Magyar English
Oh My Brush
április 12, 2012

HUN: Számoljunk le otthon a narancsbőrrel, vagyis hogy muzsikál a Yamuna Paprikakréme? Tippek, tanácsok, tapasztalatok Dynától

Ma egy fontos témáról írt Dyna, ami a nők többségét érint! 

This is a guest post and it is only available in Hungarian.
Sajnos a nőknek sok dologgal kell megküzdeniük életükben, az egyik ilyen mumus a narancsbőr. Dyna beszámolója most erről a témáról szól, illetve leírja milyen egy narancsbőr elleni kezelés a szalonban és otthon ő hogyan csinálja! Nagyon érdekes, amiket leírt, nekem is felnyitotta a szemem és ösztönöz!

————————————————————————————————-

Sziasztok! 

Előre jelezném, ebben a témában is egy elég sokat tapasztalt, ám hivatalosan hozzá nem értő nő szerepét töltöm be, aki szeretné veletek megosztani a saját bőrén (combján) szerzett benyomásokat, évek különféle élményeit. Nem teljesen saját kútfőmből táplálkozom, hiszen életemben először 5 éve egy akkor még nagyon jó barátnőm kezelt “narancsbőr elleni cellulit masszázs” keretein belül és mivel amúgy is rengeteg időt töltöttem vele, sok dolgot megjegyeztem, megértettem e mumus témával kapcsolatban. Ő gyógymasszőrként csinált ilyen testkúrákat, segítségül hívva egy jóféle paprikakrémet, a kezét, némi testtekercselő fóliát és sok-sok türelmet. Nah de nem is mennék ennyire bele nyomban, először tisztázzuk, mi is az a narancsbőr és kiket fenyeget?! 

Én magam 170 centi vagyok és (jelenleg) 53-54 kiló. Érezhető, hogy nem a kifejezetten húsos csajszi fajta, ám mégis évek óta visszatérő problémám. Tény, hogy szinte már állandó jelleggel télen magamra szedek plussz 2-3-4-5-6 kilót, majd nyárra általában “gyorsan” leadom ingázás nem a legjobb taktika, igaz idén először ez most nem történt meg, pont ugyanannyi kiló vagyok, mint szeptemberben egy kórházba vonulásom előtt voltam, ám narancsbőröm mégis lett e télen is! Sőt, idén egy kifejezetten nem szimpatikus gödröcske különült el a bal combom közepénél, ezért is álltam neki újfent a cellulitiszmentesítés prodzsektnek. Igazából nem is mindenhol tátong narancsbőr, több helyen egyszerűen feszesedni, formálódni szeretnék, erre is tökéletes ez a módszer. Ennyit a személyes érintettségről, most pedig jöjjön a “tudományos” leírás. (Lehet, hogy valaki nem szeretné elolvasni csak a személyes részeket, ezért az innen-onnan ollózott objektív leírást zölddel jelöltem végig, így könnyen át lehet rajta scrollozni. Azért egyszer szerintem mindenki rágja át magát rajta, mert sok érdekes dolgot tudhatunk meg belőle.) 

A pontos definícióért a gúgülhöz fordultam, a mellékelt képek is onnan származnak. 
Több illusztrációval nem sokkolnálak bennetek, azt hiszem, mindenkinek sikerült beazonosítani a problémát és rájönni, hogy ő maga rendelkezik-e vele vagy sem. Az általános leírásért számtalan oldalt végigolvastam, igyekszem olyan cikkekből idézni, melyek közérthetően és egyszerűen írják le a problémát. 
A szervezetünk által fel nem használt cukor zsír formájában raktározódik el a bőr sejtjeiben, és felhalmozódik a kötőszövetekben. Ezek az energiatároló sejtek megduzzadnak, és a bőr felszíne felé türemkednek. A kötőszövet rugalmassága is csökken, amelynek köszönhetően a bőr egyenetlenné válik.”
A cellulit először leginkább a combot támadja meg, s kezdetben csak akkor látszik, ha összenyomjuk a bőrt. Később a csípőre és a fenékre is kiterjed, ám ilyenkor már állva is szemmel láthatóvá válnak a domborulatok és hullámok. Ez az elváltozás leginkább a nőket fenyegeti, s megjelenésére már a fiatalok is számíthatnak. Tévedés lenne azt gondolni, hogy csupán a teltebb hölgyeket érinti. A vékony hölgyek legalább olyan veszélyeztetettek, mint azok, akik súlyfelesleggel rendelkeznek. A testsúly nem feltétlenül játszik meghatározó szerepet. Sok fiatal lány szenved tőle, még ha vékony is. A hormonok, a nikotin, az öröklött hajlam és az életmód fontos tényezők a narancsbőr kialakulásánál. Leginkább azonban a mokány és a nőiesen teltkarcsú hölgyek veszélyeztetettek. A nőiességért ugyanis az ösztrogén nevű hormon a felelős, az pedig fellazítja a kötőszövetet. A terhesség az ilyen nőknél a cellulitképződés kezdetét jelentheti. Minél csontosabb, magasabb, férfiasabb tehát egy nő, annál nagyobb biztonságban érezheti magát. A táplálkozás is fontos a cellulit mérsékléséhez, mert vitaminhiány esetén a kötőszövet elveszti rugalmasságát. Aki keveset mozog és állandó ülő foglalkozást folytat, az különösen veszélyeztetett. Ugyanez elmondható a sokat idegeskedő, sokat kávézó, dohányzó, és rendszeresen alkoholt fogyasztónőkről is. Kivédeni a narancsbőr támadását csakis rendszeres, napi mozgással, masszázzsal és egészséges táplálkozással lehet.
A kötőszöveti gyengeség örökölhető is. Aki hajlamos az érmegpattanásra, aki fiatalon is pattanásos volt, vagy visszeresek a lábai, az aligha kerülheti el a cellulitet. A fogamzásgátló tabletta és más hormonok, sőt egyes gyógyszerek is rontják a kötőszövet állapotát. Ha gyengébb, lustább a keringés, a vér- és nyirokkeringés lelassul, a sejtek “éhesek” maradnak, és a méreganyagok sem ürülnek ki. A renyhe emésztés is segíti a cellulit kialakulását: a méreganyagok ilyenkor ugyanis sokáig tartózkodnak a belekben, és mérgezik a sejteket. Az állandó súlyveszteség és súlygyarapodás szintén gyengíti a kötőszövetet, hiszen az képtelen ilyen gyorsan követni a változásokat. A comb külső részén találhatók a legfogékonyabb zsírreceptorok, tehát ide tudunk a hasunk után a leggyorsabban felszedni felesleges kilókat, és ezért innen nehéz lefogyni is.
Leggyakrabban érintett cellulites részek: a belső comb, a fartájék, a csípő, a derék, a has, a felkar belső része, a hát, a térd és a vádli.
Régen a molett, nőiesen párnázott nő volt az ideál, ma a sportos, feszes bőrű nő. Ezért mindenki meg akar szabadulni az egyébként természetes zsírpárnáktól. A nők hajlamosabbak a narancsbőr kialakulására, mert kötőszövetük gyengébb, mint a férfiaké. A bőr alatti női kötőszövet párhuzamos rostokból áll, melyek nagy tágulóképességgel rendelkeznek a várható terhesség miatt. A férfiak rostjai erősek, keresztszálasak, zsírszöveteik mélyen helyezkednek el. A női zsírszövetek közvetlenül a bőr alatt találhatók, a zsírsejtek a laza szövésű kötőszövetbe ágyazódva nagy tágulási szabadsággal rendelkeznek ­ akkorára fel tudnak fúvódni, mint egy babszem. A hegyeket mintázó zsírpárnák azonnal meglátszanak a bőrfelületen.
Hogyan állapíthatjuk meg, hogy van-e már cellulitunk? Helyezzük két kezünk összeérintett ujjait tenyérrel lefelé a comb bőrére, és hüvelykujjával gyűrjük meg a bőrt az ujjak irányában. Ha továbbra is sima a bőr, nincs cellulitünk. Ha a bőr hegyeket és völgyeket mintáz, van. Ez a matracteszt.
A CELLULIT STÁDIUMAI
0. stádium: A “matracfenomén” a bőr ráncolásával még nem váltható ki; álló és fekvő testhelyzetben a comb és a far bőre sima. Ez az állapot csak karcsúbb nőknél és sportolóknál figyelhető meg.
1. stádium: A bőrfelszín álló és ülő testhelyzetben ugyan sima, de széthúzva már látható a “matracjelenség”. Ez normálisan a nőies típus jellemzője, férfiaknál az androgénszint (férfi nemi hormon) csökkenésekor látható.
2. stádium: A bőr fekve még sima, de állva látható rajta a “matracjelenség”. Súlyfelesleggel küszködő nőknél és androgéndeficites férfiaknál tapasztaljuk.
3. stádium: A “matracfenomén” állva és ülve is látható, eltorzítja a végtagok kontúrját. Elhízás esetén és a bőr előrehaladott öregedésekor fordul elő.
A cellulitiszt előidézheti:

  • kalória- és zsírdús táplálkozás
  • renyhe bélműködés
  • alkohol- és nikotinfüggőség
  • anyagcserezavar: elhízás, magas vérzsírok, cukorbetegség, köszvény, magas vérnyomás
  • nyirokkeringési zavar például az adott területet érő állandó nyomás miatt
  • stressz
  • a gerincoszlop statikai eltérése
  • a lábboltozat megváltozása
  • különféle gyógyszerek, pl. fogamzásgátlók, egyéb hormonkészítmények
  • mozgáshiány.

Azt hiszem, most már elég sok információ van a tarsolyunkban és mindenki el tudja dönteni, melyik állapotban van. Nekem például a combom egészén nincs jelen ez a fránya “matracjelenség”, ám ahogy azt már az elején írtam a bal combom külső oldalán a közepénél van egy gödröcske, mely kettő tagolja a combom és nem érzem túl gusztának. Harisnyában nem teljesen megfigyelhető, igaz én mindenhogy látom. Próbáltam nektek meg is örökíteni, erről láthatjátok a következő fotót. 
5 éve híztam először elég sok kilót (egy 3 évvel azelőtti fogyást követő periódus után) egyetlen tél alatt, akkor lett először narancsbőröm és számtalan kicsi párnám. Akkor a fent említett gyógymasszőr barátnőm a kezei közé vett és végigcsináltunk egy 10 alkalmas ún. zsírtöréses-testtekercselős anticellutulisz kúrát, erről számolnék be most nektek. 
A következő képen látható, Rekongem márkájú paprikakrémet használja hozzá, ez a vivőanyag.
A masszázs helyi vérbőséget okoz, ezáltal javítva az anyagcserét, javítja a nyirokkeringést, így a salakanyagok elszállítását. Alaposan, egy-egy területet gyúrt hosszú-hosszú percekig, én közben bőszen nyafogtam és nyűglődtem. Ez a masszázs fájdalmas, ezt jó előre tudni. Közben hol a kezét (öklét) hol pedig a kozmetikában sokak számára ismerős ún. köpölyözéses technikát hívja segítségül. Az öklétvel történő zsírtörés szó szerinti törést jelent, a felgyülemlett mumus zsírszöveteket és lerakódott káros salakanyagokat szétnyomkodja a bőrünk alatt, mely így az gyorsabban távozik szervezetünkből. A paprikakrém egy idő után már nem csak melegen tartja bőrünk, hanem kifejezetten forróvá teszi, éget. Ez szintén nem jó érzés, igaz a “masszázshoz” képet még mindig jó. Nekem akkor a fenekem és a combom volt a problémás terület, de mivel a derekamra is rakódott némi úszógumi (ugyan az nem volt narancsbőrös, de mivel ott volt szerettem volna megszabadulni tőle), tehát azt is alaposan átgyurmiszolta. Ezután következik a testtekercselés, mely pont úgy működik, mint amikor a konyhában fóliázunk be valami fini hamit, csak itt egy amorfabb területet kell némileg feszesebben becsomagolni. A két lábunk-fenekünk és hasunk kerül e fólia alá. Testtekercseléshez  a hagyományos fólia nem az igazi, mivel az könnyen szakad és nem kellően rugalmas, herbáriákban, bioházakban több helyen fellelhető a kifejezetten erre a célra gyártott típus. Először az egyik lábamon ment végig teljesen le majd felfelé tekerve -combnál kezdünk-, aztán a fenekemen, majd a derekamon áttekerve érte el a másik lábam, melyet szintén 2 rétegben tekercselt be. Ezután általában lefektetik a pácienst és bő fél órát takarók alatt relaxál (míg ég a zsír), én mivel barátosnő voltam általában robotokat megszégyenítő darabos mozgással mászkáltam a szalonban-szalon előtt és közben időnként megemlítettem, hogy már eléggé égek és fáááááj a lábam és egyébként is utálom ezt az egészet. 🙂 A fólia levágását követően (tehát olyan 40-50 perc múlva) nem feltétlenül kell lemosni zuhannyal az egész krémet, elég simán megtörölgetni és már öltözhetünk is. Persze ilyenkor érdemes olyan ruhadarabokat viselnünk, melyet nem sajnálunk, ki tudja, hogy a paprikakrém hosszú távon milyen hatással van a szövetre. De ezzel kapcsolatban kicsit lejjebb még úgyis lesz néhány tanácsom. 😉
Így zajlik egy kezelés, az időtartama általában másfél óra. Manapság olyan 4500 forintnál olcsóbban nem jutunk hozzá, ajánlott persze bérletet venni hozzá, mert ez amúgy sem egy 2-3 alkalmas procedúra (vagy ha valakinek ilyen kis alig szintű van, extrán örüljön, hogy nem kell bérlet:)), másrészt pedig az általában szükséges 10 alkalom így jóval olcsóbb. Az 5 alkalmas sem rossz, de igazából én még nem találkoztam olyan nővel, akinek annyi elég lett volna… 
A szalonbéli szépülés után most egy jóval pénztárcakímélőbb, otthoni változatot mutatnék be. Idén tavasszal már 5. alkalommal alkalmazom itthon ezt a módszert és mindig elégedett voltam vele. Tény, hogy már sosem rakódott rám akkora mennyiségű párnamumus és hogy van-e összefüggés a cellulitisz mennyisége és az itthoni kezelés hatékonysága között egyedül általam sosem lesz kideríthető, úgyhogy nem is foglalkoznék ezzel, simán megosztom veletek a saját tapasztalataimat. 😉

Jelenleg a fentiekben már említett pici egyetlen párnácskám szeretném eltüntetni és persze a combom egészének felszínét olyan “fittebbé” egyneműbbé tenni. Ez utóbbi általában 3-4 bemasszírozás után már létrejön, a gödröcske most nagyobb feladatnak tűnik. Eddig 5x alkalmaztam a krémet, ám nem rendszeresen, kb. 3 hét alatt. Így nem lehet anticellulitiszesedni, úgyhogy le is fektetnék gyorsan pár általános szabályt maga az itthoni technika kifejtése előtt. 

1. Ha valaki belekezd a narancsbőr elleni harcba, akkor hetente legalább 3x csinálja meg a kezelést, és 3-4 napnál ne hagyjon ki többet a két kezelés között, különben nem lesz hatékony (ez a szalonbeli szépülésre is igaz)
2. Az első kezelés előtt ellenőrizze, nem allergiás-e a használni kívánt készítményre. Én ez esetben az allergiapróbát nem a csuklónál végeztem el, a combom egy pici területére kentem rá, térd fölött nem sokkal. Pici égő érzés már ekkor jelentkezhet, de mivel bárminemű extra bemasszírozás nélkül cselekedtünk meg nagyon kellemetlen fájást senki sem érezhet. Ha úgy valaki úgy érzi, számára ez kifejezetten kellemetlen, akkor szerintem ne is próbálkozzon vele egész combon. Keressen esetleg más, gyengébb krémet (pl. nem paprikásat, hanem valami lágyabb zselét). Ha minden rendben volt az allergiapróbán, akkor másnap simán nekiállhat a harcnak.
3. Vigyázzunk a krémmel, mert ez nagyon maró anyag. Véletlenül se kenjük nyálkahártya közeli területre, szembe, szájba. Ha icipici seb van a kezünkön használjunk kesztyűt! Egy sima sebtapasz nem véd meg a krém sebbe jutásától, még akkor sem, ha vízálló. Baromira tudja csípni a már bibis bőrt. A használata után azonnal mossunk alaposan kezet, mert a kéz bőrét is simán szétszedheti. Az általam most alkalmazott Yamuna pl. nem ilyen, de a régi Rekongem krém már a bekencézés felénél a kezemet is égette, a körmeim alá is bemászott és eléggé szanaszét szárította is a bőröm. Szóval vigyázzunk, ez a krém nem egy átlag játékszer, én ha csak megfogom a tubust nyomban kezet mosok, jobb az elővigyázatosság. 
4. Még az egész hercehurca előtt gondolja végig, hogy nincs-e túl sok visszere, trombózisgyanúja. Terhesség esetén sem ajánlják ezt a túlzott vérbő állapotot. Bármi krónikus vagy épp akkut problémánk van, jobb ha megkérdezünk egy házi orvost, gyógymasszőrt, vagy valami más, hozzáértő személyt. Egy kérdésen semmi sem múlik, viszont simán megmenthet minket egy betegségükhöz nem passzoló, rosszullétet okozó bajtól! 😉
5. Az első alkalommal (főleg ha szakember által végzett kezelésen még sosem volt) mindenki legyen óvatos. Inkább csak simán kenje rá az adott területre, masszírozza a bőrébe. Ne legyen túl durva, erős, semmit nem veszítünk azzal, ha kicsit gyengédebben kezdjük, viszont egyrészt így van idő hozzászokni, másrészt pedig nem okozunk azonnal magunknak óriás kék-lila-zöld foltokat. Mert ilyenek simán lehetnek. Ezek gyorsabb eltüntetésére ajánlom a Medhirud nevezetű patikákban beszerezhető krémet, melynek használatával tényleg gyorsabban szívódnak fel a véraláfutások. Ezt akkor is alkalmazhatjuk, ha simán “sutábbak” vagyunk, vannak ilyen embertípusok, bizonyos szinten én is közéjük tartozok, a szülői házban pl. 25 év alatt nem szoktam meg egy ajtófélfát és rengetegszer vertem be a csípőcsontomat. Visszatérve a narancsbőr elleni masszázsra, óvatosan, fokozatosan, barátkozzunk a krémmel, a módszerrel! 😉
6. Szerezzünk be egy jó krémet. Én most a Yamuna márka paprikás masszírozó krém cellulitisz kezelésére elnevezésű kencéjét használom, előtte a fent már mutatott Rekongem Kapsica változatát használtam. Ez utóbbit én már csak rutinosabb használóknak ajánlanám, erősebben mar is és a beszerzése is macerásabb, valamint a Yamuna elég hatékonynak tűnik, akkor meg már támogassunk magyar márkát. Nem mellesleg, később majd még úgyis említem azt a kedvező tulajdonságát, de már itt is lelőném előre: zsíros-sűrű krémről beszélünk, így nem szárítja a kezelt területet. 
7. Szerezzünk be egy segédeszközt is, egy ún. cellulitisz elleni masszírozót. Az enyém egy régebbi Szépüljünkös bejegyzésben már szerintem mutattam, de most újra. Persze inkább csak az 1-2-3. kezelés után vessük be és nem is szükséges, de ez megkönnyíti dolgunk. Egyrészt nem kell görcsösen ökölbe szorított kézzel gyömöszkölni a nagyobb lerakódásokat, másrészt így a kezünk kevésbé lesz krémes, harmadszor pedig kevésbé fáradunk el. Negyedszerre pedig hatékony segítség, így hát miért ne élnénk vele?! A poszt megírása előtt körbenéztem Rossmannban, hogy e témakörben mi szerezhető be könnyen, az enyémhez hasonló verzió 900 forint körül már kapható (remélem az is jól bírja a strapát, nem árt, ha minél tömörebb műanyag az egész, az enyém Oriflame-s és még vagy 10 éve vettem az akkor nem létező narancsbőrömhöz, de úgy éreztem, nekem ilyen kell, utólag örülök is neki, mert jól bevált), illetve van általam még sosem használt görgőfejes típus is, meg sok kis lábú és még sorolhatnám, a google is cimboránk ilyenkor, ne feledjük. Titkon abban bízom, hogy valamelyikőtök próbált már másfélét és a kommentek között majd megoszt némi személyes tapasztalatot velünk! 😉 Első körben én mindenképp az általam is mutatott változatot venném meg, mert ezzel nem macerás a kezelendő felületet gyurmiszolni, illetve ez biztosan hatékony. 
8. Figyeljünk oda, hogy közvetlenül kezelés után a kezelt területet ne érje nap, ugyanis ha tekercseltünk, ha nem, nagyon érzékeny a terület. Érthető módon friss napozás/szolizás után közvetlenül szintén ne álljunk neki. Másik időbeli megkötéshez kapcsolódó tényező: frissen borotvált, epilált, gyantázott területet NE kencézzünk be ilyen szerekkel és érthető módon közvetlenül kezelés után SE akarjunk szőrmentesedni, várjuk meg vele a másnapot! 😉 
9. Arra sem árt figyelni, ha bokáig kencézzük-masszírozzuk-tekercseljük magunk, kipirosodik a bőrünk, ezután még órákig ne vegyünk fel ‘a la natur kis szoknyát-nadrágot. Nem esztétikus. 

Ennyit az előkészületről, most pedig térjünk át magára az otthoni kezelésre! 😉1. Fürdés után álljunk neki, lehetőleg legyen rajtunk egy olyan kis top/melltartó, mely megvédi a mellünket attól, hogy ha nagyban hajolgatunk a combunkhoz (vagy később öltözünk és vesszük fel a harisnyát, zoknit) nehogy összekenjük ezzel a maró krémmel gömbölyded formáinkat. Én ilyenkor általában bugyiban és melltartóban/atlétában vagyok. A bugyi akkor jó, ha az ember nem az egész fenekét és derekát akarja átdörgölni a krémmel, ha csak az alsó, combtő és fenék kezdet közötti részt dörgöli. Így tudjuk egyébként formásabbá tenni a popsink (persze az edzéseken kívül), így lesz kevésbé plöttyedt hatású. Tehát felsőruházat és esetleg bugyi. Ha valaki az egész fenekét szeretné narancsbőrteleníteni, akkor a bekencézés után húzzon bugyit, vagy az is megoldás, ha vagy tangát vesz, vagy “a hagyományosat begyömöszköli a fenekébe”, míg az egyik farpofát kenegeti/gyúrja. A masszőrök érthetően a tangát ajánlják. Francia bugyit lehetőleg ne húzzunk, többet takar. Felső tekintetében otthoni, lengébb, hosszabb pólót nem ajánlok, mert az csak bezavarhat. 
2. Egyszerre mindig 1 területtel foglalkozzunk, nehogy túl gyorsan beszívódjon a krém. Először kenjük a comb elülső részére, mert egyszerűen elérhető, kézre áll. Függőleges le-fel mozdulattal alaposan dörgöljük át a combunk, először mondjuk 5-6x, aztán ezt a mennyiséget addig fokozzuk, míg már kezd elegünk lenni belőle. Maximális mennyiséget nem szabnék meg, mert egyrészt bízom benne, hogy nincs köztetek olyan beteg lelkületű lány, aki órákig cselekedne így, másrészt pedig ami nekem elég az lehet, hogy másnak még kevés. És lehet, h más narancsbőrének is. Én úgy vagyok vele, hogy ha már nagyon fárad a karom még igyekszem ráhúzni 5-10-15-öt. 🙂 Először csak jól bekenem, aztán utána veszem kézbe a kis műanyag segítőmet. Ha időközben elfogyna a vivőanyag (a krém), nyugodtan tegyünk még rá. Ha bármikor kellően égetőnek-pirosnak érezzük az adott területet, hagyjuk abba. Max. legközelebb újra próbálkozunk picit kitartóbban!
3. Kenjünk most a comb oldalsó-külső területére, itt is függőleges le-fel irányuló mozdulatokkal dörzsizzük át magunk. Én ha már nagyon unom, simán csinálok körkörös mozdulatokat is, szerintem nem hiba. (Itt jegyezném meg, ha valaki magát jobban informáltnak érzi, bátran jegyezze meg a kommenteknél, hogy valamit én rosszul csinálok/gondoltam, írtam az elején, hogy nem vagyok szakmabeli, örömmel veszek/veszünk minden professzionális tanácsot! ;))
4. Ezután nálam a fenék következik, én csak alul formázgatom, mert narancsbőrösnek nem nevezném (bár hízás-fogyás csíkjaim sajnos nekem is vannak itt, de bízom benne, h akár picit ezeken is segít), szóval én csak picit “fenekezek”, a fent említett combtő-fenék találkozása részen, ott leginkább a vízszintes-félköríves mozdulatok fekszenek, így eképp macerálom a popsit. Ezt unom meg talán a leggyorsabban, meg ehhez félig el is kell fordulni, meg nem is látom jó, szóval itt max. huszon-harminc másodpercet időzhetek, de azt igyekszem minél hatékonyabbá tenni. Az 5 évvel ezelőtti gyógymasszőrös kezelésemkor csináltunk before-after képeket az állapotomról és a popsis “kerekedés” tetszett a legjobban. Tényleg hatékony tud lenni egy ilyen masszázs is, bárminemű sportolás nélkül, hihetetlen! Jó, nem hosszú évek alatt felgyülemlett és lerakódott óriás mennyiségű zsírpárnákról beszélünk, de akkor is elképesztő volt számomra. Ha van kedvetek, kérjétek meg a párotokat, barátnőtöket, anyukátok egy ilyen kezdeti bugyis-melltartós kép készítésére, úgy ti is jobban szemrevételezhetitek a formálódásotok! 😉
5. Comb hátsó rész, ez a másik nem szeretem terület, mert ez is nehezen érhető el és érzékenyebb is. Én a kád vagy a WC szélére rakom fel a lábam és így csinálom, olykor még el is fordulok 180 fokot a másik lábammal. hogy simán “támadó állásba”legyek, de úgy, hogy a lábfejem akkor is a fent említett dobogók egyikén van, így könnyebb a hozzáférés. Itt is inkább a külső részt macerálom, a fenti tudományosabb leírásban is azt írják, főként ott rakódik le a zsír. 
6. Majd jöjjön a másik láb, ugyanígy végigzongorázva a területeket. Elől-külső oldal, popsi, comb hátsó rész. 
7. Derék- pocak, ha kell. Én most nem derekazok, mert ugyanúgy 52,1 kilót mutat a mérleg (ami a kórházi “mázsázós” hivatalos mérlegen 54 kiló volt, ezért is írtam, h annyi vagyok) illetve a nacijaim is épp a laza állapotban vannak. Ha érezném, hogy picit kisebbek lennének derékban, ezt a területet is “kezelném”. Nekem szerencsére itt még sosem volt narancsbőröm, de formálni ezen a területen is lehet. Én akkor a két oldalsó “hájrészt” gyömöszölöm, függőleges le-fel és körkörös mozdulatokkal. Külön a hasas és külön a hátsó részt, külön a derekat. 
8. Felkar, ha úgy érezzük, hogy túlzottan löttyedtek az “integető hájaink” (hallottam már rá a legyező háj kifejezést is, ez is kellően expresszív szerintem). Amikor 5 éve jobban meghíztam rengeteg jött ide is. És nem túl esztétikus szerintem a fittyedt-puffadt bőrünket fedetlenül mutogatni. Idősebb korban még elmegy, de fiatalon ne legyünk már ilyenek. Más kérdés megint a kötött izomzat, mikor valakinek ugyan husi a karja, de nem lóg neki. Szóval nekem régen ezt is kezeltük és azóta is előfordult már, h itthon ezt a területet szuszakoltam a paprika krémmel, idén most ez is kimarad, nem érzem még zavarónak (meg még a pasi se szólt be, ő nagy kritizáló, ha rólam van szó:)). A két kart itt is külön kell dörzsizni és itt nem nagyon használok segédeszközt, max. a hátsó részen, ott telepszik meg a kötöttebb zsírpufi. Inkább a masszírozó kéz ujjait vetem be, igyekszem leírni, hogyan. A felkarunk átmérőjéhez képest “szoros” gyűrűt alkotok és ezt a félkört dörgölöm le-fel a karomon, elfáradásig. 🙂 Aztán ha már nagyon unom kicsit pihenek és újra. Ha nagyon kicsinek érzem a felsőimet ujjban (vagyis túl sokat szedtem épp fel ide is), akkor pedig jő itt is a jól bevált “kefés dörgölő módszer”, kéz felemel az ég felé és alaposan dörzsi-dörzsi. Ennél és a derekas területnél a legfontosabb szerintem, hogy milyen állagú krémmel dolgozunk. Nekem e két testtájékom hajlamosabb a kiszáradásra és itt nagyon jól jön a most használt Yamuna krém zsíros mivolta, szuperül ápolja is az adott területet, nem kell utólag még testápolózni is. Két legyet ütünk egy csapásra, ezért mondom, hogy ez a krém nem csak hatékony, de bónusz spiritusz is van benne. 🙂 (Nem, nem fizetett hirdetést olvastok, magam választottam és vettem a kencét.) Nem árt előtte odafigyelni, hogy milyen ruhában akarunk a kezelést követően flangálni otthon. Ha pólós idő van, már a kencézés előtt vegyük fel és simán hajtsuk fel az ujját, ha esetleg melegebb van már, itt is megoldás az aprócska topp-atléta-melltartó variáció. 
Ezek után jöhet a tekercselés, amit én itthon eddig nem nagyon alkalmaztam, de elhatároztam, hogy ha legközelebb olyan helyen járok, ahol van, veszek. Régebbi vagy erőteljesebb narancsbőr esetén mindenképp ajánlom. Ha kell, bárkinek szívesen ecsetelem külön kommentben, hogy nekem hogyan is csinálta ezt egy profi, nem mindegy, hogyan szenvedjük magunkra az amúgy is csúszó és mászó fóliát, hát még úgy, hogy közben alaposan be vagyunk alatta krémezve! 🙂
Ha valaki úgy érzi, hogy a vádliját is végigszuszakolná, nyugodtan, engem is a bokáimig kezeltek anno. A vádlin a kis terület miatt szintén fájdalmasabb picit, meg ott elől nincs is mit dörgölni, de persze, hogy lehet. 
Azt hiszem, minden olyan házi praktikát megosztottam veletek, melyet én tudok. Végezetül még néhány általános tanácsot jegyeznék meg, melyek a narancsbőr megelőzésében-kialakulásában és leküzdésében is fontos szerepet játszanak. A genetikán túl, mert hát a hajlam is fontos összetevője ennek a mumusnak. 🙁

Le a bűnözéssel: kerüljünk a felesleges, látható cukrokat, túlzott sózást, káros szenvedélyünket (nikotin, alkohol, kávé), vagy legalábbis próbáljuk mérsékelni ezek mennyiségét.
Rendszeresen böjtöljünk, tartsunk gyümölcsnapokat, igyunk sokat, és hetente járjunk szaunába.
Mindennap rendszeresen sportoljunk legalább fél-egy órát. Ettől az izmok kipréselik a szövetekben pangó vért és nyirkot, a mozgáshoz szükséges kalóriákat pedig a feleslegesen felhalmozott zsírsejtek elégetésével fedezi a szervezet.
A gumiharisnya ­ nemcsak visszeres lábnak jó támaszték. Amellett, hogy kevésbé szakad, a jó minőségű gumis harisnya minden lépésnél masszírozza a lábat. A csípőrészen szorosabb, így javítja az alak kontúrját. Ha cellulitellenes krémet is alákenünk, 3 kg-t fogyhatunk egy hónap alatt, ráadásul nem fárad el a lábunk.
A körbetekerést otthon is elvégezhetjük. A lényeg: a meleg, a szorítás és az illóolajok. A tekercselést egészítsük ki tornával, sok gyógyteával és diétával.
A zsírsejtek nem szeretik az algákat. A zöld- és vörösalgát sokféle módon alkalmazzák a kozmetikaiparban. Egy adag alga több ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, mint egy kilogramm narancs! Centrifugált és ultrahanggal kezelt állapotban tökéletesen megőrzi vitamintartalmát. A benne lévő cink, réz, kalcium, nátrium, kálium és kén lebontja a cellulitt. Az algák hatására kisimul a bőr és megerősödik az immunrendszer. A problémás helyeket algás testápolóval kell bedörzsölni. A módszer nem olcsó, de megéri. A nagyon hatásos algatea íze rossz, de használata sikeres…
Váltózuhany: a mindennapos tisztálkodás után alkalmazzunk az érintett területen hideg-meleg váltó zuhanyt. Ez fokozza a vérkeringést és erősíti a kötőszöveteket. A vízsugarat mindig ALULRÓL FELFELÉ vezessük végig a lábon. 

Köszönöm, hogy elolvastátok ezt az extra hosszú irományt, de erről aztán tényleg nem lehet 15 mondatban beszélni. Remélem, kaptatok némi új infót vagy akár csak egy kis plusz ösztönzést, hogy ha narancsbőrötök van, tegyetek ellene. Még abszolút van idő a nagy meleg beköszöntéig fittebbé formálódni, direkt is ezért időzítettem mostanra a cikket. Örömmel veszek bárminemű kérdést, megjegyzést, nyugodtan osszátok meg! 😉 
(Netes kutakosádban segítségemre voltak a következő linkek: http://www.patikamagazin.com/html/ 

Támogasd az oldalt!

Arcápolási Rutinom 2020

Mindent A Fényvédelemről! + Tévhitek

INGYENES E-Könyv: Koreai Arcápolási Rutin

Archive

2022 8 2021 95 2020 184 2019 260 2018 194 2017 196 2016 172 2015 203 2014 224 2013 217 2012 36 2011 7

ADBLOCKOT HASZNÁLSZ :(

Ha kikapcsolod az Adblock-ot, ugyanúgy használhatod az oldalt, mint eddig! Nincsenek és nem is lesznek felugró és zavaró reklámok soha, ígérem! :) Köszönöm, hogy olvasod az Oh My Brush blogot! :)