Oh My Brush
szeptember 18, 2013

Smink Alapok | Alapozók

A Smink Alapok sorozat első része következik: alapozók! Az alapozók fajtái, bőrtónusok. Milyen alapozó illik a bőrtípusomhoz? stb.

Alapozók

Az alapozó a legfontosabb része a sminkednek: a megfelelő termék használata sokat dob a külsődön, annak ellenére, hogy a lényeg épp az, hogy úgy tűnjön, nincs is az arcodon semmi.

Alapozás előtt ápoljuk a bőrünket, használjuk a bőrtípusunknak megfelelő nappali arckrémet és szemkörnyékápolót is, ha szükségünk van rá. A bőr a szemünk körül nagyon vékony és imádja a hidratálást! A korrektor is sokkal szebben mutat majd a szem alatt, ha előtte hidratáltuk a bőrt. Zsíros bőrűek se féljenek az arckrémektől, a bőrnek szüksége van rá, mattító krémek is vannak, elég sok márkánál: hidratálnak, mégsem lesz zsíros a bőr.

Mielőtt bármit is vennél, tedd fel magadban ezeket a kérdéseket:

1. Mire van szüksége a bőrödnek?
Különböző bőrtípusok más-más alapozókkal működnek a legjobban, de erre minden alcsoportban külön kitérek majd.
2. Mekkora fedésre van szükséged?
Mindenkinek másak az igényei és persze a bőr állapota is nagy szerepet játszik ebben. Bizonyos típusok nagyobb, mások kevesebb fedést adnak, vásárláskor érdemes ezt is szem előtt tartani.
3. Te mit szeretnél? 
Végülis TE választod ki majd az alapozót! Nincsenek szabályok, csak segítő szándékú tippek!
Bőrtónus

Nem könnyű olyan alapozót találni, ami tökéletesen illik a bőrünkhöz, ezért érdemes tudni, hogy milyen színt és tónust is keresünk: hideg (rózsaszínes), meleg (sárgás) vagy semleges.

Hogyan tudom megállapítani a bőrtónusomat?

Többféle módja van ennek, az egyik legnépszerűbb: a karod belső részén, a csuklódnál milyen színűek az erek? Ha inkább zöldek, akkor meleg tónusú a bőröd, ha kékes, akkor hideg. Ha nem egyértelmű, akkor valószínűleg semleges.
Egy másik lehetőség: mit tapasztalsz napozáskor? Ha könnyen barnulsz, akkor meleg, ha inkább leégsz, akkor hideg tónusú a bőröd.
Az ékszer-tesztet nem annyira tartom tökéletesnek, mert szubjektív, de megosztom: ha az arany színeket szereted magadon: meleg, ha az ezüst ékszereket, akkor hideg tónusú a bőröd.
Itt jól látszik, hogy ez a márka mind a három tónusra külön terméket készített egy árnyalaton (Fair) belül. A felső hideg, a középső semleges, az alsó meleg tónusú.

Az alapozót a képen látható helyen teszteljük, a nyakunk színéhez illeszkedjen. Ugyanis lehet, hogy az arcodon a bőr rózsaszínesnek tűnhet a pattanások, kipirosodás miatt, de akkor lesz megfelelő az alapozó, ha nem üt el színben és tónusban a nyakadtól! Árnyalatot tesztelni tehát az nyak és állkapocs vonalánál érdemes.
Nem tudom vannak-e igazán sötétebb bőrű olvasóim, ők az orcától (almácska) haladjanak az állkapocs vonaláig, mert náluk nem ritka a maszk hatás, tehát a bőr az arc külső részén sötétebb. Ne ahhoz válasszanak alapozót, inkább az arc belső részéhez.
Egyébként szerintem akkor a leglátványosabb, ha olyan ember mellé állunk, akinek a tónusa pont az ellenkező. Pl. ha a barátom karja mellett van az enyém, rögtön látszik, hogy ki sárgás és ki rózsaszínesebb. Vagy pedig ha felkensz egy alapozót és látod, hogy nagyon elüt a nyakad színétől (nem árnyalatban, hanem tónusban), akkor a hibából rögtön látja az ember, hogy milyen is a saját bőrtónusa 🙂

Alapozóból nem kell túl sokat használni, hiszen a természetességre törekszünk, ahol szép a bőrünk, csak vékony rétegben vigyük fel a terméket, ahol bőrhiba van, ott korrektorral tudunk rásegíteni a dologra. Természetes fénynél is teszteljük le a terméket vásárlás előtt, ha van rá lehetőség, a bolti fény csalóka lehet. Drogériákban nem valószínű, hogy kapunk mintát, de márkaboltokban nyugodtan kérjünk egy pumpányit, végülis ez az ő érdekük is. 

Finish

Az alapozó “finish” többféle lehet, általában a többsége “semi-matte“, tehát természetes, nem teljesen matt, a bőrt utánozza. A “matte“, tehát matt finish nem természetes, mert a való életben senkinek nincs ilyen bőre, de olajos bőrűek szeretik, mert lassabban zsírosodik így a bőr. Fényes (luminous) is lehet a végeredmény, amit a mini csillogó részecskék adnak. Problémás, pattanásos és olajos bőrre ezek nem igazán jók, mert csak kiemelik a bőrhibákat, de mindenki más használhatja, ha szereti. A “dewy” finish pedig az alapozó hidratáló hatása miatt kicsit fényesebb, száraz, normál bőrön nagyon szép, de zsíros bőrön olajosnak hathat, illetve nyáron vagy párás környezetben sem a legjobb. Illetve a satin finish-t is megemlíteném, ami a matt és a “dewy” között áll, ez is természetes, de nagyon olajos bőrre ez sem való.

Bőrtípusok és a hozzájuk illő alapozók

Száraz bőr
Jellemzői: nem annyira rugalmas a bőr, ritkán jönnek elő pattanások, a pórusok kicsik, az öregedő bőr is szárazabb.
Alapozók: folyékony, mousse, színezett hidratáló, olyan termékek, amik hidratálják a bőrt.

Normál bőr
Jellemzői: Nem túl száraz, nem túl zsíros, puha, sima, egyenletes, közepes vagy kicsi pórusokkal, egészséges színnel és nagyon ritkán lesz pattanásos a bőr.
Alapozók: folyékony, krém, mousse, színezett hidratáló, ásványi alapozó stb. Szerencsések, szinte bármit használhatnak 🙂

Zsíros/Olajos bőr
Jellemzői: Hamar fényesedik, rugalmas a bőr tág pórusokkal, pattanások és mitesszerek jellemzőek erre a típusra, kevésbé ráncosodik.
Alapozók: folyékony, mousse, creme to powder, kompakt púder alapozó, ásványi alapozók, olyan termékek, amyelyekben nincs olaj(!) és lehetőleg matthoz közeli lesz a finish, azok jobban elbírnak a bőr zsírosodásával.

Érzékeny bőr
Jellemzői: Érzékeny több dologra, összetevőre, hamar leég a napon, hamar elpirul, száraz részek előfordulnak, vékony a bőr, rosacea sem ritka.
Alapozók: vízalapú folyékony alapozók, mousse, színezett hidratálók, ásványi alapozó stb. Olyan termékek, amelyek nem váltanak ki allergiát (hypoallergic), lehetőleg parfüm se legyen benne (fragrance free) és lehet hidratáló hatásuk is.

Alapozók fajtái
1. Színezett hidratáló
Normál és száraz bőrre a legjobb, gyenge a fedése, mert igazából ez egy hidratáló krém egy kis színnel. Nagyon könnyű a bőrön, mintha ott sem lenne, nyáron sokak kedvence, mert szebbé teszi a bőrt, de a melegben sem érezzük nehéznek. A drogériák és a high end márkák is szívesen készítenek ilyen termékeket, könnyű ezekre rátalálni, esetleg színben nem szoktak nagy választékot kínálni, igazán világos bőrre valót még nem láttam olcsóbb kategóriában.
2. Folyékony
Népszerű és elterjedt formula, minden bőrtípusra gyártanak folyékony alapozót. Fedésük: gyengétől közepesig terjed általában, használni pedig könnyű: ujjal és ecsetekkel is jól megoldható. A nagy választék miatt nehezebb választani, belefuthatunk olyanba, ami a bőrtípusunknak pont nem való, ezért vásárlás előtt inkább tájékozódjunk, olvassuk el, ami a csomagoláson van vagy keressünk teszteket a neten. Több márka ugyanazt az alapozót kiadja több bőrtípusra is, pl. Revlon ColorStay, Bourjois Healthy Mix stb., ezért nézzük meg, hogy mit veszünk – saját tapasztalat… 🙂

3. Krémes (Creme)
Krémes formula, ami főleg normál és száraz, nagyon száraz bőrön mutat jól, mert ez a leghidratálóbb fajta. Természetes a végeredmény, a fedése lehet jó és gyengébb is, pl. ha nedves szivaccsal visszük fel. Állaga és fedése miatt akár korrektorként is használhatjuk kisebb bőrhibákra.
4. Mousse/Whipped
Egybe veszem ezeket. Hab állagú krémes alapozó, nagyon könnyű az arcon! Általában nagyon természetes lesz vele a végeredmény, szinte nem is lehet érezni magunkon, idősödő bőrön is nagyon jó, mert nem ül be a ráncokba. Ugyanakkor matt is lehet, az pedig zsíros bőrre való természetesen.

5. Stick
Kb. a krémes alapozó és korrektor egyben. Normál és száraz bőrre is jó, illetve azoknak, akik nagyobb fedést szeretnének. Az állaga miatt nem túl könnyű a bőrön, ezért nem is muszáj egész arcra csak ezt használni, hanem csak ott, ahol tényleg szükségünk van erős fedésre. Nem sok márka gyárt ilyet más formulákhoz viszonyítva, kicsit nehezebb is eldolgozni ezeket, talán ezért sem annyira népszerűek.

6. Créme to powder
Ez az a fajta krémes alapozó, ami az arcbőrön púderes hatású lesz, tehát inkább normál és zsírosabb bőrre ajánlott. A fedése ezeknek elég jó szokott lenni, matt hatású lesz a bőrön.
7. Kompakt Púder (Compact Powder)
Normáltól zsíros bőrre ajánlott, a fedése gyengétől közepesig terjed. Olyan mint egy rendes púder, csak nagyobb a fedése. Nem olajos és nem igazán hidratál, ezért fiataloknak is ajánlott, nem tömíti el a pórusokat, könnyű használni. Ecsettel is felvihetjük, akkor gyengébb a fedése, szivaccsal pedig sokkal erősebben fed. Matt, ezért nem annyira természetes, ne vigyünk fel túl sokat belőle, esetleg fixáló folyadékkal tehetjük természetesebbé (pl. MAC Fix +).

8. Ásványi Alapozó
Normál, zsíros és érzékeny bőrre a legjobb. A fedése a gyengétől a nagyon erősig terjed, márka és termékfüggő ez is. Általában nem tartalmaznak ezek az alapozók tartósítószert és egyéb káros anyagokat. Ecsettel és szivaccsal lehet ezeket is használni, a legtöbb márka rengeteg árnyalatban kínálja az alapozókat, sőt, kisebb márkáktől kérhetjük, hogy keverjenek ki nekünk két-három színből egy újat, hogy biztosan tökéletes legyen az árnyalat (már volt ehhez szerencsém). Az ásványi alapozóktól félnek általában az emberek, hogy nem marad meg az arcon, lekopik stb., de csak annyi a lényeg, hogy hidratáljuk először a bőrt, utána vigyük fel az alapozót, így jobban megtapad. SPF is van szinte minden ásványi alapozóban, ez sem elhanyagolható 🙂

9. Airbrush
Minden bőrtípusra. Sminkesek használják általában, a smink hosszantartó lesz ezzel a technikával és a fedés is nagyon erős. Mindennapra nem hiszem, hogy bárki is használná, ezért nem is szeretnék erről többet beszélni a Smink Alapok sorozatban 🙂

10. BB krém
A bb krémek Ázsiából indultak hódító útjukra, azóta már kb. nincs olyan nyugati márka, aki ne lovagolta volna meg a bb krém láz adta bevételi forrást, de a nyugati bb krémnek nem sok köze van a koreaihoz, én most az utóbbiról beszélek itt. Mindenféle bb krém létezik, de pár dolog közös bennük: általában izgalmas az összetevőlista, jó hosszú és tele van furcsa dolgokkal: gyémánt, aranypor, csiga ilyen-olyan része stb.. Mindenféle bőrtípusra találunk megfelelőt, nagyon világos bőrűeknek kedvez általában minden márka, a sötétebb bőrre kevesebb figyelem jut. Ezek alá nem érdemes primert használni, mert akkor nem tudják kifejteni hatásokat. Mindennapokra jobban szeretem a bb krémeket, mint bármilyen más alapozót. Általában magas az SPF tartalmuk, védenek a káros napsugárzás ellen, de emiatt nem mutatnak olyan jól fényképen, fotózásra ne ezt válasszátok!

11. CC krém
Color Correcting krém. A bőrt korrigálják, a fedésük változó és kb. úgy működnek, mint a színes korrektorok, csak az egész arcbőrt érinti a korrigálás, nemcsak bizonyos területeket: pl. a zöld a pirosságot egyenlíti ki. Elég újak a piacon, látom bennük a lehetőséget, de amíg nem próbltam ázsiait, addig nem szeretnék többet írni a témával kapcsolatban.

Nagyjából ennyi lenne az alapozókról szóló rész, próbáltam minden alapvető dologról tömören, de érthetően írni. Ha van kérdésetek, észrevételetek, írjatok nyugodtan! 🙂 A sorozat hamarosan folytatódik!

4 responses to “Smink Alapok | Alapozók”

 1. Ninijam says:

  Nagyon tetszik az írásod 🙂

 2. Viktória says:

  Köszönöm szépen! 🙂

 3. Dom says:

  DD krémekről is szívesen olvasnék 🙂

 4. Sarah Shirin says:

  Nem rég találtam rá youtubeon a csatornádra és imádom!!!! Ne hagyd abba kérlek :))) Hihetetlenül jó és hasznos dolgokat tanulok tőled!!!!;) <3

ADBLOCKOT HASZNÁLSZ :(

Ha kikapcsolod az Adblock-ot, ugyanúgy használhatod az oldalt, mint eddig! Nincsenek és nem is lesznek felugró és zavaró reklámok soha, ígérem! :) Köszönöm, hogy olvasod az Oh My Brush blogot! :)