Magyar English
Oh My Brush
október 13, 2013

Cukor Helyett | Xilit, Nyírfacukor

A cukrot nehéz mellőzni és teljesen kiiktatni az étrendünkből örökre, de nem lehetetlen! Ma a xilitről lesz szó! Hatása a szervezetre, felhasználási módjai stb. Írta: Renáta
Ezt a posztot Renáta írta 🙂

Nagyon szeretem az édességeket, viszont ez nem egy előny diéta ideje alatt, és utána sem, mivel a cukor elég egészségkárosító hatású, ezért kénytelen voltam valami megoldást találni erre a problémára, amit meg is találtam!

 Először a legegyszerűbb dolog jutott eszembe, az édesítőszer. Viszont köztudott, hogy a mesterséges édesítőszerek, pl. szacharin, ciklamát, aceszulfám K, aszpartam nem éppen a legjobb választás, ha az ember tényleg az egészsége megőrzésére törekszik.
 Én személy szerint fogyasztok táplálékkiegészítőket, leginkább fehérjekészítményeket és láttam egy új terméket, amely cukor helyett xilittel volt édesítve. Ezért utánanéztem és amik kiderültek róla :

 – A xilit kukoricacsutkából és nyírfakéregből származik. Glikémiás indexe nagyon alacsony: 7, ami azt jelenti, hogy vércukorszintünk nem fog az egekbe szökni, ha fogyasztjuk, ami nagyon fontos!
– A cukorhoz képest 40%-kal kevesebb a kalóriatartalma.
– A fogápolásban is nagy szerepet játszik, hiszen a xilitet a szájban található baktériumok nem tudják felhasználni, így nem tudnak fogszuvasodásért felelős savakat termelni! Elősegíti az ásványi anyagok visszaépülését a fogzománcba!
– A felső légúti megbetegedésekért felelős kórokozókat sem hagyja megtapadni és elszaporodni!

Szerintem ezek a tények önmagukért beszélnek!

Én már ittam vele kávét, használtam palacsintához, süteményhez (nem kelt tésztákhoz, mert az élesztővel nem lép reakcióba), limonádéhoz. Semmilyen rossz tapasztalatom nincs vele. Ugyanannyit kell belőle használni, mint kristálycukorból, tehát nem okoz majd senkinek sem gondot az adagolása. Viszont érdemes odafigyelni pár dologra vele kapcsolatban:
Fontos, hogy olyan xilitet válasszunk, ami génmanipuláció-mentes. Tehát nem vegyi úton, hidrogénezéssel történt az előállítása. Ezért inkább válasszunk kicsit drágábbat, de biztos forrásból! pl: internetpatika.hu
Valamint fontos tudni, hogy nagy mennyiség fogyasztása esetén hashajtó hatású, és ami még fontosabb ennél is, hogy számunkra tényleg egészséges, de arra nagyon vigyázni kell, hogy kutyáknak ne adjunk belőle, mert májkárosodást okozhat, illetve halált!

 Azért is gondolom, hogy ezt fontos volt megosztanom, mert akármilyen erősek és határozottak vagyunk céljaink elérésében, időnként mindenkivel megesik, hogy megkíván valami édeset. A modern kori ember már hozzászokott ahhoz, hogy ételeiben, italaiban az édes íz dominál. Ehhez nagyon sok idő kellene, hogy megváltozzon és ne vágyakozzon utána senki sem. Ezért ha már cukor, akkor mindenképp válasszuk a nyírfacukrot, mert annak ellenére, hogy sokan azt hiszik, hogy a barna cukor egészségesebb, mint a fehér ez teljes mértékben tévedés! Csupán melasztartalma nagyobb a fehér cukorénál.Tehát attól még semmilyen változást nem hozunk az életünkbe, hogy a fehér cukrot barnára cseréljük! Viszont a xilittel szinte tényleg lemondások nélkül tehetünk az egészségünkért és testsúlyunk megőrzéséért!

Támogasd az oldalt!

Arcápolási Rutinom 2020

Mindent A Fényvédelemről! + Tévhitek

INGYENES E-Könyv: Koreai Arcápolási Rutin

Archive

2022 8 2021 95 2020 184 2019 260 2018 194 2017 196 2016 172 2015 203 2014 224 2013 217 2012 36 2011 7

ADBLOCKOT HASZNÁLSZ :(

Ha kikapcsolod az Adblock-ot, ugyanúgy használhatod az oldalt, mint eddig! Nincsenek és nem is lesznek felugró és zavaró reklámok soha, ígérem! :) Köszönöm, hogy olvasod az Oh My Brush blogot! :)