Oh My Brush
szeptember 28, 2013

Smink Alapok | Szempillaspirál

A Smink Alapok sorozat folytatódik: mindent a szempillákról és a szempillaspirálokról tippekkel!
Szempillaspirálok fajtái, szempilla-göndörítők, hogyan használjuk stb. 

Ez a poszt a Smink Alapok sorozat része, az előző bejegyzésben pedig a Szemöldökről volt szó.

A szempillaspirál valószínűleg a legalapvetőbb sminktermék minden nő táskájában. Régen nem értékeltem annyira a spirálokat, de már tudom, hogy mekkora hiba volt és úgy gondolom, hogy ha csak egyetlen sminktermékem lehetne egész életemben, akkor egy jó spirált választanék (főleg, hogy a szempilláim alapállapotban szinte láthatatlanok, nem szépek).
A szempillaspirál dúsabbá és sötétebbé teszi a pillákat, kiemeli, “kinyitja” a szemeket és fiatalít is.
Tippek:
A szempillaspirálok szavatossági ideje felbontást követően 3 hónap hivatalosan, de mindegyik termék csomagolásán megtaláljuk a rájuk vonatkozó leírást. Azért évekig ne használjunk egyet és másokkal se közösködjünk még legjobb barátnőkkel sem, mert fertőzéseket kaphatunk el. Drogériában meg főleg ne sminkeljünk velük! Ki tudja mióta van ott és hány ember használta…
A spirált ne “pumpáljuk” ki-be használat előtt és pl. hetente egyszer érdemes teljesen áttörölni a kefét pl. egy zsebkendőven. Ezzel leszedjük a régi, megcsomósodott festéket és friss kerül a szempillákra a következő használatkor.
Akinek kisebb, mélyen ülő szeme van, nehezebben tud majd a pillákhoz hozzáférni, a nagy kefékkel rendelkező spirálok nem biztos, hogy a legjobbak ilyen esetben. A kisebb, precízebb munkát segítő kefék lesznek a befutók!
A szempillák tövénél kezdjük a spirálozást, ahogy felfelé haladunk mozgathatjuk a kefét oldalra is egy kicsit, így jobban befogja majd a szempillákat a festék.
Mindegy, hogy alul vagy felül kezded a spirálozást, de szerintem felül kezdeni célszerűbb, oda több festék kell, több szempillánk van, s ami megmaradt, azt alulra felvihetjük.
Két réteg között hagyjuk a festéket egy kicsit megszáradni, illetve ha mégis összeragadtak a pillák, akkor pl. egy régi, festéktől megtisztított spirál keféjével fésüljük át a szempillákat, így külön lehet választani őket.
Úgy könnyebb spirálozni, ha lefelé nézünk, pl. a kezünkben lévő tükörre és nem arra, ami a falon van, de mindenkinek megvan a saját technikája, ez csak egy tipp volt 🙂

Szempilla-göndörítő
Kötelező-e mindenkinek a szempilla-göndörítő használata? Akinek alapból gyönyörűen íveltek a szempillái, az minek pepecselne ezzel? 
Háromféle göndörítésre szolgáló tárgyról szeretnék beszélni.

1. Hagyomásnyos szempilla-göndörítő:

Ilyen szinte mindenkinek van, rengeteg márka árulja is. Ezeket spirálozás ELŐTT (sokszor látom, hogy egyesek spirálozás után veszik elő) használjuk. A pillák tövénél kezdjük, lassan haladunk a végek felé, egy-két másodpercig göndörítjük a pillákat egy helyen, aztán megyünk tovább, így lesz igazán íveltek a pillák. Évente ajánlott cserélni ezeket, a gumis részt pedig félévente rendszeres használat mellett, de szerintem mindenki érzi, hogy mikor kopott meg az eszköze, mikor van szüksége egy újra.

2. “Precision”-göndörítő:

Nem tudom van-e magyar megnevezése, de a lényeg, hogy ez kisebb, mint az első, ezért sokkal jobban elérjük a nehezebben hosszáférhető szempillákat is. Ilyet már nem látni minden márkánál sajnos.

3. “Heated”-göndörítő:

Ez pedig az, amit spirálozás után lehet használni, a nevéből adódóan meleg, ezért jobban göndörít és tartósabb is az eredmény.
Szempillaspirálok fajtái
Az angol elnevezést is leírom, mert ezeket megtaláljuk általában a szempillaspirálok csomagolásán.

“Defining”
Kiemeli a szempillákat, úgy hogy minden pillát külön befest és szétválaszt, de nem hivatott másra, tehát nem dúsít és hosszabbít, “csak” kiemeli azt, amivel alapból rendelkezünk.
Dúsító/ “Volumizing”
A dúsító szempillaspirál minden egyes pillát befest, a festék színe pedig intenzív, sötét,  ezzel immitálva a dúsabb hatást. A wax, a silicone és polymer jellemzően megtalálható az összetevők listájában, ezek is a dúsítást szolgálják.
Hosszabbító/ “Lenghtening”
A festék nem annyira sűrű, könnyebb az állaga és plastic polymer van benne, ami a szempillák végére kapaszkodik, így hosszabbít.
Göndörítő/ “Curling”
A nevéből adódóan segít göndörebb szempillákat kapni és jobban megtartja a pillák formáját is göndörítés után.

Water resistant
Nem áll ellen a víznek, mint a fenti társai, ne ússzunk, ha ilyen van rajtunk, de nem kenődnek el túl könnyen.  Sok márka viszont a “water resistant”-ra is ráírja, hogy “waterproof”… 
Waterproof
A spirál nem engedi, hogy a festék elkenődjön mégha víz is éri. Tartós, tehát nehezebb is lemosni, illetve jobban megtartja a szempillák formáját göndörítés után, ha egy ilyen spirált használunk.
Kefék fajtái
Az a nagy méretű kefe, amely hosszú, vastag, sűrű szálakból áll egyszerre dúsít és hosszabbít is, minden egyes pillát külön befest. Ez az, amit pl. én nem szeretek, mert a szemformám miatt csak szenvedek vele 🙁
A rövid, de sűrű szálak segítenek, hogy minden egyes pillát egy szép, vékony réteggel vonjunk be a tövektől a végekig, ezzel kiemelve a szemet. Ezzel lehet, hogy nem lesz olyan dús a szempillánk egyből, de lehet építeni nyugodtan.
Az a kefe, aminek az elején rövid, a vége felé pedig hosszabb szálak vannak, egyszerre kiemeli, egyesével befesti a pillákat, dúsítja és hosszabbítja is őket. A vékonyabbakal precízebben lehet dolgozni, a hosszabb szálak pedig dúsítanak és hosszabbítanak. Nekem ez a fajta spirál általában bejön, minden egyben van, amire szükségem van 🙂
Lehet persze még hajlított vagy íves, homokóra formájú, gömb alakú stb. Az az igazság, hogy ki kell tapasztalni, hogy melyikkel tudsz a legjobban dolgozni, de a festéken is sok múlik, ezért nehéz megtalálni a tökéletes szempillaspirált…

Ezeken kívül természetesen van több is, talán túl sok is :p

A szempillaspirál színei

A legkedveltebb a fekete szín, mert ezzel lehet a legnagyobb, legszebb hatást elérni. Akinél a természetes megjelenés a lényeg, akkor válasszon barnát. A színesek (kék, lila, zöld stb.) nem természetesek, alkalmakra viszont izgalmasabbá teszik a sminket. 
A sorozat hamarosan folytatódik 🙂

5 responses to “Smink Alapok | Szempillaspirál”

 1. Anonymous says:

  Nagyon várom már a folytatást, mert nagyon jók az írásaid. Neked köszönhetem pl., hogy végre sikerült megfelelő alapozót találnom az arcomra. Nagyon szépen köszönöm!

  Anett

 2. Viktória says:

  Jaj, nagyon örülök, hogy hasznosnak találod a posztokat és sikerült jó alapozót találnod! 🙂 Köszi a kommentet, örültem neki! :)))

 3. rakkoktel says:

  Esetleg tudsz valami megfelelő spirált ajánlani "olajos szemekre"? Valami koreait, vagy japánt, esetleg európait? Délutánra már mind a szemem alatt csücsül – az itthon elérhető drogériások, douglasosok közül -, vagy pereg egyenesen a szemembe 🙁 Attól meg kiesik a szemem, úgy könnyezik… Amúgy észrevettem, hogy amíg friss a spirál, addig szinte nem is pereg, viszont nagyon max. a 6 hónap, ami után már egyszerűen 5-re fekete árnyék van a szemeim alatt. Revlon, Mac, Clinique, Maybelline (még talán a legelviselhetőbb, árát tekintve is), stb. mind egyre megy sajnos. Gondoltam, hátha ismered a koreai, japán, egyéb márkákat, hiszen mindig olyan jó krémeket/termékeket ajánlasz, amik nekem is bejönnek/bejöttek 🙂 Most azt mondom, az ár nem meghatározó, hiszen az itteniek közül sem mind olyan borzasztó olcsó, mint amit a minősége után gondolnánk.

  Előre is köszi, további szép napot.

 4. Viktória says:

  Felbontás után 3 hónapig használható egy spirál elvileg. Én azért ráhúzok még 1-2 hónapot, de utána már úgyis csak a baj van vele, besűrűsödik stb. Áprilisban írtam a Max Factor új Glamour Extensions spiráljáról, nekem az rettentő tartós, lemosni is nehezebb egy kicsit, mint a többit, talán azt javasolnám a leginkább neked. Egyébként számomra a Le Volume de Chanel-től jobb nincs, de annyi pénzt nem adok ki egy spirálra.. 🙂 A koreaiak is jók, csak ne a 4-5 dollárosat vedd, mert azok nem igazán dúsítanak.
  A japánok tartóssága a legjobb elvileg, a Fairy Drops a legnépszerűbb, de még nem próbáltam.

 5. rakkoktel says:

  Köszönöm a tippeket, ki fogom próbálni őket. Remélem nem mindegyiket 🙂

ADBLOCKOT HASZNÁLSZ :(

Ha kikapcsolod az Adblock-ot, ugyanúgy használhatod az oldalt, mint eddig! Nincsenek és nem is lesznek felugró és zavaró reklámok soha, ígérem! :) Köszönöm, hogy olvasod az Oh My Brush blogot! :)