Oh My Brush
szeptember 23, 2013

Smink Alapok | Szemöldök

A Smink Alapok sorozat folytatódik: mindent a szemöldökről! A szemöldök vágása, formázása, színezése, rajzolása. Milyen színű szemöldök illik a hajszínemhez? Mivel és hogyan rajzoljam meg a szemöldökömet? stb.

Ez a poszt a Smink Alapok sorozat része, az előző bejegyzésben pedig a Korrektorokról és a Bőrhibák Eltüntetéséről volt szó.

A természetes szemöldök soha nem megy ki a divatból, ezért erről beszélünk most ebben a posztban.
A szép, rendben tartott szemöldök nagyon sokat dob az arcon. A célunk, hogy a szemöldök természetes formáját meghagyjuk, de egy kis csinosítás, alakítás csak javíthat az összképen. Ne kövessük a trendeket, ha nem akarjuk, nem tetszik, a szemöldöknek nem kell az aktuális trendekhez igazodni, csupán meg kell adnia az arc keretét természetes mivoltában. Az viszont biztos, hogy a “vastagabb”, tehát nem túlzottan vékony szemöldök fiatalít, szóval óvatosan azzal a csipesszel!
Szemöldök vágása
A szemöldök szőrszálai hosszabbak, mint aminek tűnnek, mert a végük világosabb és vékonyabb, néha egyeseknél még göndörödik is. Ezt a részt vágjuk le, így rendezettebb lesz.

Hogyan vágjam/formázzam le a szemöldökömet?

Szemöldökfésűvel/kefével fésüljük fel a szálakat és vágjuk le azok végét, amelyek túl hosszúra nőttek. Nem kell sokat vágni, csak a végekből egy kicsit, hogy rendezettebbek legyen a szőrszálak. Ha visszafésülve pár szál még mindig hosszabb és “lelógnak”, akkor az ollóval még ezeken lehet nyugodtan igazítani. 
Ezek után jobban látod, hogy mely szőrszálak nem illenek a képbe, csipesszel ki lehet ezeket szedni. Zuhanyozás, fürdés után a legjobb szemöldököt szedni, mert a pórusok kinyílnak és könnyebben kijönnek a szőrszálak, kevesebb fájdalommal jár a művelet. Nappali fénynél látunk természetesen a legjobban és a szőr növekedésével megegyező irányba húzzuk ki a szálakat, különben lehet, hogy nem rendesen nő majd vissza.
Akkor lesz a legegyformább a két szemöldök, ha egyszerre és nem egymás után szedjük/vágjuk őket, tehát először az egyikből egy pár szálat, aztán a másikból és így tovább.
Nem szoktam felülről szőrszálakat kihúzni, csak ha nagyon nem illik a képbe, hogy megmaradjon a szemöldök íve.
Hol?

Kezdő rész: egy cerzát vagy ecsetet az orrod mellé tehetsz egyenesen, így látod, hogy hol kellene a szemöldöknek kezdődnie. A másik oldalon is tedd ezt meg és a felesleges szőrszálakat kiszedheted. 
Legmagasabb rész: az ecset/ceruza tetejét mozgasd a pupillád külső része felé. Ott legyen a szemöldök legmagasabb pontja (ezt inkább azoknak írom, akiknek nincs meg ez a magasabb pont alapból és meg kell rajzolni).
Végpont: Megint tedd az orrnyílásodhoz a ceruzát/ecsetet, a másik végét pedig a szemed külső sarkához vidd. Itt végződjön a szemöldök.
Arcformák szerint pedig a tökéletes szemöldök így nézne ki:

Milyen legyen a szemöldököm színe?
Legyen olyan, mint a hajszíned, vagy legalábbis hasonló, de menjünk ebbe bele mélyebben, hajszínekre lebontva.
Világösszőke: a haj színével megegyező vagy egy árnyalattal sötétebb.
Közep-sötétszőke: a haj színével megegyező legyen a szemöldök.
Gesztenyebarna: a haj színével egyezzen meg a szemöldök színe.
Világosbarna: a haj színével megyegyező vagy egy árnyalattal világosabb.
Középbarna-Sötétbarna:  a haj színével megyegyező vagy egy árnyalattal világosabb.
Nagyon sötét barna-Fekete: egy árnyalattal világosabb (fekete senkinek se!).
Ezüst-Ősz: világos bőrnél: szőke vagy taupe, sötét bőrnél: világos aranybarna (a hajjal egyszínű nagyon öregítene).
Nagyon sötét színű szemöldök, ami elüt a hajszíntől öregít és “keményíti” az arc vonásait. Ha nem tudsz választani, döntésképtelen vagy, akkor legyen inkább a világosabb.

A szemöldök nem egyszínű, hanem belül világosabb, kívül pedig egy nagyon kicsit sötétebb, ezért nyugodtan használhatsz két színt!

Szemöldök színezése
A célunk, hogy a szőrszálakat utánozzuk le, a természetesség érdekében.
Szemöldökceruza:
A ceruzákra a waxos textúra jellemző, tartósságuk nagyon jó. Inkább hegyesebb legyen a ceruza, mint tompa, úgy természetesebbek lesznek a szőrszálak, amiket rajzolunk. Ez tartósabb, mint a szemöldökpúder és ha nem húzunk egybefüggő vonalakat, akkor szép, természetes szemöldököt kapunk ceruzával is.
1. Rövid, gyengéd mozdulatokkal rajzoljuk meg a szőrszálakat, olyan irányban, ahogy az igazi szőrszálak is nőnek.
2. Egy szemöldökecsettel menjünk végig a szemöldökön ugyanolyan mozdulatokkal, így elsatírozzuk a színt, természetes lesz a végeredmény.

Szemöldökpúder:
Teljesen matt, pigmentált színek jellemzik ezeket a termékeket. Ezt a legegyszerűbb használni és ezzel lesz a legtermészetesebb az eredmény. Több márka is gyárt ilyen termékeket, általában két egymáshoz hasonló szín van egy palettában, ami azért jó, mert a szemöldök nem egyszínű, belül világosabb, a vége felé sötétedik, így a két színnel vissza tudjuk adni ezt a hatást. Akkor a legjobb választás a szemöldökpúder, ha nem túl ritka a szemöldökünk.
Ferde fejú ecset kell hozzá, rövid mozdulatokkal viszünk fel a színt, itt is a szőrszálakat próbáljuk leutánozzi, a szőrszálakkal megegyező irányba rajzolunk természetesen.
(Szemhéjpúdert is használhatunk, ha találunk belőle megfelelő színt, csak arra ügyeljünk, hogy matt legyen!)

Krém:
Ez adja majd a legnagyobb fedést, ezt a legnehezebb természetessé tenni. Kinek a legjobb? Akiknek alig van szemöldökük, bármilyen oknál fogva: pl. túl sokat szedtünk ki, nem nőtt vissza a régi, vékony szemöldök trend miatt, betegség stb.
Ezt is ugyanolyan mozdulatokkal vigyük fel, mint a ceruzát vagy a púdert, utánozzuk le a szőrszálakat, a növekedési irányukat is. Fixáljuk majd szemöldökpúderrel.

Szemöldceruza + Szemöldökpúder
A kettő együtt nagyobb fedést ad majd és tartósabb is lesz, a technika pedig marad ugyanaz, rövid mozdulatokkal, apró vonalakkal utánozzuk le a szőrszálakat a ceruzával, majd ezen átmegyünk szemöldökpúderrel ugyanígy. Remek fedést kapunk, hosszan tart és még természetes is marad!
Ha pl. a “semmiből” kell szemöldököt építeni, akkor is ezt a technikát választanám.
Bármelyik eszközt is használtad, utána fésüld át a szemöldöködet és kész is vagy! Ha esetleg még mindig kicsit össze-vissza állnak a szőrszálak, akkor használj szemöldök zselét, ami színtelen és színezett verzióban is kapható.

Highlight:
A szemöldököt úgy tudjuk kiemelni, ha a szemöldök alá valamilyen világos színt teszünk, ehhez többféle szemhéjpúdert is használhatunk, a legtöbb palettában van célnak megfelelő. Sőt, egy világosabb színű korrektorral is megcsinálhatjuk ugyanezt, a szemöldök alá ebből teszünk egy keveset és eldolgozzuk. Apró dolog ez, de tényleg hatásos, emeljük ki a szemöldököt bátran! 🙂

A sorozat hamarosan folytatódik! 🙂

Comments are closed.

ADBLOCKOT HASZNÁLSZ :(

Ha kikapcsolod az Adblock-ot, ugyanúgy használhatod az oldalt, mint eddig! Nincsenek és nem is lesznek felugró és zavaró reklámok soha, ígérem! :) Köszönöm, hogy olvasod az Oh My Brush blogot! :)