Oh My Brush
szeptember 19, 2013

Smink Alapok | Alapozás, Eszközök, Púder

A Smink Alapok sorozat folytatódik: mindent az alapozásról! Milyen alapozót válasszak? Mindent a púderekről. Az alapozó felvitele, ecsetek stb.

Ez a poszt a Smink Alapok sorozat része, az előző bejegyzésben pedig az alapozókról beszéltünk, most befejezzük a témát.

Ha megtaláltuk a bőrszínünkhöz és a bőrünk típusához illeszkedő tökéletes alapozót, akkor ideje ezt fel is vinni az arcunkra. Minél szebben dolgozzuk el az alapozót, annál szebb és tartósabb lesz majd a bőrön. Tökéletes eszköz nincs, mindenkinek érdemes kipróbálni párat, úgy könnyebb megtalálni azt, ami a legjobb a számunkra. 
Alapozó felvitele

Igazából attól függ, hogy milyen eszközzel dolgozunk. Pl. ha a hagyományos “nyelves” ecsetet használjuk, akkor az arc közepén kezdjük az alapozó felvitelét és innen haladjunk az arc szélei felé. Tehetünk még kisebb pöttyöket az arc különböző részeire (homlok, orr, áll, orca) – én így szoktam inkább – és ezeket dolgozzuk majd el. Az utolsó ecsetvonásokkal lefelé haladjunk, így lesimítjuk az apró szőrszálakat az arcon. Természetesen az ujjainkkal is dolgozhatunk, bármelyik verziót használhatjuk. Felvitel után hagyjuk az alapozót kicsit száradni, majd utána púderezzünk: nem muszáj az egész arcot, csak a T-vonalat, ha nem túl zsíros a bőrünk. 
Az alapozó ne legyen túl sok, vékony réteggel kezdjük, csak a problémásabb területre koncentráljunk többet vagy használjunk korrektort. Vastagabb réteg soha nem tűnik majd természetesnek és a bőr sem érzi jól magát alatta órákon keresztül. A különböző bőrhibák eltűntetésére majd külön kitérek egy másik posztban.
Primerek
Tágabb pórusokba, mélyebb ráncokba a legtöbb alapozó bele fog ülni a nap folyamán, ezt csak primerrel tudjuk megelőzni, ami simává teszi a bőrfelszínt, feltölti a pórusokat, ráncokat és a smink is hosszabban tart. Különlegesebb alkalmakra használom csak a primereket, mert mégiscsak szilikon a főbb összetevő a legtöbb ilyen termékben, de az egyenletes, szép bőrfelszínért megéri használni! A primer nem kötelező eleme az alapozásnak, de lényegesen megkönnyíti a felvitelt és a legtöbbet kihozza az alapozóból: alkalmakra vessük be, mint titkos fegyvert!
Általában ezek színtelenek és hihetetlenül simává teszik a bőrt. Találkoztam már jobbal és rosszabbal is, utóbbiről kb. lefolyt az alapozó, csúszott, nem is tudtam elhasználni, de olcsó kategóriában is találtam már nagyon jót, nem ár kérdése a minőség!

Eszközök:
Ujjak
A saját ujjaink mindig kéznél vannak, a legtöbb alapozóhoz használhatóak is, értelemszerűen por állagúhoz nem. Tiszta kézzel alapozzunk, ez a minimum. Ez az egyik legtakarékosabb megoldás, mert nincs eszköz, ami felszívná a terméket (ecset, szivacs), csak figyeljünk arra, hogy kellőképpen dolgozzuk el a széleket is! 
Szivacsok
Többféle szivacs létezik, természetesen van különbség köztük, nemcsak árban, de összetételben és formában is. Ha szárazan használjuk erősebb fedést kapunk, nedvesen gyengébbet, de szerintem így szebben lehet a bőrön dolgozni. Háromszög alakú jó a szem alá, az egyenletes, sima felszínű a folyékonyabb alapozókhoz, a lyukacsosabb krémesebbhez jobb, de ez persze nem szabály. A Beauty Blender a szivacsok királynője, rengeteg profi sminkes is ezt használja. A terméket fel kell ütögetni/nyomogatni a bőrre, ha ezeket az eszközöket használjuk.
A Beauty Blender egyébként jó minőségű, latex-mentes szivacs, ami nedvesség hatására megnagyobbodik. A kerekebb végével kell felütögetni az alapozót vagy egyéb krémes termékeket, természetesen krémes pirosítóhoz, bronzosítóhoz is jó stb. A hegyesebb végével nehezen elérhető helyeken sminkelhetünk, pl. a szem alatt vagy az orr környékén. Az alapozó nedvesség hatására szebben terül majd el a bőrön, de tapasztalatom szerint a fedőképességükből vesztenek ilyenkor, ezen ne lepődjetek meg, ha így jártok. Minden használat után ki kell(ene) mosni a szivacsot és sajnos kb. fél év rendszeres használat mellett megöregszik az anyag és már nem lesz olyan jól használható.

Ecsetek


Általában szintetikus szőrből készülnek az alapozóhoz való ecsetek, mert azok nem szívják magukba a folyékony, krémes termékeket, mint a valódi szőr. Rengeteg ecsetet találunk mindenféle márkánál, vegyük sorra a legismertebbeket. 
Lapos vagy nyelv alakú ecset: Ha van időnk vagy másokon dolgozunk, akkor ezt vesszük elő, szépen fel lehet vele vinni az alapozót, de sokaknak a csíkozás jut eszébe erről az ecsetfajtáról, amit nem könnyű kiküszöbölni, de ahogy írtam, csak idő és türelem kell hozzá, ha sietünk, ne ezt válasszuk.
Mivel ez a klasszikus alapozóecset ezért a legtöbb márkánal és a legtöbb szettben megtalálható. Ha esetleg ilyen ecsetünk van, de nem szívesen használjuk, akkor befoghatjuk maszkok, krémek felvitelére, arcápolás terén is kihasználható.

Stippling/Duo Fibre ecset: dual-fiber ecset, amit általában arról ismerünk fel, hogy két különböző szőrből áll és ezzel “air-brushed” hatás érhető el. A különböző szőrszálak más-más feladatot látnak majd el, ezért lesz egyenletes az összkép, de kicsit időigényes számomra ezt az ecsetet használni. Folyékony, krémes alapozókhoz, pirosítókhoz stb. nagyon jó.

Kabuki: a klasszikus kabuki nyele nagyon rövid, feje pedig tömött, főleg por állagú alapozók, púderek felvitelére használatos, körkörös mozdulatokkal építjük, amíg elérjük a kívánt fedést. A szálak általában valódi szőrből készülnek és ezért nagyon puhák. Por állagú termékekre tervezték az ecsetet, ezért nem szükséges szintetikus anyag, a port nem tudja felszívni a valódi szőr. Mosás után a sajátomra mindig teszek egy hálót (brush guard), így szépen egyben maradnak a szőrszálak, nem “nyílik szét”, jobb lesz vele dolgozni.

Buffing ecset: Tömöttebb, átalában kerekebb fejú ecsetek, gyorsan elkészül az alapozás velük és erősebb fedést is kapunk. Én nagyon szeretem az erre a technikára épült ecseteket, úgy érzem, hogy a mindennapokra a legjobbak számomra: gyorsan elkészülök, bármilyen alapozómmal használhatom és a fedés is elég erős stb. Ezek is szintetikus szőrből készülnek leginkább, de mindegyik ilyen ecsetem piha puha! 🙂

Természetesen ettől sokkal többféle ecset van alapozáshoz, de ezek a leggyakoribbak.
Nem szoktam minden használat után kimosni az ecseteket, ha magamon sminkelek, de azért pár naponta muszáj, tiszta ecsettel a legjobb dolgozni.

Air brush:
Ez egy speciális gépezet, ami a lehető legtökéletesebb alapozást teszi lehetővé, sminkesek használják leginkább, időigényes folyamat és speciális alapozó sem árt hozzá. Gazdaságos megoldás egyébként, a smink gyönyörű és tartós lesz, de a gépezet elég nagy beruházás. Már van pár alapozó ugyan, amelyek ezt a technikát próbálják leutánozni, de nem hiszem, hogy labdába rúgnak egy valódi géppel szemben 🙂

Alapozóból általában többet tartunk otthon, mert nyáron és télen más a bőrszínünk, más fedést igénylünk, esetleg a bőrünk állapota is, pl. télen szárazabb. 

Púderek és Púderezés
Az alapozáshoz kapcsolódik ezért ide veszem, illetve nem akartam az előző részt túl hosszúra nyújtani 😀 Sokan nem szeretik a púdereket, mert a matt hatás nem természetes és öregít is, de ez nem feltétlenül igaz!

Púderek fajtái

Loose púderek
Ez az állagot jelöli, tehát nem kompakt, nem préselt, de ugyanúgy kaphatóak több színben is.

Translucent púderek

Ez az, amivel fixálhatjuk az alapozót és a korrektort, hiszen krémes termékekre egyből rámenni pl. egy por állagú pirosítóval nem a legjobb. Fixáljuk tehát előbb a krémesebb termékeket, aztán használhatunk por állagúakat, így szebb lesz a végeredmény. Ezek a púderek színtelenek.

Kompakt púderek
Ezek már általában színnel is rendelkeznek, táskában sem borulnak ki, smink megigazítására tökéletesek, főleg zsírosabb bőrűek kötelező kelléke.

Mattító púderek
Külön megemlítem ezeket is, általában színtelenek (fehér) és a mattítás a fő feladatuk, nálam mindig van egy! Kompakt is loose formában is kaphatóak, az olcsóbbak is tökéletesek a célra.

HD púderek
Egy olyan púder, ami láthatatlan marad a bőrön, de “eltűnteti” pl. az apró ráncokat, tökéletesíti a bőrt, mintha “photoshopot” használtunk volna! 🙂 A photoshop-ot én mondom, a leírásokban ilyet nem lehet olvasni, de mindig ez jut eszembe, amikor púderezés után tükörbe nézek. Alapozóra vagy magában is használhatjuk!

Ásványi púderek
Ha az ásványi alapozó külön említést kapott, akkor a púderekről is írok pár szót. Csak az összetételük különbözik a “rendes” púderektől, de ugyanúgy kaphatóak több színben és a fedésük is hasonló, általában SPF-t is tartalmaznak és a többség nem kompakt, ezt vegyük figyelembe.

A púdereket vagy nagyobb fejű ecsetekkel, vagy pamaccsal visszük fel, utóbbi esetben beleütögetjük a bőrbe. Nem kötelező használni, de a púderek nagyon jól fixálják és ezzel tartósabbá teszik a sminket! Zsírosabb bőrűeknek viszont nagyon ajánlanám, főleg azoknak, akiknek a T-vonala hamar kifényesedik, egy kis púderrel órákat nyerünk, tovább marad szép a smink és persze alapozó nélkül, magukban is használhatjuk!

A sorozat hamarosan folytatódik! 🙂
Támogasd az oldalt!

5 responses to “Smink Alapok | Alapozás, Eszközök, Púder”

 1. Ninijam says:

  Melyik fajta púder vált be a legjobban, melyik a kedvenced?

 2. Viktória says:

  A bőrtípusom miatt a mattító púder nálam kötelező, azt használok minden nap. Ha a sminket akarom fixálni, akkor pedig a színtelen "loose" púdereket szeretem a leginkább 🙂 Ezekkel kapcsolatban nem vagyok márkafüggő, az olcsóbbak is jól beváltak eddig mindig 🙂 Pl. most az Essence mattító púdert használom, attól olcsóbb nem kell, mégis milyen jó! 🙂

 3. Zsofi says:

  Melyik olcsóbb primer vált be neked? 🙂

 4. Viktória says:

  Németországban vettem a drogériában egy P2 primert, ami olcsó, de nagyon jó! Persze a Porefessional viszi a pálmát, de az elég drága :/ A kettő között van árban a Lumiere Perfecting Primer, ez is nagyon jó 🙂 A Mineral Beauty-nál van belőle még remélhetőleg: http://www.naturkozmetikumok.eu/webaruhaz/index.php
  Tudom, hogy mind nehezen beszerezhető, de nem sok drogériás márka készít ilyesmit, ami még jó is 🙁

 5. Zsofi says:

  Köszi a választ 🙂 majd szétnézek szlovákiában is,mert egyébként ott lakom

ADBLOCKOT HASZNÁLSZ :(

Ha kikapcsolod az Adblock-ot, ugyanúgy használhatod az oldalt, mint eddig! Nincsenek és nem is lesznek felugró és zavaró reklámok soha, ígérem! :) Köszönöm, hogy olvasod az Oh My Brush blogot! :)