesznek és formálják a szemünket is, ami különösen jól jön, ha nem tökéletes szemformával vagyunk megáldva.
Ecsettel, az ujjunkkal vagy applikátorral is lehet felvinni a szemhéjpúdereket, kinek mi tetszik jobban. Nem kell a ruha színéhez sminkelni, sőt: nem is mutat jól. Gondljunk a sminkre kiegészítőként.

Primer
A szemhéjra tehetünk primer-t, ezen sokkal könnyebb lesz majd satírozni, a smink tartósabb lesz, a színek pedig erősebbek, kihozza a legtöbbet a szemhéjpúderekből. Egy keveset vigyünk fel és az ujjunkkal dolgozzuk el a szemhéjon, várjunk egy kicsit, ha megszáradt sminkelhetünk is. Több márkánál is megtalálható ez a termék, van választási lehetőség 🙂
Ha olajosabb, vagy rejtett szemhéjad van, akkor egy jó primer a legnagyobb barátod lesz! Rólam egy órán belül eltűnik a smink nagy része, ha nem használok szemhéjalapozót…

Tipp: Ha krémesebb állagú szemhéjfestékre (ceruza, krém, folyékony) por állagút teszünk, akkor is tartósabb lesz a smink, mintha külön-külön használnánk őket.

Textúra
Por állagú szemhéjpúder
Lehet “loose” vagy “pressed”, előbbit kicsit nehezebb kezelni, mert szinte elkerülhetetlen, hogy ide-oda essen belőle egy kicsi, utóbbi a legnépszerűbb, mert nagyon egyszerű használni.

Krém állagú szemhéjpúder
Inkább szárazabb szemhéjra telitalálat, de ha tartós verziót találunk, akkor akár zsírosabb és rejtett szemhéjra is használhatjuk ezeket a krémeket. Általában a matt és a fényes, csillogó krémes szemhéjfestékek a legnépszerűbbek, sajnos nem találunk meg minden színt krém állagban is, limitáltak a lehetőségek. Nagyon jó alapot képeznek a por állagú szemhéjpúderek alá, sokkal intenzívebb és tartósabb lesz a smink így.

Ceruzák
Ceruza formában is találkozunk szemhéjpúderekkel, szintén krémes állagban. Könnyen lehet ezeket használni és szintén jó alapot képeznek, de magukban is hordhatóak.

Folyékony szemhéjpúder
Általában fényesek és fémes színűek, applikátorral vihetjük fel ezeket és az ujjunkkal könnyű eldolgozni a krémet.

Finish
Leggyakrabban ezekkel találkozunk:

Matte
A matt szemhéjpúderekre az jellemző, hogy nem csillognak egyáltalán, nem is fényesek, ezért természetes sminkekhez tökéletesek, de egy-egy bőrünktől alig sötétebb barna matt szemhéjpúder mindenki sminkes táskájában megállja a helyét. 
Shimmer
Csillogó szemhéjpúderek, ezekből igen sok van szinte minden márkánál és szerintem ebből a legkönnyebb jó minőségűt kifogni. A Mica nevű összetevő adja majd a csillogást.
Satin
A matte és a shimmer között helyezkedik el, fényes szemhéjpúder, de nincs benne csillogó részecske. Nagyon különlegesek tudnak lenni ezek a szemhéjpúderek is, egyszerű ezeket viselni, nem lesz túl drámai, túl csillogó a szemen.
Frosted
Ez a legfényesebb az összes közül, nem fed annyira, de cserébe csillog és fényes minden miliméteren! Idősödő bőrre már nem ideális és nagyon drámai lesz a hatás, hiszen nem túl természetes.

A szemhéjpúder mindősége márkánként és termékenként is különbözhet, a legnagyobb problémát az szokta okozni, ha lepotyog sminkelés közben a szemünk alá a szemhéjpúder, ezért mindig ütögessük le a felesleget az ecsetről, mielőtt a bőrünkhöz tesszük vagy fogjunk zsebkendőt a szemünkhöz sminkelés közben. Sőt még púdert is tehetünk a szemünk alá (biztos láttatok már ilyet, fehér/translucent, loose púderről beszélek), hogy majd ezzel együtt le lehet seperni a leeső szemhéjpúdert.
A másik probléma, ha nem lehet rendesen satírozni vele, ezen egy primer segíthet, azon könnyebb sminkelni, satírozni.

Smink kék, zöld, barna szemhez
Ezt nem kell vérkomolyan venni, próbálgatni kell a színeket és megtalálni azokat, amelyeket a legjobban szeretünk magunkon, de kiindulási pontnak írok egy listát. 🙂
Milyen szemhéjpúder és tus illik a kék szemhez?
Szemhéjpúder: melegebb színek: barnák, taupe, réz, bronz, fekete stb. 
Tus: meleg barna színek, taupe, burgundy, fekete stb.
Milyen szemhéjpúder és tus illik a zöld szemhez? 
Szemhéjpúder: melegebb barnák, taupe, réz, bronz, burgundy, lilák, fekete stb.
Tus: melegebb barna, bronz, lila, fekete stb.
Milyen szemhéjpúder és tus illik a barna szemhez? 
Szemhéjpúder: réz, bronz, sötétlila, kék, mélyzöld, fekete stb.
Tus: barna, bronz, lila, kék, fekete stb.

Ha pedig pl. barnás zöld a szemed, akkor választhatsz, hogy a barnát, vagy a zöldet akarod kiemelni és ennek megfelelően sminkelj.

Az a lényeg, hogy az ellentétes színek emelik majd ki a szemszínünket. A lenti képet nézzétek meg, úgy könnyebb elképzelni 🙂 Persze ez nem azt jelenti, hogy pl. a zöld szeműek nem használhatnak zöld szemhéjpúdert, de nem az lesz a legelőnyösebb és persze a szem és a szemhéjpúder árnyalatától, bőrtónustól is függ a dolog.  Én azt mondom, hogy ha egy szín tetszik, ki kell próbálni! 🙂

Szemhéjpúder felvitele

Azért hozom példának ezt, mert én az esetek többségében így sminkelem magam, de nemcsak rejtett szemhéjon javít majd ez a szemhéjpúder-kombináció, hanem mindegyiken! Ha mélyen, ha közel, ha távol ülő a szemed stb., ez a három szín elég ahhoz, hogy többet hozz ki a tekintetedből! 🙂

Célunk, hogy formázzuk a szemet: optikailag távolabb nyomjuk azokat a részeket, amiket nem akarunk látni és előrébb hozzuk azokat, amikre a figyelmet szeretnénk felhívni. 
Három alapvető színre van szükségünk: egy highlight (világos), egy midtone (bőr színétől 1-2 árnyalattal sötétebb) és egy contour (bőr színétől több árnyalattal is sötétebb) színre. Ezekre hoztam egy-egy példát:

Highlight:
Ez a legvilágosabb szín, amit arra használunk, hogy optikailag jobban láthatóvá tegyünk bizonyos részeket. Ha matt, akkor nem olyan feltűnő, természetesebb, ha csillog, akkor feltűnőbb, drámaibb lesz a végeredmény.
Hova vigyük fel?
A szemöldök alá és a belső szemzugba mindig tehetünk, illetve a mozgó szemhéjra, ha azt szeretnénk kiemelni.

Midtone:
Fontos része a sminkünknek, a mélyítővonalba visszük fel ezt a színt, ami a bőrszínünktől csak egy kicsit sötétebb és leginkább a matt színek jönnek itt szóba, azokkal lehet a legtermészetesen formázni a szemünket.
Hogyan vigyük fel?
Kívülről haladjunk a belső szemzug felé, hogy a külső részen koncentrálódjon a szín. Természetesen építhetjük is, ha több rétegben visszük fel, szépen elsatírozzuk ott, ahol a highlight színnel találkozik. Az alsó szempillatőhöz is tehetjük, ugyanezzel a technikával.

Contour:
Ez a legsötétebb szín, az i-re a pontot a szem formázásának folyamatában.
Hogyan vigyük fel?
A külső V-be kerül ez a szín, tehát a felső szempillák tövébe és a mélyítővonal külső részébe is, illetve természetesen az alsó szempillákhoz is tehetünk belőle kb. a külső 1/3 részhez. Ha építjük a színeket, akkor sokkal szebb lesz a smink, s satírozni se felejtsünk el! 🙂Ide rajzoltam is, de inkább hagyjuk, nem az igazi. Remélem, hogy a szöveg alapján is menni fog 🙂

A sorozat hamarosan folytatódik! 🙂

5 responses to “Smink Alapok | Szemhéjpúderek”

 1. Ninijam says:

  Nagyon köszi, várom a folytatást.

 2. Viktória says:

  Én pedig köszönöm a kommentet ♥ 🙂 Hamarosan jön az utolsó három rész! 🙂

 3. Njoythestyle Reni says:

  Imádtam ezt a bejegyzést (is), a kedvenceim a szemhéjpúderek, már minden változatát megvásároltam random módon, hátha az lesz az, amibe beleszeretek 😀
  Pusza: Reni

 4. Viktória says:

  Köszönöm! 🙂
  Én is imádom a szemhéjpúdereket, egy-egy színnel szerelembe lehet esni, olyan gyönyörűek tudnak lenni 😀

 5. Viktória Rózsa says:

  Tudnál ajánlani egy fent említett hármas palettát kezdőknek?! Előre is köszönöm szépen.

ADBLOCKOT HASZNÁLSZ :(

Ha kikapcsolod az Adblock-ot, ugyanúgy használhatod az oldalt, mint eddig! Nincsenek és nem is lesznek felugró és zavaró reklámok soha, ígérem! :) Köszönöm, hogy olvasod az Oh My Brush blogot! :)