Oh My Brush
szeptember 20, 2013

Smink Alapok | Korrektorok és Bőrhibák Eltüntetése

A Smink Alapok sorozat folytatódik: korrektorok és a bőrhibák eltüntetése: sötét karikák, pattanások, rosacea, hiper-pigmentáció, erek, sebek stb. A korrektorok jellemzőiről, fajtáiról és az egyes bőrhibák eltüntetéséről lesz szó!

Ez a poszt a Smink Alapok sorozat része, az előző bejegyzésekbenben pedig  az alapozóról volt szó. Alapozók és Alapozás, Eszközök, Púder címmel találod meg ezeket a posztokat.

A korrektorok javítják a bőr összképét, eltüntetik a bőrhibákat, de nem mindegy, hogy milyet választunk és hova kenjük azt. Több profi sminkes esküszik arra, hogy a vonalon belül “színezünk”, oda kenjük csak a korrektort, ahova tartozik, a bőrhiba környékére pedig nem (pl. csak a pattanásra, a környékéhez nem nyúlunk, hiszen ahhoz akarjuk igazítani a bőrhiba színét).
Egy rövid megjegyzés: magyarul szerintem nincs külön megnevezés (ha van, írjátok meg!), de angolul a concealer az, amit most én korrektor címszó alatt tárgyalok. Angolul a corrector a zöldes, lazacszínű stb. színeket jelöli, amik korrigálnak, azokra még tehetünk “concealert”. Én egy posztot szentelek mind a két típusnak.
A megfelelő textúra kiválasztása:
Ha a korrektor túl sűrű és száraz, bizonyos problémákon csak rontanak, pl. a ráncokba beülnek és csak még jobban felhívják ezekre a figyelmet.  A túl száraz textúra nem tesz jót az érzékenyebb bőrrészeknek sem pl. a szem körüli vékony bőrnek. Ha túl folyékony/hidratáló a korrektor, akkor elvándorolhat a bőrről és szintén felhalmozódik ráncokban, mélyedésekben.
Különböző bőrhibák különböző korrektorért kiáltanak.
A megfelelő szín kiválasztása:
Általános “szabály”, hogy vagy az alapozó színével egyezik meg a korrektor vagy egy árnyalattal világosabb. A sárgás színek a megfelelőek világosabb bőrön (ivory/beige), mert segít eltűntetni a lilát a szem alatti karikákból, a barnát a foltokból és a pirosat is, ami pl. a pattanások, rosacea jellemzője.
Ettől sötétebb bőrre arany-narancssárga a jobb választás, nagyon sötét bőrre pedig meleg barna színek.
Mikor vigyük fel a korrektort?
Ha a korrektor színe megegyezik az alapozóval, akkor vagy alapozás előtt vagy után is felvihetjük. Ha világosabb, akkor alapozás előtt érdemesebb a korrektort felvinni a természetesebb hatás kedvéért. (Én személy szerint alapozás után viszem fel, mert szinte lehetetlen túl világos korrektort találnom, olyan fehér vagyok… :D)

Hogyan vigyük fel a korrektort?
A posztban végig “ütögető” mozdulatként emlegetem a technikát, ami angolul “stippling” és azt jelenti, hogy gyengéden, az ujjbegyünket használva (leginkább a gyűrűsujjunkat, az a leggyengédebb), ütögetve dolgozzuk el a korrektort és a széleit.
Természetesen a korrektorhoz járó applikátorral, ecsettel és az ujjunkkal is felvihetjük a terméket, de eldolgozni az ujjunkkal a legjobb vagy szivaccsal, ugyanezzel a technikával.

Korrektorok fajtái

Stick
Teljes fedést adnak ezek a fajta korrektorok általában. Jó sötét karikák, pattanások, erek, bőr elszineződés eltüntetésére is, de szem alá mindig krémesebbet válasszunk, pattanásokra, vénákra pedig szárazabbat, ezek hosszabban is tartanak.

Tégelyes
A stick korrektorra hajaz fedésben, de általában jobban hidratálnak és könnyebbek is az előzőtől. Változatossága miatt sokan szeretik ezeket a korrektorokat, profi sminkesek is előnyben részesítik.

Tubusos
Krémes, könnyebb korrektorok, apró ráncokban sem gyűlnek össze és könnyű eldolgozni. Idősödő bőrre és sötét karikákra a legjobb, mert hidratáló hatású.

Applikátoros
A legkönnyebb a korrektorok közül, a legkeveseb fedést is ez adja ennek megfelelően. Nagyon könnyű vele dolgozni és természetesnek hat.

Ceruza
Hatásosan elfedi az apróbb bőrhibákat, pl. ereket, pattanásokat, csak egyszerűen fel kell rajzolni a kívánt területre és óvatosan eldolgozni. Az ajkak korrekciójára is remek.

Highlighter pen
Az elmúlt pár évben nagyon népszerűek lettek ezek a termékek, amik fényvisszaverő részecskéket tartalmaznak, ezért nem igazán bőrhibákra kell használni, hanem ezzel lehet a kívánt területeket világosítani, feltűnőbbé tenni, árnyékot eltűntetni pl. a szem alatt, belső szemzugban stb.

Bőrhibák eltüntetése

Sötét karikák:
A szem alatti bőr extra hidratálást igényel, ne feledkezzünk meg róla!
Lépések:
1. A terület előkészítése szemkörnyékápolóval, krémmel, amit hagyunk felszívódni.
2. Egy ecsettel vigyük fel a korrektort a szem alá, de ne menjünk túlságosan le, mert akkor azt a bőrterületet fogjuk kivilágosítani, aminek a színe korrekt, nem szorul változtatásra.
3. Az ujjunkkal ütügető mozdulatokkal igazíthatjuk el a legszebben a korrektort.
(Ha szemed sarkai sötétebbek, oda is tehetsz egy keveset, nekem is olyan, kicsit piros is.)
4. Az alapozót ugyanígy, ütögetve vigyük fel, különben elmozdul a korrektor.
5. Színtelen púderrel fixálhatjuk.

Hiper-pigmentáció:

Hiper-pigmentáció – Melasma – Barna foltok – Terhességi maszk
Gyakori dolog, a bőr barnás elszíneződését jelenti, a melanin többlet okozza, ilyenek pl. az időskori foltok is.
Melasma: nagyobb bőrterület érintett, hormonális elváltozás is lehet, pl. a terhességi maszk is ilyen.
A napozás nem ajánlott, csak fokozza a problémát. Fényvédő használata szintén fontos, sminkeléskor csak oda tegyünk korrektort, ahol szükséges, ne világosítsuk ki a korrekt színnel rendelkező bőrfelületet.
Lépések:
1. Ecset segítségével precízen fel tudjuk vinni a kívánt területre a korrektort.
2. Minden folt környékét eldolgozzuk az ujjunkkal ütögető mozdulattal.
3. Alapozót is így vigyük fel az érintett területre.
4. Púderrel fixáljuk a sminket, tartósabb lesz.

Rosacea
A bőr pirossága, ami a homlokon, orcán, orron és állon a legjellemzőbb.
Lépések:
1. Sárga színű korrektorral tompítjuk a pirosságot is, vékony rétegben vigyük fel az érintett területre.
2. Ha még mindig van olyan terület, ami látszik, oda tehetünk még egy vékony réteget.
3. Dolgozzuk el a széleket ütögető mozdulattal az ujjunkkal.
4. Az alapozót is ütögető mozdulattal vigyük fel ide.
5. Színtelen púderrel fixáljuk a sminket.
Erek
Korrektor ceruzával a legkönnyebb és a legprecízebb eltüntetni az ereket, de kisebb korrektorecsettel is tökéletes lesz a végeredmény.
1. Rajzold végig az erek vonalát az ecsettel vagy a ceruzával. Csak az erekre koncentrálj, a mellette lévő bőrt hagyd szabadon.
2. Az ujjbegyeddel ütögető mozdulatokkal menj végig a területen, dolgozd el a korrektor széleit.
3. Az alapozót is ilyen mozdulatokkal vidd fel az erekre.
4. Púderrel fixáljuk!

“Táskás szem”

Egy világosabb korrektor nem fogja megoldani a problémát, de akkor mit tehetünk? A “táskák” alatt világosabbá tesszük a területet, mert oda vetődik az árnyék, optikailag így tudunk csalni.
Lépések:
1. Vidd fel az alapozót.
2. Egy highlighter tollal rajzol egy vonalat oda, ahova az árnyék vetődik, a táskák alá.
3. Ütögető mozdulattal dolgozd el.
4. Púderrel fixálhatod.
Pattanások
Olyan korrektort használjunk, ami egy picit szárazabb, tehát jobban tapad majd.
Lépések:
1. Vidd fel az alapozót.
2. Vigyük fel a pattanásra a korrektort (legyen lehetőleg ugyanolyan, mint az alapozó színe).
3. Ütögető mozdulattal dolgozd el a széleket, ha kell vigyél fel még egy vékony réteget.
4. Púderrel fixáljuk!
A pattanásokra ne tegyünk fényes, csillogó termékeket, pl. csillogó highlighter, bronzosító, mert csak még jobban felhívja a figyelmet a bőrhibára, legyen inkább matt az a bronzosító és púderrel is mattítható a bőr, ha esetleg az alapozók nem az.
Sebek
Komolyabb sebekről beszélek most. A sebek területén nincsenek pórusok, amibe a smink belekapaszkodjon, ezért szárazabb állagú korrektor kell, az a legtartósabb.
Lépések:
1. Egy ecsettel vidd fel a korrektort a sebre.
2. Ütögető mozdulattal dolgozd el a széleket.
3. Vidd fel az alapozót, de a területen csak ütögető mozdulattal dolgozz, különben elmozdul a korrektor.
4. Púderrel fixáld!
Színes korrektorok
Most pedig a “színes” korrektorok következnek, amelyek általában zöld, lila/lavender és narancssárga/barack/lazac, sárga színekben kaphatóak. A velük ellentétes színeket fogják semlegesíteni, tehát nem lesznek annyira feltűnőek a bőrhibák. Alapozó előtt szokás ezeket használni.
Zöld: a zöld a pirosat fogja semlegesíteni, tehát pattanásokra, rosaceára a legjobb.
Lila: a sárga színt fogja semlegesíteni, azokra a területekre tegyük tehát, ami sárgábbnak tűnik, így felfrissítjük az arcunk színét.
Narancssárga/Barack/Lazac: a szem alatti karikák általában kékesek, lilásak, ezeket a színeket semlegesítik majd ezek a korrektorok. Világos bőrre lazac, sötétre narancssárga, a kettő között pedig a barack lesz a megfelelő árnyalat.
Sárga: igazi sárga színű korrektor is van, ez a barna foltokra a legjobb, pl. hyper pigmentáció. Viszont a legtöbb korrektor alapból sárga, nem muszáj csak ezért korrektort venni.
A sorozat hamarosan folytatódik! 🙂

6 responses to “Smink Alapok | Korrektorok és Bőrhibák Eltüntetése”

 1. Ninijam says:

  Nagyon tetszik a bejegyzés, ahogy az előzőek is, köszi!

 2. Viktória says:

  Köszönöm szépen, nagyon örülök, hogy tetszik! :)))

 3. Ada says:

  Nagyon hasznos poszt, világ életemben mindig el voltam tévedve a korrektorok világában, bár most már legalább okosabb vagyok egy picit 🙂

 4. Viktória says:

  Örülök, hogy hasznos volt! 🙂

 5. Jolcsi Ferger says:

  Végre egy hely, ahol szépen össze vannak gyűjtve az alapozó- és korrektorfajták, illetve azok alkalmazási módjai. Köszi a posztot!:D

 6. Jadviga says:

  Viki! Milyen korrektort ajánlanál szemhéjra? A koreai whitening termékek no és a c vitamin szépen egységesítette az arcbőröm, ezért valahogy sokkal feltűnőbb lett a szemhéjam barnás árnyalata, ami fáradttá teszi a tekintetem… Ráadásul rejte5, olajos szemhéjam van, amin més az Etude sminkalappal is megül a por szemhéjfesték a nap felénél a vonalakban.

ADBLOCKOT HASZNÁLSZ :(

Ha kikapcsolod az Adblock-ot, ugyanúgy használhatod az oldalt, mint eddig! Nincsenek és nem is lesznek felugró és zavaró reklámok soha, ígérem! :) Köszönöm, hogy olvasod az Oh My Brush blogot! :)